|

Haçlı terörü

Batı’da yükselen Nazizm, ırkçılık, İslam ve Türk düşmanlığı “Haçlı terörü”nü patlattı. Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde bir Nazi terörist, Cuma namazı kılan Müslümanlara kurşun yağdırdı. Kan donduran korkunç katliamda 49 Müslüman şehit oldu, 40’ı yaralandı.

Haber Merkezi
04:00 - 16/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 02:01 - 16/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
El Nur Camisi'ne düzenlenen terör saldırısında yaralanan bir müslüman ve vahşi saldırıyı gerçekleştiren terörist.
El Nur Camisi'ne düzenlenen terör saldırısında yaralanan bir müslüman ve vahşi saldırıyı gerçekleştiren terörist.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde dün dört Neo-Nazi terörist, iki camiyi basarak Cuma namazı sırasında 49 Müslümanı şehit etti, 48 kişiyi de yaraladı. Yaralılar arasında üç Türk vatandaşının da olduğu açıklandı. Terör saldırısında 10’ar dakika mesafedeki El-Nur ve Lindwood camileri hedef alındı. İslamofobik/İslam karşıtı terör saldırısının organizatörü ve faili, 28 yaşında, İngiliz kökenli Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant olduğu belirlendi. Yeni Zelanda polisi terör saldırısına karışan biri kadın dört kişinin gözaltında olduğunu açıkladı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, düzenlediği basın toplantısında, Christchurch kentinde 2 camiye yerel saatle 13.40 ve 13.50’de düzenlenen saldırıların “terör saldırısı” olduğunu vurguladı. Terör saldırısının ardından ülkedeki tehdit seviyesinin düşükten yüksek düzeye çıkarıldığını bildiren Ardern, teröristlerden hiçbirinin güvenlik birimlerinin takip listesinde yer almadığını belirtti.


KATLİAMI CANLI YAYINLADI

Nur ve Lindwood camilerine terör saldırısı gerçekleştiren Brenton Tarrant, katliamı sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınladı. Saldırıyı bilgisayar oyunlarına benzer şekilde gerçekleştirdiği gözlenen saldırganın, saldırı sırasında silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği görülüyor. Nazi terörist camiye girerken ateş açmaya başladığı ve hareket eden her şeyi hedef aldığı görülüyor. Teröristin görüntülerde beraberindeki 5 yarı-otomatik silahı ve şarjörlerini sıklıkla değiştirdiği, silahları oldukça profesyonel kullandığı görülüyor. Kan donduran görüntülerde, saldırganın camii içinde yaralı cemaati de hedef alarak şehit ettiği net olarak görülüyor.

İKİ YILDIR HAZIRLANIYORDU

Katliam öncesi paylaşımlarında Tarrant’ın, Sırp milliyetçilerin (Çetnik) Bosna kasabı Radovan Karadziç’i öven bir şarkıyı dinlediği, sosyal medya mecralarında ırkçı ve Müslüman karşıtı ifadelerde bulunduğu dikkati çekiyor. Nazi terörist Tarrant katliam öncesi yayınladığı 74 sayfalık sapkın manifestosunda saldırıya iki yıldır hazırlandığını belirtiyor.


CAMİLERDE KEŞİF YAPTI

Nazi terörist, yayınladığı manifestoda, Nur ve Lindwood camilerini neden hedef seçtiğini de ayrıntısıyla anlattı. Haçlı zihniyetine sahip saldırgan, Nur ve Lindwood camilerini ziyaret ettiğini manifestosunda belirtiyor. İki camide de, istilacı olarak nitelediği, yoğun cemaat olmasının seçiminde etkili olduğunu da sözlerine ekliyor. Tarrant, Christchurch’teki camileri hedef almasının gerekçesi olarak, “dünyadan en ücra noktanın dahi güvenli olmadığını göstermek istedim” sözleriyle açıklıyor.


BREIVIK’TEN İLHAM ALDI

Saldırgan manifestosunda Brenton Tarrant, 2011 yılında Norveç’te 92 kişiyi öldüren, aşırı sağcı terörist Anders Behring Breivik’in hayranı olduğunu ve ilham aldığını gizlemiyor. Tarrant manifestosunda, Breivik ile aracılar vasıtasıyla mesajlaştığını ve destek aldığını da belirtiyor. Saldırganın, ABD Başkan Donald Trump’tan da ‘yenilenmiş beyaz kimliğinin ve ortak amaçlarının sembolü’ olarak bahsetmesi dikkat çekiyor.

Kıl payı kurtuluş

Saldırının gerçekleştiği Christchurch’te Yeni Zelanda kriket takımıyla karşılacak Bangladeş milli takımının da bulunduğu ortaya çıktı. Saldırı sırasında, cuma namazı için Nur Camii’ne giden Bangladeş Kriket Milli Takımı oyuncularının otobüste oldukları belirtildi. Silah sesleri üzerine takım otobüsünün hızla olay yerinden uzaklaştığı belirtildi.

  • Türkiye’de bir süre kalmış
  • Reuters haber ajansının bir Türk yetkiliye dayandırdığı habere göre, terörist Brenton Tarrant 17-20 Mart 2016 ve 13 Eylül - 25 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye’de kaldı. Katilin Türkiye dışında Asya, Afrika ve Avrupa’da başka ülkeleri de ziyaret ettiği ve Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere gittiği tespiti de yapıldı. Katilin Türkiye’de kaldığı süre içinde nerelere gittiği ayrıca kimlerle irtibata geçtiği inceleniyor. Öte yandan Bulgaristan makamlarından yapılan açıklamada da Tarrant’ın geçen yıl 9 Kasım’da Dubai’den uçakla gelerek, kiralık araçla ülkenin Dryanovo, Plevne, Veliko Tırnovo, Blagoevgrad, Kazanlık, Bansko, Pernik gibi tarihi şehirlerini gezerek Macaristan’a geçtiğini açıkladı. Terörist 2016’da ise Sırbistan ve Karadağ’ı ziyaret etmiş.
#Yeni Zelanda
#Christchurch
#Terör
5 yıl önce