|

PKK etnik temizlik yaptı

Suriye’nin dörtte birini işgal eden PKK/PYD insanları evlerinden çıkarıyor, çocukları zorla silah altına alıyor. Birçok uluslararası rapora göre PKK, Arap ve Türkmen nüfusa etnik temizlik uyguladı. Sadece Haseke’de 26 köy göçe zorlandı, gitmeyenlerin evi yakıldı. Tel Hamis’in 225 haneli Hüseyniye köyünde 14 bina ayakta kalabildi.

Yeni Şafak
04:00 - 5/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:51 - 5/02/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
PKK/PYD’nin savaş suçları raporlarda
PKK/PYD’nin savaş suçları raporlarda

PKK/PYD terör örgütünün işlediği insan hakları ihlalleri, azınlıklara dönük baskıları, savaş suçları ve uyuşturucu ticareti Suriye’de görev yapan uluslararası örgütlerin raporlarında yer aldı. En az 49 yerleşim yerinden onbinlerce insan sürgün edilirken örgütün 26 Mayıs 2015’te, Haseke’nin güneyindeki 26 köyde yaşayanları göçe zorladığı belirlendi.

Suriye’nin Afrin bölgesinim PKK/PYD ve DEAŞ’tan temizlenmesi için başlatılan Zeytin Dalı Harekatı’nda 16. gün geride kaldı. PKK/PYD’nin Suriye’de, insan hakları ihlalleri ve azınlık unsurlara dönük baskılarına ilişkin bilgilere göre, örgüt, işgal altında tuttuğu bölgelerde baskı ile taciz politikasını sürdürüyor. Yıllardır farklı etnik ve dini unsurların iç içe yaşadığı ve şu anda PKK/PYD’nin işgal altında tuttuğu bölgelerde, azınlık unsurlara yaşam ile inanç hakkı tanınmıyor. İnsanları zorla evlerinden ve yurtlarından eden, zorunlu askerlik adı altında kadınları, çocukları kullanan terör örgütünün insan hakları ihlalleri, raporlara yansıdı.

ETNİK TEMİZLİK YAPIYOR

İşgal altında tuttuğu yerlerde kendi hakimiyetini sağlamaya çalışan terör örgütü, bölgede yaşayan insanları zorunlu göçe tabi tutuyor. Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) tarafından Ocak 2016’da hazırlanan raporda, PKK/PYD’nin yerleşim yerlerine girerek buraları yağmaladıkları, Kürt nüfusun olmadığı yerlerde etnik temizlik yaptıkları, evlerin yakılıp yıkıldığı ve insanların göçe zorlandığı belirtildi.

ON BİNLERCE İNSAN SÜRGÜN EDİLDİ

Raporda, 9 yerleşim yerinin tamamının yıkıldığı ve sakinlerinin yerinden edildiği belirtilirken, 19 köyün ise parçalı olarak ortadan kaldırıldığı, istenmeyen kişilerin de buralardan sürgün edildiğine yer verildi. SNHR raporuna göre, en az 49 yerleşim yerinden on binlerce insan sürgün edildi. PKK/PYD'nin, 26 Mayıs 2015’te, Haseke’nin güneyindeki 26 köyde yaşayanlara buraları boşaltmaları için 24 saat verdiği, Araplara yönelik saldırgan tutum içerisinde bulunduğu, sözde Kürdistan’da Araplara ve Türkmenlere yer olmadığı söylenerek birçok evin teröristlerce yakıldığı da rapora yansıdı.

225 BİNADAN 14’Ü AYAKTA

Tel Hamis kırsalında yer alan Arapların yaşadığı Hüseyniye köyünde yapılan incelemeler ve yıkım sonrası geride kalan köylülerle gerçekleştirilen görüşmeler rapora yansıtıldı. Köyün, Haziran 2014 ve Haziran 2015 tarihlerindeki durumları uydu fotoğraflarıyla karşılaştırmalı olarak aktarılan raporda, 225 binalık köyde bir sene içinde yaşanan yüzde 94 yıkımın bulunduğu ve sadece 14 binanın ayakta kaldığı tespiti aktarıldı.

Kadınlara zulüm

PKK/PYD terör örgütünün Suriye’de işgal ettiği bölgelerde hakimiyetini korumak, kendisine karşı çıkan halkı sindirmek ve eleman kazanmak maksadıyla kadınlara ve çocuklara karşı şiddete sıkça başvurduğu raporlarda yer buldu. PKK/PYD’nin bu uygulamaları, SNHR’nin Ocak 2016’daki raporunda yayımlandı. 42 kadının 2011-2016 yılları arasında PKK/PYD’li teröristlerce öldürüldüğünü belgeleyen SNHR, bu kadınlardan Halep’e bağlı Say Ghoul köyünde yaşayan Nabiya El Salah’ın, 14 Ağustos 2015’te PKK/PYD’li teröristler tarafından Rakka-Tel Abyad yolunda üç kurşunla vurulduğunu rapor etti. Raporda, PYD/YPG’nin, 2014 Ocak-2015 Ekim arasında Haseke, Kamışlı, Afrin gibi bölgelerde “zorunlu askerlik” adı altında 88 kadını alıkoyduğu belirtildi.

51 ÇOCUK KATLEDİLDİ

SNHR’nin raporunda, PKK/PYD tarafından 2011-2015 yılları arasında 51 çocuğun öldürüldüğü ve 111 çocuğun alıkonduğu belgelendi. Haytham İsa el Şimali’nin, 23 Mayıs 2015’te üç yaşındayken Ebu el Şakhat kasabasında PKK/PYD’li keskin nişancılar tarafından vurularak katledilmesi de raporda öne çıkan örneklerden oldu. Ali Ahmed el Ahmed’in, 21 Haziran 2015’de kendisini yakalamaya çalışan PKK/PYD’lilerden kaçarken vurularak öldürüldüğü de aktarıldı. Amude kasabasında, 27 Haziran 2013’te gerçekleştirilen gösteriye ateş açan teröristlerin, kalabalığın arasındaki iki çocuğu öldürdüğü ifade edildi.

#PKK
#Afrin
6 yıl önce