|

Yarı robot işçiler çalışmaya başladı

Dünyaca ünlü otomotiv devi Ford, çalışanlarının verimini artıracak ve sağlık sorunu oluşmasını önleyecek bir projeye yatırım yaptı. EksoVest ismi verilen destek iskeletleri, işçilerde kas ağrısı ve fıtık gibi sağlık sorunları oluşmasını önlüyor.

Yeni Şafak
13:50 - 13/11/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
EksoVest destek iskeleti 7 kilogram ağırlığa kadar çalışana destek sağlıyor.
EksoVest destek iskeleti 7 kilogram ağırlığa kadar çalışana destek sağlıyor.

Günümüzde şirketler işçi güvenliği ve sağlığına büyük önem veriyor. Özellikle dünya çapında marka olan firmalar, çalışanlarının yükünü hafifletecek ve verimliliği üst düzeye çıkaracak adımlar atıyor. Bunun için de mevcut teknolojiden sonuna kadar faydalanıyorlar.

Otomotiv sektörünün önde gelen isimlerden Ford, bu yönde attığı adımlarla ön plana çıkıyor. ABD’li şirket son olarak, fabrikalarında çalışan işçilerinde oluşan kronik sağlık sorunlarının önüne geçmek için robotik dış iskelet yatırımı yapıyor. EksoVest ismi verilen bu iskelet, çalışana giydiriliyor ve yükü hafifletiyor.


Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü üzere EksoVest, boyna ve kollara binen yükü azaltıyor. Bu sayede kas ağrıları ve fıtık gibi sağlık sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Zira normal bir çalışanın yaptığı hareket sayısı günde 4 bin 600’ü, yılda ise 1 milyonu buluyor. Bu nedenle destekleyici bir robot, çalışanın yükünü büyük ölçüde hafifleterek sağlık sorunları olmasının önüne geçiyor.

Ford’un desteklediği EksoVest iskeletler, 7 kilograma kadar ağırlık kaldırmaya destek oluyor. Destek iskeletleri şimdilik şirketin ABD fabrikasında test ediliyor ve ilerleyen dönemde diğer fabrikalarda da kullanılması planlanıyor.


#Ford
#EksoVest
6 yıl önce