|

CHP’de kurultay günü

CHP’de 35. Olağan Kurultay bugün başladı. Genel başkanın seçileceği kurultayda tüzük değişikliği de yapılacak. Yeterli imzaya ulaşmayan Mustafa Balbay aday olamadığını açıkladı. Mevcut durumda Kılıçdaroğlu tek aday olarak seçime girecek. Divan Başkanlığına ise Murat Karayalçın seçildi.

Yeni Şafak
09:30 - 16/01/2016 Cumartesi
Güncelleme: 20:16 - 16/01/2016 Cumartesi
AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "70 ilden militan Türkiye'den Suriye'ye ve Irak'a gidiyor. 70 ilde IŞİD nasıl taban tutuyor? Bu ülkeyi kim yönetiyor? Ve bu ülkenin Diyanet İşleri Başkanlığı neden IŞİD terör örgütünün yaptıklarının Müslümanlık olmadığını, masum insanların öldürülmesinin Müslümanlık olmadığını neden anlatmıyor? 'Efendim bir sefer anlattık', her gün anlatacaksınız, her gün söyleyeceksiniz" dedi.



Kılıçdaroğlu, partisinin Ankara Spor Salonu'ndaki 35. Olağan Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, dış politikanın milli menfaatler, toplumsal çıkarlar üzerine inşa edilmesi gerektiğine dikkati çekti.



Türkiye'nin geçmişte Rusya, Irak, Suriye, Libya, Mısır gibi ülkelerle ilişkilerini geliştirmesine itiraz etmediklerini, yerinde kararları desteklediklerini belirten Kılıçdaroğlu, ancak iktidarın yanlış dış politikasının tüm bu ülkelerle olan ilişkileri olumsuz noktalara taşıdığını savundu.



İktidarın dış politikada dostlarını arkadan hançerleme gibi bir özelliği olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, dış politikanın iç politika malzemesi yapılamayacağının altını çizdi.



Türkiye'nin AB ile ilişkilerine de değinen Kılıçdaroğlu, "Buradan açıkça söylüyorum; AB ile uyum yasaları parlamentoya geldiğinde hiçbir yasaya itiraz etmedik, koşulsuz destek verdik. Çünkü biz de Türkiye'nin uygar bir dünyanın parçası olmasını istiyoruz" diye konuştu.



- "Dış politikada macera Suriye ile başladı"



Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 2013 yılında yazdığı bir makalede "komşularla sıfır sorun" anlayışını ortaya koyduğunu, bunun kendilerinin de kabul ettiği bir yaklaşım olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ancak Suriye'deki gelişmelerin ardından "dış politikadaki maceranın başladığı" ifadesini kullandı.



Kılıçdaroğlu, "Suriye sınırımız yol geçen hanına döndü. 'Esad'ı devireceğiz' dediler, 'Emevi Camisi'nde namaz kılacağız' dediler. Süleyman Şah Türbesi'ni taşımak zorunda kaldılar" dedi.



CHP'nin, iktidarı Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürüklememesi yönünde uyarılarda bulunduğunu, ancak bu uyarıların dikkate alınmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "70 ilden militan Türkiye'den Suriye'ye ve Irak'a gidiyor. 70 ilde IŞİD nasıl taban tutuyor? Bu ülkeyi kim yönetiyor? Ve bu ülkenin Diyanet İşleri Başkanlığı neden IŞİD terör örgütünün yaptıklarının Müslümanlık olmadığını, masum insanların öldürülmesinin Müslümanlık olmadığını neden anlatmıyor? 'Efendim bir sefer anlattık', her gün anlatacaksınız, her gün söyleyeceksiniz" diye konuştu.



Türkiye'nin Suriye politikasının mağdurunun Türkler ve oradaki Türkmenler olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Bu kadar boyumuzu aşan işlere karışacağımıza Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' lafı sizin neyinize yetmiyor?" sorusunu yöneltti.



Dış politikanın iç politika malzemesi yapılamayacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, iç politikada kavga edenlerin yarın ülke çıkarları doğrultusunda yine yan yana gelebileceklerini, ancak dış politikadaki düşmanlıkların kuşaktan kuşağa sürme tehlikesi olduğunun altını çizdi.



- "Nerede sorun varsa çözüm CHP'dedir"



Konuşmasında CHP'ye yönelik eleştirilere de yanıt veren Kılıçdaroğlu, "CHP çözüm üretmez sadece eleştirir" diyenlere seslendi. CHP'nin seçim bildirgelerinin ve vaatlerinin iktidar tarafından kopyalanarak hayata geçirilmeye çalışıldığını belirten Kılıçdaroğlu, "Nerede sorun varsa çözüm CHP'dedir" dedi.



Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan kendisine mektup yazarak her soruna ilişkin ürettikleri çözüm önerilerini sorabileceklerini anlatarak, bu mektupların tümünü yanıtlayacağını söyledi.



Taşeron işçiliği, asgari ücreti, mevsimlik işçileri, özgürlükçü bir demokrasiyi, çiftçinin, emeklinin, memurun sorunlarını dile getirenin CHP olduğunu, çözüm önerilerini de ortaya koyduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, "Bakın kurultayımızın adı demokrasi, değişim ve kardeşlik kurultayı. CHP en büyük değişimleri bu ülkeye getiren partidir. Değişerek, değişimleri getirdi" değerlendirmesinde bulundu.











Kılıçdaroğlu'ndan kurultay tweeti


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP 35. Olağan Kurultayı öncesi Twitter hesabından, "CHP 35. Olağan Kurultayı'nı, demokrasiyi temele oturtan, değişime, gelişime hizmet edecek bir felsefeyle, kardeşçe yapacak. Ülkenin geleceği için var gücümüzle çalışmak en asli görevimizdir. Çünkü tek vücut olmuş bir CHP, Türkiye için tek çıkış yoludur." açıklamasında bulundu.





"Bedeli ne kadar ağır olursa olsun, bu ülkeye demokrasiyi ölümüne getireceğiz"


Kılıçdaroğlu, "Bedeli ne olursa olsun bu ülkeye özgürlükçe demokrasiyi mutlaka getireceğiz. Bizi tutuklayabilirler, gözaltına alabilir, dokunulmazlığımızı kaldırabilirler. Ne yaparlarsa yapsınlar, bedeli ne kadar ağır olursa olsun, bu ülkeye demokrasiyi ölümüne getireceğiz" diye konuştu.



CHP'nin elitlerin partisi değil, çöpten kağıt toplayandan, sanayicisine kadar çok farklı kesimlerden insanı buluşturan bir kitle partisi olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Biz halkın partisiyiz. Biz herkese kucak açarız, bizim ilkelerimizi, düşüncelerimizi benimseyen herkese kucak açarız. Tek koşulumuz var; kul hakkı yiyenlere bu partide yer yok" ifadelerini kullandı.



Kılıçdaroğlu, CHP'nin hiçbir zaman darbeyi ve darbecileri savunmadığını, darbelerden en fazla zarar gören parti olduğunu kaydederek, darbe hukukunun biran önce ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Kılıçdaroğlu, "Sayın Davutoğlu, sana açık net bir çağrı yapıyorum; darbe hukukunun arkasına saklanma, darbe hukukun arkasına saklanan adam darbe hukukunu kafasından atmamış adamdır" dedi.



CHP'nin geri dönerek mağduriyet edebiyatı yapan bir parti olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, yüzlerini arkaya değil, geleceğe döndüklerini, vizyonu ve ufku olan bir siyasi yapı olduklarını bildirdi.





#CHP
#Kurultay
#Tüzük
#Cumhuriyet Halk Partisi
#Ankara Spor Salonu
8 yıl önce