|

İsrail WhatsApp’a sızdı

Dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden cep telefonlarına İsrail kaynaklı gelişmiş bir casus yazılımın bulaştığı tespit edildi. WhatsApp, kullanıcılarından uygulamayı güncellemelerini istedi.

Haber Merkezi
04:00 - 15/05/2019 Çarşamba
Güncelleme: 05:14 - 15/05/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
NSO Grup sözcüsü yaptığı açıklamada, şirketin yazılımları sadece devletlere sattıklarını söyleyerek, kimseyi hedef almadıklarını öne sürdü. (Fotoğraf: Arşiv)
NSO Grup sözcüsü yaptığı açıklamada, şirketin yazılımları sadece devletlere sattıklarını söyleyerek, kimseyi hedef almadıklarını öne sürdü. (Fotoğraf: Arşiv)

ÇAĞRIYLA SIZABİLİYOR

İsrailli yazılım firması NSO Group’un geliştirdiği casus yazılımın, WhatsApp uygulamasını kullanan cihazlara uzaktan yerleştirilebildiği öğrenildi. WhatsApp sözcüsü, casus yazılımın, uygulamanın arama fonksiyonu üzerinden sadece cevapsız çağrılar yoluyla dahi telefonlara sızabildiğini ifade etti. Aramanın daha sonra kendiliğinden silindiğini ifade eden sözcü, yazılımdan etkilenen kullanıcı sayısının bilinmediğini ancak kullanıcıların “seçilerek” hedef alındığını belirtti.

AY BAŞINDA TESPİT EDİLDİ

Dünya genelinde 1,5 milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp’ın Mayıs ayı başında tespit ettiği güvenlik açığı, hem iPhone hem de Android telefonlara casus yazılım yüklenmesine imkân tanıyor. Güvenlik açığının bulunmasının ardından WhatsApp şirketindeki mühendisler açığın kapatılması için bir yama geliştirdi. Bu yamayı yayınlayan WhatsApp, kullanıcılarına bir an önce uygulamalarını güncellemek için son sürümü yükleme çağrısı yaptı.

SUUDİ MUHALİF HEDEFTE

Güvenlik açığından kaç kullanıcının etkilendiği bilinmiyor. Ancak New York Times’a konuşan siber güvenlik uzmanları, telefonuna casus yazılım yüklenen kişilerden birinin Londra’da yaşayan bir avukat olduğunu belirtti. Uzmanlara göre söz konusu avukat, NSO’nun, Kanada’da yaşayan Ömer Abdulaziz adlı bir Suudi muhalifin telefonlarını hacklemekle suçlandığı davalara müdahildi.

  • KAŞIKÇI’YI DA İZLEMİŞTİ
  • İsrail şirketinin geliştirdiği bir casus yazılımın ismi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde geçmişti. Toronto Üniversitesi’ne bağlı Citizen Lab kuruluşu, Suudi Arabistan’ın NSO Group’tan aldığı ‘Pegasus’ adlı casus yazılım teknolojisiyle Kaşıkçı’yı izlediğini ortaya çıkarmıştı. Pegasus isimli yazılım, sızdığı cihazların konumlarının yanısıra ses ve kamera kayıtlarını da elde edebiliyor.
#WhatsApp
#İsrail
5 yıl önce