|

Beyaz eşyada ÖTV ne kadar? Ev eşyalarında ÖTV indirimi!

Beyaz eşyada ÖTV ne kadar? sorusu yeni ev eşyası alacakların ya da evleneceklerin sıkça sorduğu sorulardan birisi. Bakanlar Kurulunda gündeme alınan beyaz eşya ÖTV indirimi sonuçlandı. Alınan karar göre, çamaşır, bulaşık, kurutma, ısıtma makineleri ve bozdolabı gibi beyaz eşyalarda ÖTV indirimi sıfırlandı. İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
11:23 - 3/02/2017 Cuma
Güncelleme: 11:33 - 3/02/2017 Cuma
Diğer
Bazı beyaz eşya ile küçük ev aletlerinden alınan ÖTV 30 Nisan'a kadar sıfıra çekildi, bazı mobilyalarda ise KDV yüzde 8 olarak uygulanacak.
Bazı beyaz eşya ile küçük ev aletlerinden alınan ÖTV 30 Nisan'a kadar sıfıra çekildi, bazı mobilyalarda ise KDV yüzde 8 olarak uygulanacak.

Beyaz eşyada ÖTV ne kadar? sorusunun cevabı haberimizde. Bazı beyaz eşya ile küçük ev aletlerinden alınan ÖTV 30 Nisan'a kadar sıfıra çekildi, bazı mobilyalarda ise KDV yüzde 8 olarak uygulanacak. Klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, su ısıtıcısı, bulaşık yıkama makinesinin de aralarında bulunduğu beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 30 Nisan'a kadar sıfıra çekildi.



Damga Vergisi Kanunundaki Bazı Kağıtlara İlişkin Damga Vergisi Oranının Belirlenmesine, Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına, İndirimli Orana Tabi İşlemlerde İade Edilecek Verginin Alt Sınırının Tespitine ve Özel Tüketim Vergisi Kanununda Yer Alan Bazı Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Oranının Belirlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.



Buna göre, binde 9,48 olarak uygulanan resmi şekilde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ait damga vergisi oranı sıfır olarak uygulanacak.



Yapı ruhsatı 1 Ocak'tan sonra alınan konut inşaatı projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak'tan itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde de metrekare vergi değeri bin lira ile 2 bin lira arasındaki konutların tesliminde yüzde 8,2 bin liranın üzerindeki konutların tesliminde de yüzde 18 KDV uygulanacak.



Bu yıl gerçekleştirilen ve Bakanlar Kurulunca indirimli vergi oranına tabi tutulan teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen Katma Değer Vergisinin 10 bin lirayı aşan kısmı, yılı içinde iade edilecek. Geçen yıl yapılan indirimli orana tabi işlemlerle ilgili bu yıl yapılacak yıllık iadelerde de bu tutar dikkate alınacak.



2018 ve izleyen takvim yılları için bu sınır, bir önceki yıldaki tutarın, Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle uygulanacak. Bu şekilde yapılacak hesaplamada, 50 lira ve daha düşük tutarlar dikkate alınmayacak, 50 liradan fazla olan tutarlar ise 100 liranın en yakın katına yükseltilecek.



Klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, su ısıtıcısı, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık yıkama makinesinin de aralarında bulunduğu beyaz eşyaile bazı küçük ev aletlerinden alınan özel tüketim vergisi 30 Nisan'a kadar sıfır olarak uygulanacak.



Döner koltuk ve sandalyeler, yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilyalar, büro mobilyaları, mutfakta ve yatak odalarında kullanılan ahşap mobilyalar ile plastik maddeden yapılan mobilyaların KDV'si 30 Nisan'a kadar yüzde 8 olarak belirlendi.



Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinde uygulanacak ÖTV oranı da sıfır olarak saptandı.



Öte yandan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde de değişiklik yapıldı.



Konutta KDV düzenlemesi


Bakanlar Kurulu kararıyla, yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 arasında alınmış konut inşaat projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılan konut inşaatı projelerinde; metrekare vergi değeri 500 TL ile bin TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 KDV uygulanması hüküm altına alındı.1 Ocak'tan itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde ise metrekare vergi değeri bin TL ile 2 bin TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8, 2 bin TL üzerinde olan konutların tesliminde de yüzde 18 KDV uygulanacak.



Maliye Bakanı Naci Ağbal, AA Editör Masası'na yaptığı ve televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamalarında şunları söyledi:



* Beyaz eşya ve mobilyadaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemeleri sadece bu sektörleri değil, diğer sektörleri de etkileyecek



* Geçen sene Eylül'de başlayıp Mart'ta biten konut teslim KDV'lerinde indirim vardı, yüzde 18 yüzde 8'e düşmüştü; bu süreyi Mart sonundan Eylül sonuna uzatıyoruz



* İnşaat sektöründe canlanmaya katkı vermek için düzenleme yaptık; noterden ön ödemeli konut satışında binde 9.48 olan vergiyi kalıcı olarak sıfırladık



* Konut satışlarında müteahhit ile alıcı arasında gayrimenkul sözleşmesinde alınan binde 9.48'lik vergiyi de kaldırdık



* Yeni Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Ocak sonrası alınacak ruhsatlar için eğer emlak vergisi değeri 1,000-2,000 TL arasındaysa yüzde 8 KDV'ye tabi



* Konut teslimi yapan firmalar Ocak ayından itibaren KDV nakit iadelerini ertesi dönemi beklemeden aylık olarak alacaklar



* Yeni düzenlemelerle inşaat sektörü yapım ve satış olarak hareketlenecektir



* Bu düzenlemelerin bütçeye yaklaşık 1 milyar TL maliyeti olacak



* Enflasyonun artışında kur, gıda fiyatları ve son vergi düzenlemelerinin etkisi var



* Yılın ilk yarısında enflasyon yukarı yönlü bir patika izlese de yılın ikinci yarısında gerçekleşecek düşüşle yıl sonunda yüzde 8'ler civarında gerçekleşeceğini söyleyebiliriz



* Gıda komitesinin alacağı kararlar, TCMB'nin tedbirleri ve Maliye Bakanlığı'nın önlemleriyle enflasyonu orta vadeli hedefte aşağı doğru indireceğiz




#Beyaz eşya
#ÖTV
#ÖTV ne kadar
#ÖTV indirimi
#Bakanlar kurulu
7 yıl önce