|

Dünya devi Miele'nin astarı yüzünden pahalı

Yüksek fiyatları ile dikkat çeken ithal Miele marka çamaşır makinesinden satın alan tüketicilerin şikayetleri sürekli artıyor. Şikayetlerin ortak noktası, servisin geç çalışması ve yedek parçaların bulunmaması

00:00 - 12/12/2007 Wednesday
Güncelleme: 23:50 - 11/12/2007 Tuesday
Yeni Şafak
Dünya devi Miele'nin astarı yüzünden pahalı
Dünya devi Miele'nin astarı yüzünden pahalı

107 yıl önce Almanya'da "Forever Better" (Sonsuza Dek Daha İyisi) felsefesiyle yola çıkan Miele 1999 yılında Türkiye'de kendi şirketini kurdu. Beyaz eşya ve hazır mutfak sektöründe, solo ev aletleri, ankastre ev aletleri ve endüstriyel cihazlara ait geniş bir ürün yelpazesi olan Miele, dünyada 2 milyar 600 milyon euro üretim hacmine sahip. Ancak bu işin iyi tarafı. Bir de Türkiye'de çok da kamuoyunun önüne gelmeyen bir yönü var. Tüketicilerin özellikle çamaşır makinelerinde yoğunlaşan ve bir türlü çözüm bulamadıkları şikayetleri.

2006 yılının sonuna dek Türkiye pazarında "Miele Yetkili Satıcıları" kanalıyla satış yapan Miele, merkez servisleri ile Türkiye çapında 60 adet yetkili ve eğitilmiş servis teşkilatı üzerinden danışmanlık ve satış sonrası hizmet verdiğini iddia ediyordu. Sonra 5 milyon Euro'luk yatırımla Türkiye'deki satış sistemi değiştirildi ve klasik bayi ağlarının yerine acentelik sistemi getirilmesine karar verildi.

AYLARCA PARÇA BULUNAMIYOR

Ancak Miele tüm bu değişimlere rağmen özellikle çamaşır makinesinin çıkardığı sorunlar nedeniyle tüketicilerin yoğun şikayetleriyle karşı karşıya. Şirketin sattığı çamaşır makinelerinin sık sık arızalanması, arızalar sonrası haftalar ve hatta aylarca servislerin çözüm üretememesi, makine kazanının yırtılması gibi ilginç vakalar nedeniyle ünlü Alman'a güven her geçen gün azalıyor. Üstelik, yaşanan sorunların ardından başvurulan teknik servislerin bu problemleri çözememesi, uzman teknik eleman bulmada yaşanan sıkıntılar ve "yedek parçası gelmedi" denilerek tüketicinin haftalarca oyalanması sıradan vakalar haline gelmiş. Ödedikleri paranın karşılığını alamadıkları söyleyen tüketiciler, özellikle teknik servisin geç gelmesi ve yedek parçanın yurt dışından gelmesi sebebi öne sürülerek aylarca bekletildiklerini belirtiyor. Bu durumun ise özellikle çocuklu kalabalık ailelerde sorun yarattığına işaret ediyorlar.

Oysa tüketicinin bin 331 ile 4 bin 749 YTL arasındaki yüksek fiyatına rağmen Miele markasını tercih etmesi 100 yıllık bir marka olması.


Sorun sadece çamaşır makineleri de değil

Ürünlerinin dayanıklılığı ile övünen firmanın çamaşır makinaları dışındaki ürünlerinde de tüketicilerin şikayetleri bulunuyor. Örneğin ısıtma sırasında camı patlayan fırın gibi örnekler karşısında tüketicileri asıl isyan ettiren ise Miele servislerinin ve ana distribütörün sorunlarına karşı duyarsız kalması olarak gösteriliyor. Haftalarca sorunlarını çözemeyen tüketici şirket yetkililerinden de bu konuda yeterli ilgiyi görememekten yakınıyor. İnternet sitelerinde birbirlerini bu markaya karşı uyaran tüketiciler "Miele'den ürün alirken dikkat edelim lütfen cünkü Miele bazı ürünlerini değisik firmalara yaptırtıp bu ürünleri kendi ürünü gibi ve de Miele fiyatlarıyla satabilmektedir" diye birbirlerini uyarıyor.





Makinenin kazanı yırtıldı

İzmir'den gokseldbuga nicki ile sikayetimvar.com'a yazan bir tüketici 3.5 ay önce annesine hediye ettiği çamaşır makinesinin kazanının yırtıldığını belirtiyor. Ve ekliyor; ”Makine çalışır durumdayken durdu. İzmir servisi çağrıldı. 2 saatlik çaba sonucunda, teknik uzman kazanın yırtıldığını keşfetti. Ancak uzman teknik adam olmadığını belirtmiştir. İstanbul merkez teknik servis müdürüyle görüşmemde kazanın yarı ücretini benim, yarı ücretini de kendilerinin ödeyeceklerini belirtti. Kaliteli mal kullanmak için Miele almak, bir insanı nasıl vezir-rezil ikilemine sürüklüyor.”


Parça ne zaman gelecek?

Yeni Şafak'a yazan AA adlı okurumuzun 'Miele' ile ilgili şikayeti de diğerleriyle benzeşiyor. Çok kaliteli olduğuna inandığı için Miele çamaşır makinesi aldığını belirten okurumuz sorununa bir türlü çözüm bulamamaktan yakınıyor; “4 bin YTL vererek Miele marka bir çamaşır makinesi aldım. Ancak kısa süre sonra bozuldu. Şikayetimden iki hafta sonra ancak gelen teknik servis, bir parçanın bozuk olduğunu söyledi. İki ay geçmesine rağmen o parça bir türlü bulunamadı. Kuru temizleme parası makinenin fiyatını geçti.”


5 ay oldu çamaşırlar koktu

Denizli'den “ALPAŞK” nicki ile sikayetimvar.com'a yazan bir Miele mağduru 5 aydır tamir için İstanbul'a gönderilen makinesinden haber alamadığını söylüyor. İşte o şikayet; “Miele çamaşır makinemi Denizli servise vermiştim. Neredeyse 5 ay oldu. Halen alamadık. Güya yapamadıklarını İstanbul'a gönderdiklerini, yapılacağını söylediler. Oradan bir türlü gelemedi. Gerekli yerlere bildirmem mi gerekiyor?




16 years ago