|

Yeni kral yolda: Samsung Galaxy Note 5

Samsung’un yeni amiral gemisi Note 5’e dair teknik detaylar netleşiyor. Model beklenenden oldukça erken bir tarihte gelebilir.

Yeni Şafak
10:18 - 26/05/2015 Salı
Güncelleme: 16:25 - 26/05/2015 Salı
Diğer

Bildiğimiz gibi Samsung da aynı en büyük rakibi Apple gibi tepe seviye modellerini –yani Galaxy S ve Note ailesini- belli tarihlerde gerçekleştirdiği lansmansların ertesinde satışa sunuyor. Uzun bir süredir takvimlemeler de herhangi bir değişiklik yapmayan firma bu politikasını Note 5 için bozmaya hazırlanıyor. Henüz Samsung tarafından resmi olarak doğrulanmış olmasa da firmaya yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Note 5 bu sefer her sene olduğu gibi Eylül ayı başında düzenlenen IFA Fuarı ile eşzamanlı biçimde değil Temmuz ayı sonunda satışa sunulacak. Samsung'un takvimi öne almasının sebebinin ise iPhone 6S+ satışa sunulmadan önce kendi hamlesini hayata geçirerek avantaj elde etmek istemesi. Ne de olsa bundan önce tabletfon sınıfında rakipsiz bir durumda devam eden Samsung, iPhone 6+'ın gelmesi ile birlikte ciddi bir rekabete girmek durumunda kaldı ki, bu da modelin satış rakamlarının olumsuz etkilenmesine sebep oldu. Haliyle üretim aşamalarını hızlandıran firmanın hedefi 'olabildiğince çabuk satışa sun' stratejine dönüştü.



Note 5'in teknik detaylarına baktığımız vakit, çıkışıyla beraber pazarın en güçlü telefonu olacağını söyleyebiliriz. Şöyle ki, 5.89-inç büyüklüğündeki ekranında 4K (2160x3840) çözünürlüğüne yer verecek olan model 4GB RAM tarafından desteklenecek. Her zaman olduğu gibi AMOLED ekranla gelecek olan Note 5'in ekran piksel yoğunluğu ise 700 ppi değerine erişecek ki bu da görüntü netliğinin inanılmaz olacağı anlamına geliyor. Samsung'un kendi üretimi olan Exynos yongasetine yer verilecek olan modelde kullanılacak işlemci ve GPU'nun ne olacağı ise belirsiz. Her ne kadar tahminler Galaxy S6'da yer verilen ARM Mali-T760 dese de açıkçası biz daha üstün bir GPU ile geleceğini tahmin ediyoruz. Ne de olsa 2K ekranlı GS6'da bile zaman zaman sıkıntı yaratabilen bir GPU bu. Haliyle 3D oyunlarda 4K çözünürlüğü stabil biçimde kaldırabilmesi imkansız.



Ebatsal anlamda da iyileştirmelere gidildiği belirtilen Note 5'in, 7.9mm'lik kalınlığıyla selefine kıyasla 0.6mm daha ince olacağını da belirtelim. Keza bataryada da ciddi bir güç dopingine giden Samsung, Note 4'de yer verdiği 3220mAh kapasiteli pilini 4100mAh'a çıkartmış ki bu da modelin ağır yük altında dahi rahat bir biçimde günü çıkartacağını hatta normal kullanım senaryolarında 2-3 güne kadar gidebileceğinin göstergesi.



#samsung
#galaxy note
#galaxy note 4
#galaxy note 5
#android
#iphone 6+
#iphone 6
#galaxy s6
9 yıl önce