|

Sahur için pratik lezzetler

Kimi kilo almamak için kimi de uykusu bölünmesin diye sahur yapmaktan kaçınıyor. Ancak Peygamber Efendimiz, sahur yapmanın çok önemli olduğunu vurgulamış. Hem dini vazifemizi yerine getirmek hem de sağlıklı beslenmek için hafif yemekleri tercih edebiliriz. Sahur için pratik lezzetler, zamandan tasarruf etmenizi de sağlayacak.

Yeni Şafak
15:00 - 1/06/2018 Cuma
Güncelleme: 15:11 - 1/06/2018 Cuma
Diğer
Sahurda çabucak hazırlayabileceğiniz leziz 10 tarif.
Sahurda çabucak hazırlayabileceğiniz leziz 10 tarif.

İftar ile sahur arasının kısa olması nedeniyle bazı kişiler, sahur yapmak yerine su içerek niyetleniyor. Ancak Hz. Peygamber sahur yemeğinin önemli olduğunu söylemiştir. Hz. Muhammed (s.a.v) "Sahurda kalkınız, sahurda bereket vardır" buyurmuştur. Uzmanlar da uzun süreli oruç nedeniyle mutlaka sahur yapılmasını tavsiye ediyor. Sahur için hazırlanacak hem pratik hem de hafif lezzetler;

Kuru domatesli peynir topları

1.5 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

3 yemek kaşığı kurutulmuş domates

3 yemek kaşığı ceviz içi

Dereotu

1 tatlı kaşığı çörek otu

3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı




Geniş bir kaseye rendelenmiş beyaz peyniri, çörek otunu, doğranmış kuru domatesleri, doğranmış cevizi, dereotunu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını alın. İyice karıştırdığınız peynirli karışımdan, ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayın. Hazırladığınız peynir toplarını servis ederken üzerine kalan 2 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirin.


Kuru cacık

3 adet salatalık

6 yemek kaşığı süzme yoğurt

Dereotu

Taze nane

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz




Salatalığı rendeleyip bir kaseye alın. Salatalığın üzerine; yoğurt, dereotu, taze nane ve tuzu ekleyip karıştırın. Cacığı bir tabağa alın ve servis ederken zeytinyağını üzerinden gezdirin.


Milföy tost

2 adet milföy hamuru

Sucuk ve kaşar peyniri



Buzluktan çıkardığınız milföy hamurunu oda sıcaklığında bekletiyorsunuz. Ardından hamurları tost makinesinde iki yüzeyi de kızarana kadar 3-4 dakika pişiriyoruz. Sonrasında kaşar peyniri ve sucuğu ekleyip iki parçayı birleştiriyoruz. Tosta kesinlikle yağ sürmüyoruz. Çünkü milföy hamuru yeteri kadar yağlı bir yapıya sahip.


Çılbır

3 adet yumurta

Yoğurt

2 yemek kaşığı tereyağı

Pul biber

Tuz




Öncelikle kaynayan suyun içine tuz ve biraz sirke döküyoruz. Ardından yumurtaları suya kırıp pişiriyoruz. Pişen yumurtaları istediğiniz şekilde kesebilirsiniz. Ardından üzerine arzu ettiğiniz ölçüde yoğurt dökün. En üste ise tereyağında kızdırdığınız pul biberi gezdirin.


Meyve salatası

2 Adet elma

2 adet armut

2 adet muz

Çilek

2 adet kivi

4 yemek kaşığı pudra şekeri

1 adet limon




Tüm meyveleri küp küp doğruyorsunuz. Meyvelere bir limon suyunu sıkıp, pudra şekerini ilave edin ve karıştırın. Salatanız hazır afiyet olsun.


Hellim peynirli salata

1 bağ semizotu

Maydanoz

Dereotu

Taze nane

1 adet haşlanmış tavuk budu

2 adet salatalık

2 yemek kaşığı mısır

5-6 dilim hellim peyniri

1 avuç kadar bütün ceviz

Zeytinyağı

Tuz

Limon




Semizotunun yapraklarını koparın ve diğer malzemeleri dilediğiniz gibi doğrayın. Üzerine didiklediğiniz tavuğu ekleyin. Tuz, yağ ve limonla salatanızı güzelce tatlandırın. Servis edeceğiniz zaman ise hellim peynirini yağsız tavada önlü arkalı pişirip, kaseye ekleyin.


Fırın mücver

3 adet kabak

1 adet soğan

1 adet patates

3 yumurta

1 su bardağından biraz az un

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Dereotu

Maydanoz

Taze nane

Tuz

Karabiber

Pul biber


Kabak, soğan ve patatesleri ayrı ayrı rendeleyip suyunu sıkın. 3 yumurtayı ayrı bir kapta çırpıp içine baharatları ve tuzu ekleyin. Malzemeleri karıştırın. Unu ise azar azar ekleyin. Son olarak zeytinyağını karışıma ekleyin. Karışımı fırın tepsinize yayın. Mücveri 180 derecede 40-45 dakika pişirin.


Yoğurtlu patates topları

2 adet patates



Maydanoz


Karabiber



Tuz



Pul biber



Tereyağı



1 kase yoğurt







Haşlanmış patatesleri iyice ezin. Ardından patateslerin içine maydanoz, tuz, karabiber ve pul biberi ilave edin. Haşlanmış patateslerden toplar yapın. Topların üzerine yoğurt dökün (Dilerseniz sarımsaklı yoğurt). En üste ise tereyağında kızdırdığınız pul biberi gezdirin.





Pratik cheesecake

3 adet yumurta



120 gram beyaz çikolata



120 gram labne peyniri






Yumurtaların beyazları ile sarılarını ayırın. Beyazları çırptıktan sonra dolaba kaldırın. Beyaz çikolatayı benmari usulü eritin. Eriyen çikolatayı ocaktan alın ve içine labne peyniri ilave edin. Ardından üç yumurta sarısını da karışıma ekleyin. Köpük olana kadar çırptığınız yumurta aklarını da karışıma ilave edin. Ardından yağlı kağıt serili kek kalıbına hamuru boşaltın. Kek kalıbının altına sıcak su bulunan tepsi yerleştirin. Tatlınızı dilediğiniz meyvelerle ikram edebilirsiniz.






Şeftalili yoğurtlu sorbe

4 adet şeftali



4 yemek kaşığı yoğurt



2 tatlı kaşığı bal




Şeftalileri dilimledikten sonra rondoya alın. Şeftaliler pürüzsüz bir hal alınca, yoğurdu ve balı da ekleyip iyice karıştırın. İyice karışan sorbeyi 4-5 saat buzlukta bekletin. İyice soğuyan sorbenizi dilerseniz meyveler eşliğinde ikram edebilirsiniz.





#Ramazan
#Sahur
#Yemek
#Tatlı
6 yıl önce