|

Önceliğimiz milli yazılım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Her alanda yazılımların millileştirilmesi için çalışma başlatacağız. Önceliğimiz Türkiye’yi bu trendi yakalayan bir ülke haline getirmek olacak” dedi. Albayrak Grubu da ABD’nin döviz kurları üzerinden Türkiye’yi hedef almasına tepki olarak tüm mecralarında yerli yazılım Pardus’u kullanmaya başlayacağını duyurmuştu.

Yeni Şafak
04:00 - 22/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:44 - 22/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
​Yerli ve milli seferberlik, yazılımda da kendini hissettirmeye başladı.
​Yerli ve milli seferberlik, yazılımda da kendini hissettirmeye başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yazılımların millileştirilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi. Varank, “Bunların çoğu yabancı yazılımlar. Birçok lisans ücreti bu yazılımlarla birlikte yurt dışına gidiyor. Önceliğimiz Türkiye’yi bu trendi yakalayan bir ülke haline getirmek” dedi.

Yerli ve milli seferberlik, yazılımda da kendini hissettirmeye başladı. Bu konunun en önemli gündem maddeleri olduğunu belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, kullanılan yazılımların çoğunun yabancı yazılımlar olduğunu söyledi. Birçok lisans ücretinin bu yazılımlarla birlikte yurt dışına gittiğine dikkat çeken Varank, “Her alanda yazılımların millileştirilmesi için çalışma başlatacağız” dedi. Bakan Varank, Süleymaniye Camisi'nde bayram namazını kılmasının ardından İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı İstanbul Kent Güvenlik Yönetim Sistemini (KGYS-MOBESE) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezini (AKOM) ziyaret etti.


Türkiye bu trendi yakalayacak

Akıllı şehirler konseptinin dünyada trend haline geldiğini ve özellikle elektrikli otomobillerle birlikte insanların araçlarla şehre entegre olmalarının söz konusu olduğunu belirten Varank şöyle konuştu: “Yazılımda millileşme önceliklerimiz arasında. Türkiye'yi bu trendi yakalayan bir ülke haline nasıl getirebilirizin gayreti içerisindeyiz. Bunlar bizim önceliklerimiz arasında. Burada yani AKOM'da çalışan arkadaşlarımızın da yazılımın millileştirilmesine yönelik bizden birtakım haklı istekleri oldu. Biz arkadaşlarımıza burada acaba bunların millileştirilmesi, yerlileştirilmesi ile ilgili nasıl destekler verebiliriz, inşallah onların da çalışmalarını yapacağız.”

Akıllı şehirlerin ilk örnekleri

Bakan Varank, MOBESE, AKOM ve AFAD'ın akıllı şehir konseptinin ilk nüveleri olduğunu dile getirdi.

Varank, “İlk ziyaretimde polislerle ve İstanbul'da görevi başındaki güvenlik güçleri ile bayramlaştım.

İkinci ziyaretimi AKOM'a gerçekleştirdim. Burası gazi bir mekan. 15 Temmuz'da hain darbecilerin işgaline maruz kalmış bir mekan. Biz bu ziyaretleri yaparken bir de mesaj vermek istiyorduk. Biliyorsunuz dünya akıllı şehirler konseptine doğru giderken, MOBESE olsun, AKOM olsun, AFAD'ın kontrol merkezi olsun, buralar aslında bu akıllı şehir konseptinin ilk nüveleri olarak adlandırılabilir. Burada bayram günü fedakarca çalışan arkadaşlarımızla buluşarak hem akıllı şehir konseptine verdiğimiz önemi göstermek istedik hem de fedakarca çalışan arkadaşlarımızın bayramını kutlamak istedik” şeklinde konuştu.

Varank’tan telsizli bayram mesajı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ziyaretlerinde telsizle yaptığı anonslarla bayram mesaisinde olan tüm güvenlik güçlerinin bayramını kutladı. AKOM’un işleyişi hakkında bilgiler alan Varank, daha sonra itfaiye telsizi ile yaptığı anonstan itfaye, zabıta, İSKİ gibi belediyenin tüm birimlerine seslenerek, bayram mesaisindeki çalışanların bayramını tebrik etti. Bakan Varank’a ziyaretlerinde Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olan Prof. Dr. İlhan Varank’ın oğlu Yusuf Varank eşlik etti. Varank’ın İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ziyaretinde İstanbul Valisi Vasip Şahin de hazır bulundu.

  • Albayrak Grubu da yerli yazılıma geçiyor
  • Albayrak Grubu da ABD’nin dolar ve teknoloji üzerinden farklı ülkelere operasyon yapma geleneğine tepki olarak yerli yazılıma geçiş sürecini hızlandırdığını geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. “Albayrak duruşu” başlığıyla yapılan duyuruda, “Albayrak Grubu, ABD’nin döviz kurları üzerinden Türkiye’yi hedef almasına tepki olarak tüm mecralarında başlattığı kampanyalarla milli bir duruş sergiledi. Yerli yazılıma geçiş sürecini hızlandıran Albayrak Grubu, çok yakında tüm kurumlarında yerli yazılım Pardus’u kullanmaya başlayacak” bilgisi verilmişti.
#Mustafa Varank
#Türkiye
#Pardus
6 yıl önce