|

Apple, FBI’a yardım etmek istediğini açıkladı

ABD'li teknoloji devi Apple, Teksas eyaletindeki silahlı saldırganın iPhone kilidini kırmakta FBI'a yardımcı olacağını açıkladı. Bir önceki davada FBI'ın destek talebini geri çeviren ve FBI ile davalık olan Apple böylece, üzerinde çok durduğu ve yıkılmaz tabusu olarak gösterdiği kullanıcı gizliliğini ihlal etmiş olacak.

Yeni Şafak
16:41 - 9/11/2017 jeudi
Güncelleme: 16:42 - 9/11/2017 jeudi
Yeni Şafak
Apple yetkilileri, 'FBI'a destek önerisinde bulunduk ve bize gönderecekleri yasal işleyişi hızlandıracağımızı ilettik' açıklamasında bulundu.
Apple yetkilileri, 'FBI'a destek önerisinde bulunduk ve bize gönderecekleri yasal işleyişi hızlandıracağımızı ilettik' açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Teksas eyaletindeki bir kilisede silahlı saldırı düzenleyerek 26 kişiyi öldüren 26 yaşındaki saldırgan Devin Patrick Kelley’in üzerinden kullandığı akıllı telefon olarak bir iPhone çıkmıştı.


Fakat saldırganın kullandığı iPhone, 48 saat içinde parmak izi kullanılarak açılmadı. Bilindiği üzere iPhone’larda 48 saat boyunca parmak izi kullanılmayınca, cihazı açmak için şifre girmek gerekiyor. Bu gelişme, saldırganın telefonunu açmak için FBI’ın yine elini kolunu bağladı. Fakat Apple bu kez daha yapıcı bir karar aldı ve telefonun açılması için FBI’a yardımcı olmak istediklerini açıkladı.

  • “Ekibimiz FBI’ın söz konusu telefonu açmak için çalıştığını öğrenir öğrenmez FBI ile iletişime geçti. Destek önerisinde bulunduk ve bize gönderecekleri yasal işleyişi hızlandıracağımızı ilettik.”

Bilindiği üzere Apple ve FBI yaklaşık 2 yıl önce benzer bir durumdan ötürü davalık olmuştu. Aralık 2015’te iki saldırgan, kendi çalıştıkları iş yerine saldırı düzenlemiş ve 14 kişinin ölümüne neden olmuştu. Söz konusu olayın ardından saldırganın üzerinden iPhone 5c çıkmıştı ve FBI, cihazın şifresinin kırılması için Apple’dan destek istemişti.

Apple ise kullanıcı gizliliği çerçevesinde yardım etmeyi reddetmiş ve FBI ile davalık olmuştu. Söz konusu gerginlik, FBI’ın İsrail’den 3 yazılımcı bulmasıyla çözülmüştü. Yazılımcılar cihazın şifresini kırdı ve FBI davayı geri çekti.

Bu olayda ise Apple’ın acele etmesi ve FBI’a karşı yapıcı davranması dikkat çekti. Zira böylece Apple, üzerinde çok durduğu ve yıkılmaz tabusu olarak gösterdiği kullanıcı gizliliğini ihlal etmiş olacak.

#Apple
#FBI
il y a 6 ans