|

İslam'ı Kürtçe öğrenecekler

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde alınan karar doğrultusunda, “Kürtçe” seçmeli ders olarak veriliyor. Dersi alan öğrencilerin anadilde eğitim veren özel okullarda görev yapabileceği gibi atandıkları devlet okullarında Kürtçe seçmeli derse de girebilmeleri bekleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 12/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:23 - 11/03/2015 Çarşamba
AA
Kürtçe’nin önündeki engellerin kaldırılması ve hayatın her alanında kullanımının artmasıyla din eğitimi verecek öğretmen, vaiz ve müftü adaylarının halkla anadilinde doğru ve kolay iletişim kurması amacıyla Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okuyan öğrenciler için Kürtçe’nin seçmeli ders olarak verilmesi kararı alındı. 

KÜRTÇE DERSLERİNE DE GİRECEKLER

Kararın senato tarafından onaylanması ile fakültede okuyan öğrencilere haftada iki saat toplam 28 saat tefsir ile dini ve tasavvufi metinler üzerine Kürtçe eğitim verilmeye başlandı. Dersi alan öğrencilerin anadilde eğitim veren özel okullarda görev yapabileceği gibi atandıkları devlet okullarında Kürtçe seçmeli derse de girebilmeleri bekleniyor. 

BU ÜLKE ÇOK BADİRELER GEÇİRDİ

DÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkerim Ünalan, Kürtçe eğitimin yıllardır özlem duyulan bir uygulama olduğunu söyledi.  “Bu ülke anadildeki yasaklar nedeniyle çok badireler geçirdi. Dar anlayış birçok haksızlıklara ve ölümlere yol açtı. Bunu hepimiz biliyoruz. Son dönemde Kürtçe’nin önündeki engellerin kaldırılması, insanların en tabii hak olan anadillerinde eğitim alabilmesinin önünün açılması son derece memnuniyet verici. Bunu sağlayanlara bu toplum minnettar” diyen Prof. Dr. Ünalan, Kürtçe ile ilgili üniversitelerde bölüm, doktora ve yüksek lisans programlarının açılması, anabilim dalı başkanlıklarının kurulmasının önemine değindi.

Çok dilli bir eğitim veriyoruz

Ünalan, öğrencilerin derse yoğun ilgi gösterdiğini dile getirerek, “Öğrencilerimiz çok memnun. Arapça, Farsça, İngilizce eğitime Kürtçe’yi de ilave ederek takımı tamamlamış olduk. Çok dilli eğitim veriyoruz” şeklinde konuştu. Dersi seçen 120 öğrencinin Kürtçe Kur'an-ı Kerim meali ve tasavvufi metinlerle ilgili eğitim aldığını aktaran Ünalan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sayede insanlar dinini daha rahat anlamış oluyor. Bugüne kadar vatandaşlara Türkçe ifade ettiğimiz dini bilgileri Kürtçe de söylememizin ne zararı var? İnsanın anadilinde dinini öğrenmesi en tabii haktır. Türkçe, ‘Allah birdir’ demenin Kürtçe ifadesinden ne farkı var? Bu neden suç olsun? Bu uygulamanın yasak olduğu bir toplumda insan hakkından söz edilebilir mi? Fakülte olarak bunun önlenmesi için başlattığımız uygulamanın tüm fakültelere örnek olmasını dileriz.” 

#Kürtçe
#Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi
#Prof. Dr. Abdülkerim Ünalan
9 yıl önce