|

Kontrolsüz sosyal medya: Twitter

Uluslararası Af Örgütü tarafından gazetecilere, siyasilere ve siyahi kadınlara yönlendirilen 228 bin tweetİ incelendi. Sonuç olarak Twitter’ın ırkçılık, homofobi ve kadın düşmanlığının kontrolsüzce bir yer olduğu ortaya çıktı. Ayrıca kontrolsüz sosyal medya platformu Twitter finans kurumlarının isimlerini kullanan dolandırıcılara hiç soru sormadan reklam hizmeti de veriyor.

Yeni Şafak
15:53 - 19/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 16:33 - 19/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Twitter, Jack Dorsey tarafından 2006 yılında kuruldu.
Twitter, Jack Dorsey tarafından 2006 yılında kuruldu.

Uluslararası Af Örgütüne göre Twitter, ırkçılık ve özellikle kadın düşmanlığının kontrolsüzce büyüdüğü bir mecraya dönüştü. Platformda yayınlanan mesajların içeriklerini analiz eden kuruluş, geniş çaplı bir anket yaptı. Bu çalışma yapay zeka yazılımı üreten bir şirket olan Elemen AI işbirliğiyle gerçekleştirildi.

150 ülkeden 6.500’ün üzerinde gönüllü, sanal istismar hakkındaki çok geniş kapsamlı verilerin işlenmesi için tasarlanmış ve benzersiz bir kitle kaynak projesi olan Troll Patrol’e kaydoldu. Gönüllüler, 2017’de Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 778 kadın siyasetçiye ve gazeteciye gönderilen 228.000 tweet’i sınıflandırdı.


Element AI, çalışma kapsamındaki kadınlara yıl boyunca 1.1 milyon istismar edici veya sorunlu tweet atıldığını hesapladı. Bu da ortalama 30 saniyede bir benzeri bir tweet atıldığı anlamına geliyor.

Uluslararası Af Örgütü’nden Milena Marin konu hakkında yaptığı açıklamada, “Troll Patrol, kadınların uzun zamandır bize söylediği bir şeyi destekleyen verilere sahip olduğumuz anlamına geliyor: Twitter, ırkçılığın, kadın düşmanlığının ve homofobinin hiçbir denetim olmaksızın artmasına göz yumulan bir mecradır” dedi.

İstismar edici içerikler Twitter’ın kendi kurallarını ihlal ediyor. Irk, etnik kimlik, ulusal köken, cinsel yönelim, cinsiyet, cinsel kimlik, dini aidiyet, yaş, engellilik veya ağır hastalığa dayalı şiddeti veya tehditleri kışkırtan tweet’ler bu içerikler kapsamında. Twitter, bu rapordaki verilere ilişkin soruya verdiği cevapta, “sorunlu” ifadesinin tanımının “ifade özgürlüğünün korunması ve politikaların açık ve sınırlı bir biçimde oluşturulması gerekliliğine uygun bir şekilde” açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Dolandırıcılar istediği gibi reklam verebiliyor

Twitter dolandırıcıların da istediği gibi hareket edebildiği bir sosyal medya mecrası olarak adından sık söz ettiriyor şu sıralar.

Dolandırıcılar, banka isimlerini kullanarak açtıkları hesaplarla, istedikleri gibi reklam kampanyaları açarak, reklamlara inanan binlerce kullanıcıyı mağdur ediyor.

Bir çok banka bu durumdan nasibini almış ve binlerce mağdur oluşmuş durumda.

Dolandırma amaçlı verilen reklamlarda "sponsorlu" ibaresi yer alıyor ve kullanıcılar bankanın resmi hesabı olduğunu düşünerek reklama tıklayıp, kart veya banka bilgilerini paylaşabiliyor.

Reklamda verilen linke tıklarsanız tıklarsanız bankanın görselleriyle tasarlanmış bir sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Bu ekrana şifrenizi girerseniz bilgisayar korsanları hesaplarınızı ele geçiriyor. Şifremi unuttum seçeneğini tıklarsanız da sayfa hata veriyor.


Twitter tarafından markalar ve dolayısıyla kullanıcılar lehine bu konuyla alakalı atılan herhangi bir adım da yok.

#Twitter
#sosyal medya
#ırkçılık
5 yıl önce