|

Japon devleri üretimi durdurdu!

Aso Yanardağı'nın patlaması ve art arda gelen depremler ülkeyi vurdu!

Yeni Şafak ve
13:16 - 18/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 13:18 - 18/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Japonya'nın güneyindeki adalardan Kyushu'da geçtiğimiz hafta Perşembe (6.2) ve Cumartesi (5.4 ve 7.3) günlerinde meydana gelen şiddetli depremlerin ertesinde aralarında Sony, Honda, Mitsubishi, Toyota ve Nissan'ın da bulunduğu dev firmalar üretimleri askıya aldığını açıkladı.



Depremin gerçekleştiği Kyushu bölgesi, ülkeyi oluşturan dört ana adadan birisinin olmasının yanısıra Japonya'nın en büyük aktif yanardağı olan Aso'ya da (1,592 metre) evsahipliği yapıyor. Depremin sebebi de zaten yanardağın patlamasının tetiklemesiyle oluşan sismik aktiviteler. Kyushu aynı zamanda Japonya'nın yarı iletken çıkışının %25'ini elinde tutan en önemli üretim merkezlerinden de birisi.







Sarsıntıların şiddetini en yoğun biçimde hissettirdiği Nagasaki ve Kumamoto şehirlerinde kamera sensörü ve Playstation üretim tesisleri bulunan Sony, askıya alma kararının ertesinde

yeterli stokları bulunduğu için arz-talep sıkıntısı yaşanmayacağının altını çizerken asıl merak edilen otomotiv pazarının durumdan nasıl etkileneceği. Çünkü Sony'den farklı olarak Japon otomotiv devleri tüm üretimi bu tesislerde gerçekleştiriyorlar.



Keza başta otomobillere yönelik mikrokontrolör yongaları olmak üzere, mobil pazardan, bilgisayar pazarına, kiosklara kadar pek çok farklı sektörden firmaya yönelik yonga tedarik eden Renesas da tüm üretim aşamalarını bu tesislerde gerçekleştiren firmalar arasında.



Velhasıl sürmekte olan zarar tespitinin tamamlanması ve hasarın giderilmesi ertesinde rutin hayata geri dönülecek ama firmaların ne zaman üretime yeniden başlayacakları konusunda henüz bir açıklama yok.






#japonya
#deprem
#Sony
#Honda
#Mitsubishi
#Toyota
#Nissan
#Renesas​
#Kyushu
8 yıl önce