|

Vitir namazının delili nedir? Vitirde mezhepler arasında neden farklılıklar vardır?

Hanefi mezhebine göre vacip diğer mezheplere göre ise sünnet olan vitir namazının delili nedir, vitir namazı hakkında mezhepler arasında neden farklılık vardır? Merak edilen bu soruları, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından edindiğimiz yanıtlarla bu yazımızda sizlerle paylaştık.

12:52 - 16/06/2019 Pazar
Güncelleme: 13:17 - 16/06/2019 Pazar
Diğer
İşte vitir namazının delilleri.
İşte vitir namazının delilleri.

Vitir namazının dayanağı Hz. Peygamberin (s.a.s.) sözleri ve uygulamalarıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Vitir, her Müslüman üzerine bir vazifedir.” (Ebû Dâvûd, Vitir, 2; Nesâî, Kıyamu’l-leyl, 40) buyurmuş, gecenin son namazının, tek sayılı rekâtlarla (vitr) olmasını tavsiye ve teşvik etmiştir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 148).

Vitir namazının Hz. Peygamberin (s.a.s.) sünnetiyle sabit olduğu konusunda fıkhî mezhepler arasında ihtilaf olmamasına rağmen; hükmü, rekât sayısı, kılınma şekli ve kunût dualarıyla ilgili bazı görüş ayrılıkları vardır. Bu ayrılıkların temel sebebi, konuyla ilgili rivayetlerin farklı yorumlanmasından kaynaklanmaktadır.

Hanefî mezhebine göre vitir namazı, Hz. Peygamber sürekli kıldığı ve zannî olmakla birlikte kesin ifadeler taşıyan bir delille emredildiği için “vacip” kabul edilmiştir (Kâsânî, Bedâî’, I, 270; İbn Nüceym, el-Bahr, II, 40).

Diğer mezheplere göre ise vitir, “sünnet” namazlardandır (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-595).

#vitir namazı
#vitir namazı delili
5 yıl önce