|

Sony: Vazgeçmek yok, yola devam!

Her ne kadar artık 'dev' olmasa da halen sektörün en kıdemli isimlerinden birisi olan Japon devi, yeniden yapılanma düğmesine bastı.

Yeni Şafak ve
16:41 - 22/10/2015 Perşembe
Güncelleme: 16:42 - 22/10/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Bildiğimiz gibi bundan bir ay kadar önce Sony CEO'su Kazuo Hirai gündeme bomba gibi düşen bir açıklama yapmış ve kötüye gidişatın önümüzdeki yıl da sürmesi halinde mobil pazara veda edebileceklerinin işaretini vermişti. Konuya ilişkin detaylı analizi zaten ilgili haberimizde kaleme aldığımızdan bir kere daha tekrar etmeyelim:







İşte şimdi Sony cephesinden gelen yeni habere göre, sektörün artık eskisi kadar dev olmasa da halen en kıdemli isimlerinden birisi olan Japon devi, pes etmek bir yana oldukça önemli bir karar alarak akıllı telefon fabrikası açacağını duyurdu.



'nin doğrudan Sony Mobile CEO'su Hiroki Totoki'ye dayandırdığı haberde, mobil pazardan çıkmak ve/veya satmak gibi bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığının altını çizen Totoki bilakis akıllı telefon fabrikası açmaya hazırlandıklarının müjdesini veriyor. Ki dahası, Sony'nin Tayland'da açmaya hazırlandığı bu fabrika firmanın 20 seneden beri açacağı ilk fabrika olacak. Yongaseti yerleşiminden montajlamaya kadar komple hizmet vereceği belirtilen fabrikanın önümüzdeki yıl içerisinde açılması ve üretim bantlarından her yıl bir kaç milyon adet telefonun geçmesi planlanıyor. Bundan önce son fabrikasını 1995 yılında Pekin'de açan Sony, o fabrikanın %51'inin sahibiyken kalan %49'luk pay üç yerli iş ortağına aitti. Bu defakinin ise tek sahibi Sony olacak ki bunun anlamı karar alma sürecinin çok daha hızlı biçimde işleyebilecek oluşu.



Totoki'nin açıklamalarında dikkat çeken bir diğer önemli detay ise pazarlama faaliyetlerine verecekleri önemi de arttıracaklarını söylemesi. Amaçları tahmin edeceğimiz gibi Xperia markasını aynı Walkman'leri ve televizyonları gibi güçlendirmek ve küresel çapta bilinirliğini arttırmak. Ki haksız da sayılmaz. Ne de olsa bugün Xperia her ne kadar zayıf bir marka olmasa da, iPhone, Galaxy S/Note gibi rakiplerine kıyasla oldukça geride seyrediyor. İşte yeni dönemle birlikte reklam faaliyetlerine daha fazla ağırlık verecek olan Sony, bunun yanısıra özel film/müzik içeriği, yayıncılarla kurulacak iş ortaklıkları vb. gibi yöntemlerle pazarlamasını da güçlendirmeye gayreet gösterecek.



Bu yılın başı itibarı ile küresel çapta ilk 10 üretici arasından düşen ve salt pazar payı bazında değerlendirecek olursak küsurat markası haline gelen Sony, son çeyrek itibarı ile 188 milyon dolar zarar açıklarken toplam gelirinde de yıl bazlı %16.3 seviyesinde bir düşüş yaşadı. Velhasıl bakalım yeni dönemle birlikte toparlayabilecekler mi?




#sony
#akıllı telefon
#android
#Hiroki Totoki
#Kazuo Hirai​
9 yıl önce