|

Okyanusları temizleyecek proje geliştirildi

Hollandalı 22 yaşındaki genç, okyanuslardaki plastik atıkları temizleyecek proje geliştirdi. Bu proje için The Ocean Cleanup adında vakıf dahi kuran girişimci, Norveç'in Stavanger kentindeki Petrol Fuarına katılarak tasarladığı projeyi yatırımcılarla buluşturdu. Gerekli desteğin sağlanması durumunda projeyi hayata geçirebileceğini belirten Boyan Slat, dünyadaki tüm okyanusların bu proje ile bir kaç yılda temizlenebileceğini dile getirdi.

Yeni Şafak
16:25 - 5/09/2016 Pazartesi
Güncelleme: 16:37 - 5/09/2016 Pazartesi
DHA
22 yaşındaki genç girişimcinin ürettiği proje ile tüm okyanuslar bir kaç senede temizlenebilecek.
22 yaşındaki genç girişimcinin ürettiği proje ile tüm okyanuslar bir kaç senede temizlenebilecek.

Hollandalı 22 yaşındaki genç dünya okyanuslarını plastikten temizlemeye talip oldu. Hollandalı Boyan Slat, bunu gerçekleştirebilmek için gerekli olan paranın sadece 150 milyon Euro olduğunu, petrol şirketlerince sağlanacak bilgi ve teknik birikime gereksinimi olduğunu söyledi.



Projesini gerçekleştirmek için bir de The Ocean Cleanup adında vakıf oluşturan Boyan Slat projesine mali ve teknik destek bulmak için katıldığı Norveçin Stavanger kentinde düzenlenen Petrol Fuarında petrol şirketlerinden büyük ilgi gördü.



Hollandalı Boyat Slata göre dünya okyanuslarının yüzeyindeki plastik artıklarını toplamak sadece bir kaç yıl içinde gerçekleşebilir. Slatın projesine göre 100 kilometre uzunluğundaki yüzer bariyerler okyanus yüzeyinde yüzen plastik atıklarını deniz akıntılarının yardımı ile toplayacak. Araştırmacılar dünya denizlerinin üst kesimlerinde yüzen plastik atıklarının bir kaç milyon ton dolayında olduğunu tahmin ediyor.





The Ocean Cleanup Vakfı, çoğunluğu araştırmacı ve mühendis 100 dolayında gönüllüden oluşuyor.


Vakıf, 15 kuruluş ve 3 bin dolayında yatırımcıdan aldığı destekle gerçekleştirdiği araştırma ve denemelerin sonucunda projenin ekonomik ve uygulanabilir olduğu konusunda 530 sayfalık bir rapor hazırladı.



Raporun ulaştığı sonuçlara göre okyanuslarda yüzen 1 kilogram plastik atığın temizlenme maliyeti 4 Euro 53 cent olacak.


Hollandalı 22 yaşındaki Boyan Slat 2013 yılında Intel Eye 50 tarafından dünyanın en çok gelecek vaat eden 20 girişimcisinden biri olarak tanımlanmıştı.





#Okyanus
#Boyan Slat
#The Ocean Cleanup Vakfı
#Petrol Fuarı
#Plastik atık
8 yıl önce