|

Tüm dünya Apple'a çalışıyor!

Üretici çok ama kazanan (neredeyse) tek!

Yeni Şafak ve
13:12 - 17/11/2015 Salı
Güncelleme: 11:12 - 17/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Pazar araştırma ve analiz firmalarından Canaccord Genuity, akıllı telefon pazarında son çeyrek itibarı ile oluşan kârlılık verilerini esas alan raporunu yayımladı.



Business Insider'ın

özeti tek cümleyle şu:




Aşağıdaki grafikte gördüğümüz üzere, tüm pazardan elde edilen kârın %94'ü tek başına Apple'ın cebine giriyor ki bu kesinlikle akıl almaz bir yüzde. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde Apple'in kâr marjı %85 idi.




Apple'un bu kârının sebebi tahmin edeceğimiz gibi ortalama satış fiyatının yüksekliği. Şöyle ki, 2014 yılında ortalama iPhone fiyatı 620 dolar iken 2015'te 670 dolara çıktı. Örneğin Samsung'un cihazlarının ortalama satış fiyatı 180 dolar ile sınırlı.







Gelelim Samsung'a...


Son çeyrekte 81 milyon adet cihaz satışı gerçekleştiren G. Kore devi, %24.5'lik pazar payı ile dünyanın açık ara bir numaralı akıllı telefon üreticisi olsa da iş kâra gelince pastanın sadece %11'ini cebine koyduğunu görüyoruz. %42'lik pazar payı ile altın çağını yaşadığı 2013'te bu oran %43 idi. Apple'ın kârlılık oranıysa o yıl %61 idi.



Kalan hepsi varla yok arası!


Yine tablodan gördüğümüz gibi Microsoft'undan Sony'sine, LG'sinden Lenovo'suna, HTC'sine kadar diğer tüm üreticiler ise ya başabaş noktasındalar ya da zarardalar. Son çeyrek itibarı ile Apple ve Samsung harici kâr eden hiç bir üretici yok. (Gerçi Huawei kar açıklamıştı ama o listeye dahil edilmemiş.)



Çin ne alemde?


One Plus, Meizu vb. gibi Çinli üreticilere tabloda yer verilmemesinin sebebi ise kârlarının oldukça düşük oluşu olsa gerek. Bildiğimiz kadarıyla onların hiç birisi zararda değil ama aynı şekilde yine hiç birisi de tabloya etki edecek düzeyde kazanmıyorlar. Sebep malum: Hepsi de fiyat/performans odaklı çalışıyorlar.



2010-2015 kâr/zarar tablosu





Özetle...


Gördüğümüz üzere Microsoft ile Blackberry'nin kaderleri ortak. Her ikisi de 2010'da altın çağını yaşayan ve Apple'ın gerisinde ikincilik koltuğunu paylaşan bu iki dev de 2012'den bu yana hiçbir çeyrekte kar etmiş değil.



Listenin Apple ile birlikte istisnasız kardaki bir diğer ismi olan Samsung cephesinde de işlerin çok parlak olmasığı aşikar. Karlılık sürüyor ama beklenilen seviyein oldukça altında.



LG, Sony ve Lenovo yıllardan beri ne uzuyor ne de kısalıyorlar. Keza 2010/11 yıllarında zirve yapan HTC de son 3 yıldır rakipleriyle benzer durumda.



iPhone 'Plus' modelinin çıkarana değin %60-70'lede gezinen Apple ise kardeşinden 100 dolar daha pahalıya sattığı iPhone 6 Plus ile birlikte ortalama satış fiyatını da yükselterek karlılığını %80-90'lara (hatta %95'lere!) çıkarmayı başardı.













#apple
#samsung
#iphone
#Canaccord Genuity
#microsoft
#android
#akıllı telefon
#lg
#htc
#blackberry
8 yıl önce