|

iPhone'lar eskidikçe yavaşlıyor mu?

Apple’ın güncellemeler ile eski modelleri yavaşlattığı ve insanları yeni iPhone modellerine geçmeye zorladığı yönünde oldukça yaygın bir şehir efsanesi bulunuyor. Futuremark tarafından yapılan bir araştırma bu efsanenin yanlış olduğunu ortaya çıkardı.

Yeni Şafak
10:11 - 7/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 13:47 - 7/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
iPhone'ların eskidikçe kasıtlı olarak yavaşladığına dair söylentiler üzerine bir araştırma yapıldı.
iPhone'ların eskidikçe kasıtlı olarak yavaşladığına dair söylentiler üzerine bir araştırma yapıldı.

iPhone kullanıcılarının bir çoğu yeni iOS güncellemeleri geldikçe ve yeni modeller piyasaya çıktıkça eski modellerin yavaşladığını düşünüyor. Futuremark isimli araştırma şirketi bu konu hakkında 18 ay süren bir araştırma yaptı ve sonuçlar çok ilginç çıkmış.

Araştırmada farklı iPhone modelleri 18 ay boyunca 3DMark isimli benchmark uygulaması ile takip edildi. Sonuçlara bakıldığı zaman iPhone 5s modelinin GPU veya CPU performansının bu süre zarfında hiç düşmediği gözlemlenmiş. Diğer modellerde de benzer sonuçlar elde edilmiş.


Futuremark, Harvard tarafından ortaya atılan Apple’ın yeni modelleri ortaya çıkarmadan önce kasıtlı olarak eski modelleri yavaşlattığı iddiasına yanıt olarak bu araştırmayı gerçekleştirmiş. İddianın aslı iPhone Model Gen 2 tanıtılmadan önce iPhone modeli Gen 1 yavaş aramalarının artacak olmasıymış. Harvardlı bir öğrencinin Google Trendler üzerinden yaptığı bulgular üzerine böyle bir iddia ortaya atılmış ve zamanla internet kullanıcıları tarafından abartılmış olduğu düşünülüyor.

Eski iPhone’ların yavaşlamasıyla ilgili internette yüzlerce farklı açıklamalar ve komplo teorileri bulunuyor. Bu tür şehir efsanelerinin Apple ile ilgili olması muhtemel değil. Eğer bir şirket kendi sattığı cihazların yetersiz olduğu hissini uyandırırsa müşterilerini kaybedebilir.

#iPhone 5s
#Apple
#Akıllı telefon
7 yıl önce