|

Tarifi olmayan deneyim: Ramazan umresi

Giden herkesin sözcüklere sığdıramadığı bir deneyim olan umre ziyareti, ramazan ayında idrak edilince daha bir anlamlanıyor. Binlerce kişiyle birlikte yapılan iftarlar, kılınan namazlar, teravihler umre yapanların unutmadıkları deneyimlerden. Genç yaşta ramazan umresine giden Kübra Merve Kösdağ, binlerce kişiyle birlikte hareket etmenin bereketini anlattı.

Pınar Köse
09:20 - 15/05/2019 Çarşamba
Güncelleme: 10:22 - 15/05/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Ramazan umresi yapan Merve Kösdağ, deneyimlerini paylaştı.
Ramazan umresi yapan Merve Kösdağ, deneyimlerini paylaştı.
Gidenlerin evine dönmek istemediği yeryüzünün en emin beldeleri Mekke ve Medine... Tarif edilemeyen duyguların yaşandığı mübarek beldeleri ziyaret edenler bir daha gitmek istiyor. Bir de ramazan umresine gidince yaşanan duygular iki katına çıkıyor. Bu kutlu ibadetin, böylesine rahmet ve mağfiret dolu bir ayda gerçekleşmesi ibadetlerin feyzini de artırıyor.

Ucu bucağı olmayan sofralar, binlerce kişinin omuz omuza durduğu namazlar, teravih, teheccüd, sahur derken ramazan ayı dolu dolu geçiyor Mekke ve Medine'de. Ramazan umresine gidenler, bu kutlu ibadeti idrak etmenin mutluluğunu kelimelere sığdıramıyor. Genç yaşta bu ziyareti yapma fırsatını bulan Merve Kösdağ, orucun ve umre ziyaretinin birlikte nasıl geçtiğini anlatırken adeta o duyguları bir daha yaşıyor.
Ramazan ayında Mekke’de ve Medine’de olmak nasıl bir duygu?

Ramazan ayı çok kıymetli bir ay ve ibadetleri günlük vazifelerden daha fazla olduğu için Mekke ve Medine'de idrak etmeyi nasip edince Rabbim daha çok feyz alıyorum. Bu tarif edilemeyecek kadar farklı ve güzel bir duygu. Özellikle teravih ve son on günde kılınan selati vitir namazı ardından da yapılan duasının kattığı lezzet unutulmuyor. Her ibadetin özel ve kıymetli olduğu Mekke ve Medine'de ramazanın son on günü bambaşka. Teheccüd namazı ve arkasından kılınan selati vitir namazı ve duası çok güzel. Son gün hatim duası yapılıyor ve bayram namazından önce tüm imamlar tek tek tekbir getiriyor. Orada ramazanı böyle uğurluyoruz.

Mekke ve Medine çok sıcak olduğu için oruçluyken zorlandınız mı?

Hayır, hiç zorlanmadım. Aksine daha rahat geçiyor. Çünkü geceler ibadetle dolu dolu yaşanıyor. İşraktan sonra öğlen namazına kadar dinlenme fırsatımız oluyor. Zaten harem-i şeriflerin içleri klimalı serin vaktin geçtiğini hiç anlamıyoruz.

Haremin bahçesinde iftar nasıl oluyor? Neler yiyerek oruç açıyorsunuz?

Haremin bahçesinde insanlar iftarlar veriyor. Metrelerce sofralar açılıyor. Bahçesinde verilen yiyecekler şunlar; tavuk pilav, meyve suyu, meyve, su, zemzem, kuru yemişler, şekerlemeler, yoğurt, dukka, ekmek... Sofraların sahipleri dışında dışarıdan insanlarda hurma, ekmek, meyve veya farklı yiyecekler dağıtıyorlar. Ben daha ziyade iftarımı haremin içinde açmayı seviyorum. Sofra başında okunan hatimlerin, yasinlerin, tevhitlerin duaları yapılıyor. İçerideki sofraların yiyecekleri ise şunlar; yoğurt, dukka, hurma, ekmek, su, zemzem. Türk hacılar Türkiye'den getirdikleri peynirleri, zeytinleri iftara dakikalar kala insanlara dağıtıyorlar.

Binlerce insanla birlikte oruç açmak ve teravih kılmanın faziletleri neler? Siz ne hissettiniz?

Sofrada otururken bir yanımda Pakistanlı, diğer yanımda Sudanlı, karşımda Arap Farklı milletlerden kültürlerden ama en önemlisi Allah, peygamber aşkıyla orada bulunan insanlarla oruç açabilmek tarif edilemez bir mutluluk. Sanki Medine'deyken Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) misafiri olduğunuzu hissediyorsunuz. Aynı şekilde Mekke'de de Allah'ın beytinde o gün iftara davetlisiniz. Orada kim zengin, kim fakir, kim kariyer sahibi, kimin okuması yazması yok. Herkes eşit. Herkesin tek derdi daha fazla ibadet etmek.

Sadece hurma ve zemzem ile oruç tuttuğunuz gün oldu mu? Verdiği tokluk hissi ve hikmetleri sizi şaşırttı mı?

Açıkcası olmadı ama sadece hurma ve zemzemle açtığım oruçla bir sonraki günün orucunu tutabilecek kadar tok hissettiğim doğru. Tabi hem nefis hemde halsiz düşerim korkusuyla bir şeyler yiyordum.

Zemzemle ilgili bir anımı anlatmak istiyorum; Arefe günüydü, umre ibadetimizi tamamladık iftara da aşağı yukarı 20-25 dk var. Dilimiz damağımıza öyle yapıştı ki konuşmaya mecalimiz yok, dudaklarımız kupkuru. Hayatımda bu derece susadığımı hatırlamıyorum. Tam safa tepesinin eteklerinden aşağıya doğru bir yere oturduk. Kardeşimle zemzem bidonlarından zem zem topluyoruz. Tam 30 bardak zemzemi taşıdık. O sırada o kadar zemzem nasıl muhafaza edilebilinir? Ama o hararetten hiçbir şeyi gözümüz görmedi. Ezanın okunmasıyla 30 bardak zemzemi üç kişi bitiriverdik. Hayatımda hiç o kadar susadığımı hatırlamıyorum.


Teravih ve teheccüd cemaatle kılınıyor bildiğimiz üzere. Toplamda yaklaşık 5 saati bulan ibadet size neler hissettirdi?

Akşam namazıyla birlikte namazlar peş peşe geliyor. Özellikle teheccüd namazında artık takatinizin bitmek üzere olduğunu hissediyorsunuz. Medine'de ılık bir rüzgar esiyor ve onu hissettiğiniz anda sanki Peygamber Efendimiz (s.a.v) oradaymış gibi oluyorsunuz ve üzerinize bir enerji geliyor. Selati vitir sonrasında hoca, "Allahümmektina fimen hedeyk" diye duaya başlıyor. O anda sanki zaman duruyor dualar arşı alaya yükselirken o havayı iliklerinize kadar hissediyorsunuz, kendimi en zinde hissettiğim an oydu.

Kabe'ye bakarak iftarı beklemek nasıl bir his?
Kabe'ye bakarak beklemek tarifi olmayan bir his. Beytullah'a davetlisin ve dünyanın dört bir yanından gelen Müslüman kardeşlerinle birlikte o davete icabet ediyorsun. Bence dünyanın en mükellef en şık sofralarından daha güzel Medine sofraları. En usta şeflerin ellerinden çıkan yemeklerden daha lezzetli o dukkalı yoğurdun tadı.

Herkes birbirine oruç açtırmak için kıyasıya yarışıyor. Kolundan tutarak "illa bizim sofraya otur" diyen mi ararsın, eline bir kuru hurma tutuşturan mı? Herkesin tekbir amacı var; iftar vermenin sevabını almak.

Rabbim gitmek isteyen ve istemeyen herkese o topraklara ulaşmayı nasip etsin. Ramazan umresi tarifi olamayacak kadar güzel bir duygu. Allah herkese orada ibadet etmeyi nasip etsin inşallah.


#Umre
#Ramazan
#Mekke
#Medine
5 yıl önce