|

Fenerbahçe'deki seçimin ilk günü gergin geçti

Fenerbahçe Kulübü'nün genel kurul toplantısı Ülker Stadı Fenerium Tribünü'nde gerçekleştirildi. İki başkan adayının konuşma yaptıkları sırasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Genel kurula Aziz Yıldırım'ın Ali Koç'a yaptığı teklif damga vurdu.

Yeni Şafak ve
16:43 - 2/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 19:25 - 2/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Aziz Yıldırım ve Ali Koç seçim öncesi son konuşmalarını gerçekleştirecek.
Aziz Yıldırım ve Ali Koç seçim öncesi son konuşmalarını gerçekleştirecek.

Fenerbahçe’de iki gün sürecek seçimli olağan genel kurulu toplantısının ilk günü sona erdi.

Kulübün gelir-gideri açıklandı

Saat 10.30'da başlayan genel kurulda yönetim ve denetim kurulu raporları okundu. Fenerbahçe Spor Kulübü'nün son yıl gelirinin 148 milyon TL, giderinin 397 milyon TL olduğu açıklandı.

  • Aziz Yıldırım’ın yönetim listesi;
  • Mithat Yenigün, Mehmet Kocadon, Nihat Özbağı, Mahmut Uslu, İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Ömer Temelli, Önder Fırat, Ozan Balaban, Ahmet Özokur, Fatih Öztürk, Selim Kosif, Ahmet Ketenci, Metin Doğan.

  • Ali Koç'un yönetim listesi;
  • Semih Özsoy, Erol Bilecik, Burhan Karaçam, Sevil Zeynep Becan, Mustafa Tankut Turnaoğlu, Fethi Pekin, Metin Şen, Turhan Şahin, Mustafa Kemal Danabaş, Acar Sertaç Komsuoğlu, Simla Türker Beyazıt, Ömer Okan, Burak Çağlan Kızılhan.


Pusula renkleri belirlendi

Kongrede başkan adayları renk seçimlerini yaptı. Aziz Yıldırım'ın seçim rengi sarı, Ali Koç'un rengi ise beyaz oldu.

Yönetim ibra edildi

Fenerbahçe Yönetim Kurulu genel kurulda yapılan oylamayla mali ve idari yönden ibra edildi.

Adaylar kürsüde

İki başkan adayı seçim öncesi son konuşmalarını genel kurulun önünde gerçekleştirdi. İlk olarak kürsüye Ali Koç geldi.

Al Koç gönderilenleri hatırlattı

Koç'un açıklamalarından satır başları şöyle;

  • "Sayın başkanım, Fenerbahçe tarihine yazılacak çok büyük hizmetleriniz oldu. Tesisler, stat, amatör branşlar, hayatınızı Fenerbahçe'ye adama... Size minnettarım. 3 Temmuz saldırısında camia olarak ödediğimiz bedel, takdire şayan, dimdik duruşunuz, kaçtı derken Türkiye'ye dönmeniz, kaçtı diyenlerin şu an kaçmış olması, bizlere vermiş olduğunuz cesaret, tüm Türkiye'ye örnek olmuştur. Her zaman yanınızda olduk, olmaya devam edeceğiz. Fenerbahçe camiası, alçak FETÖ saldırısına karşı kenetlenerek dimdik durmayı bilmiştir. 'Ne şikesi, memleket elden gidiyor' ikazınızı bizler anladık ama tüm Türkiye'nin anlaması maalesef biraz zaman aldı.

    Allah korusun, bundan sonraki süreçte arzulamadığımız bir sonuç çıktığı takdirde, inanın başta ben olmak üzere saçınızın kılına zarar gelse bu camia aynı refleksi bir saniye düşünmeden gösterecektir. Seçim sürecinde arzulamadığımız şeyler oldu. İki taraf da birçok söylem kullandı. Benimle ilgili itham ve iddialarda bulunuldu. Yaşanan bazı olayları gerçek dışı, siyahla beyaz kadar farklı şekilde ifade edildi. Bugüne kadar hep bir araya gelerek televizyonda konuşmak istedim ama siz yanaşmadınız. Doğruları kimin söylediğini kongre üyelerinin takdir ve vicdanlarına bırakıyorum. Sizlere çok farklı pencereden seslenerek, camiamızın artık neden bir değişime, dönüşüme ihtiyaç olduğunu anlatacağım. 49 ayrı etkinliğe katıldık. Buralarda dilimiz döndüğünce, özlediğimiz Fenerbahçe'yi anlatmaya çalıştık. Mali konularda sürdürülemez bir durumda olduğumuzu söyledik. Futbol anlayışımızı baştan aşağı değiştirmemiz gerektiğini, en büyük transferimizin felsefe değişikliği olacağını söyledik. Nasıl bir futbolcu fabrikası olabileceğimizi anlatmaya çalıştık. Finansal sıkıntılara ya da sportif konulara değil, bir başka derin yaramız üzerinden hitap edeceğim. Taraftarımızın neden tepkili olduğunu, Fenerbahçelilerin neden kan ağladığını, bazılarımızın maç dahi seyredemeyecek hale geldiğini daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum. Mali ve sportif konulardan önce, Fenerbahçemizin bütünlüğünü ve yarınlarını tehdit eden yaralara değinmek istiyorum. Bu gerçekler içimizi acıtsa da değinmek zorundayız. Sayın başkanım, 'Hiç kimse Fenerbahçe'den büyük değil' dediniz. Ama siz de Fenerbahçe'den büyük değilsiniz. Siz bunu unuttunuz. Kendinizi koskoca Fenerbahçe'nin önüne geçirdiniz.

    İnsan faktöründe yaptığınız sayısız hatayı gördükçe, hatırlayınca, belki o zaman harcanan 100 milyonlarca euro, sayısız kalıcı yatırıma rağmen, neden kupa sayısında rakiplerimizin gerisinde kaldığımızı daha iyi anlayacağınızı sanıyorum. Sayın Başkanım her başarıyı 'ben' diyerek sahiplendiniz, her başarısızlığı hep başkalarına faturaladınız. Son olarak bu kaçan şampiyonluğun ardından ben dahil herkesi sorumlu tuttunuz."


  • "Başarıya ulaştığımız her sezonda, özellikle teknik direktörlerimizin bu başarıdaki paylarını, hep küçümsediniz. Başarıyı yakalamış denklemleri, formülleri hep bozdunuz. Sanki şahsi hesaplarınızdan ödeme yapmış gibi, 'Biz parayı vermeseydik şampiyon olabilir miydik?' dediniz. İyi bir başkan, şampiyon yapacak teknik direktörü seçer, başarı için o iklimi yaratır. Takımımızı şampiyon yapan bir teknik adama bir sonraki sezon git demek doğru mu? Camiamızdan uzaklaştırdığımız her insan kötüyse, suçluysa, demek ki siz ve yöneticileriniz, 6 yıl ben de dahil, iyi yöneticiler değilmişiz. Çünkü hep kötü futbolcular, kötü teknik direktörler, kötü insanlar seçmişiz. Fenerbahçe kamuoyunda hiçbir başarının cezasız kalmadığı bir takım olarak anılıyor. Kötülük yarışlarından hiçbir şey kazanmadık. Biz kötülüğe karşı ısrarla iyilik yaparsak, topluma, Türkiye'ye, Fenerbahçe farkını göstermiş oluruz. Unutmayın ki Allah, her zaman doğrunun ve iyinin yanındadır.

    Takımımızı sonuna kadar teşvik edeceğiz ama rakiplerimizi de sportmenlik ve centilmenlik adına alkışlayabileceğiz. Rakip yöneticilere saygı gösterip iyi muamele yapacağız. Saygı görmek istiyorsak, saygı göstermeliyiz."

"Sporcu fabrikası olmak zorundayız"
  • "Hep geciktirilen transferler ve sürekli değişen takım iskeleti... Bu şekilde başarı yakalanamaz. Biz futbolcularımızı kendimiz yetiştirmek zorundayız. Bir sporcu fabrikası olmak zorundayız. 10 yaşından itibaren futbolu öğrenmiş, tarihimizi ezbere bilen gençler yetiştirmek zorundayız. En büyük hedefimiz bu olacak. Giuliano Terraneo'ya tüm yetkileri verdik, bize oyuncu satmaya geldi, sportif direktör oldu. Siz böyle olmadığını söylediniz, böyle diyorsanız kabul etmek zorundayız, yanlış biliyorsam özür dilerim. Terraneo gibi bir adama bütün yetkiyi verdik. Takımın en ateşli futbolcusunu 1 günde harcadı. 8-9 tane yeni oyuncu aldı yine şampiyon olamadık. Tarihimizin en sakat transferi olan Van Persie'yi aldı. Hal böyleyken niye hala bu adama 78 bin euro maaş ödüyoruz?"
"En büyük transferimiz
mantalite değişimimiz olacak"
  • "Ne hocalarımızda, ne oyuncularımızda bir türlü istikrarı yakalayamadık. Hep bunu yapan takımlara imrendik. En büyük transferimiz felsefe değişikliği olacak, mantalite değişimimiz olacak."

"Bu kalleşçe saldırıyı Allah rakiplerimize bile göstermesin"

  • "Size hesap veren bir yönetim vadediyorum. Yargıtay kararının çıkmamasının benim adaylığıma bağlanmanız, en azından yüce Türk adaletine saygısızlıktır. Ne alakası var? Bu kalleşçe saldırıyı Allah rakiplerimize bile göstermesin."
"Taraftar ile aramdaki bağı koparamayacaksınız"
  • "Artık kavgaları tarihe havale edip, aramızda yeni bir beyaz sayfa açmanın, yeni bir hikaye yazmanın tam zamanı şimdi. Belki başta inanmadınız. Aday olmaz, yapamaz dediniz, sonra beceremez dediniz. Ama sizler de bana inanmaya başladınız. Sayenizde bir hayal gerçekleşmek üzere... Güveninize layık olmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Sizin güveniniz her zaman emniyette olacak, hiçbir zaman suistimal edilmeyecek. Sayın başkan, belki de birazdan yapacağınız konuşmada, beni iftiralarla itibarsızlaştırmaya, silmeye, yok etmeye çalışacaksınız. Ne yaparsanız yapın, bunu başaramayacaksınız. Sonuç ne olursa olsun. Taraftar ile aramda olan bağı hiçbir zaman koparamayacaksınız."
Çıkan gerginlik sonrası Ali Koç konuşmasını daha fazla sürdürmedi;




Aziz Yıldırım: Kim seçilirse başkan o olur
Ali Koç'un ardından kürsüye Aziz Yıldırım çıktı. Kürsüye çıkarken bazı üyeler tarafından yuhalanan
Yıldırım tepkisini dile getirdi.

Başkan Aziz Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

  • "Lütfen herkes kendine gelsin. Burası Fenerbahçe kongresi. 20 sene bu kulübe hizmet ettim, çocuğumun nafakasını verdim, hapis yattım. Ayıp oluyor. Yarın buradan üzülerek giderseniz. Kim seçilirse başkan o olur. Nedir yani? Telvizyonlar veriyor, amigo gibi olduk. Ergani'de bir öğretmen çocuğu olan, devletin okullarında yetişerek inşaat mühendisi olan bu kardeşinizi defalarca başkanlığa layık gördünüz. Bırakın, bırakın alkışa gerek yok. Lütfen sözümü kesmeyin."
"Soracağım hesap kişisel değil, Fenerbahçe'nin hesabıdır"
  • "Bize muhalefet edenlerin değişim dediği şey, sadece yöneticilerin değişmesi sanırım. Sanki sihirli değnekle her şey değişecek. Böyle bir değişim vaadini değerlendirmeyi sizlere bırakıyorum. Ben ve yöneticilerimizin görevi bırakması, Fenerbahçe'nin faydasına olacaksa bunu en başta biz gerçekleştirirdik.
  • Hala 'Fenerbahçe masum' demedi Yargıtay. Bize bu zulmü yapanların yakalarına yapışamıyoruz, hesap soramıyoruz. Yargıtay meselesi bunun için önemli. Ali Koç yanlış anlaşılmış kendi adıma bir kaygım yok. Soracağım hesap kişisel değil, Fenerbahçe'nin hesabıdır. Fenerbahçe'ye bu kötülükleri yapanların kimler olduğunu bilmediğimiz için değil, elimizde yargı kararı olmaksızın yapacağımız her şey zorbalık olur. Sayın Ali Koç diyor ki, ''Aziz Başkan merak etmesin konunun takipçisiyiz.'' Ali kardeşim konuyu yanlış anlamış bu benim değil, Fenerbahçe'nin davası. Ali Koç, 101 kişinin BİMER'e yaptığı başvurudan endişe duyuyor. Bundan endişe duyan biri Fenerbahçe için hesap sorabilir mi? Ben bir yıl hapis yattım, hiçbiriniz bir gün bile yatamazsınız. O üzerinizdeki formaları bile ben yaptırdım.

    Sadece 1 dilekçe seni korkutmuş, ürkütmüş. Fenerbahçe duruşu bu mu olmalı? Sayın Ali Koç hiç endişelenmesin, ürkmesin. Kendisi hakkında yapılacak her türlü haksız girişimin karşısında oluruz."




"Kavgamız şahsi değildir"
  • "Real Madrid'i düşünelim. Bir operasyon yapılıyor, başkanı ve profesyonelleri içeri giriyor en iyi oyuncuları takımdan ayrılıyor. Takımın prestiji sarsılıyor. Sonra Real Madrid Şampiyonlar Ligi'nden men ediliyor. 2011'de Real Madrid'in başına bunlar gelse ne olurdu? Diyorlar ki Aziz Yıldırım herkesle kavgalı, Fenerbahçe'yi herkesle kavgalı hale getirdi. Nasreddin Hoca'nın fıkrası geliyor aklıma. 'Hırsızın hiç mi suçu yok?' Hiçbiriyle kavgamız, şahsi meselem değildir. Daha sezonun ortasında rakip kulüplerle sözleşme imzalayan adamları isteyen savunsun. Fenerbahçe'ye karşı küstahlaşan adam cevabını alır. Bunun adı kavgacılıksa, kavgacıyım."

"Seçim yokken neden
kampanyayı başlattın?"
  • "Kardeşim Ali Koç, neden 19 ay önce ortada seçim yokken bu kampanyayı başlattın? Bu sezon tribünde yaşadığımız bölünmenin, seçim yarışıyla hiç mi ilgisi yok? Sürekli 'Fenerbahçe'ye kurumsallık getireceğiz' deniyor. Türk futbolunu kurumsallıkla tanıştıran takım zaten Fenerbahçe'dir. Çektiğim acıyı en çok, arkadaşları tarafından şikeci diye dalga geçilen çocuklar, tribünlerde takımı için şikeci diye bağrılan taraftarlar anlar. Herkes vazgeçse o çocukların hakkı için ben vazgeçmeyeceğim."
Ali Koç'a flaş talep

  • "Sayın Ali Koç, sen kulüp için mali olarak ne veriyorsan, ben ve yöneticiler aynı parayı koyacağız.

    Sayın Koç, ikimiz de aynı parayı koyalım. Futbolu çok iyi biliyorsun, gel futbolu sen yönet. Ben amatör branşları yöneteyim. Fenerbahçe kazansın. Ben bu rakamları zaten verdim. Bunları geri talep etmiyorum. Madem öyle hodri meydan. Gel, bir fazla veren almasın, herkes versin ve Fenerbahçe kazansın."

"Ümit Özat'ı odanızdan attırmışsınız"

  • "Ali Bey, Ümit Özat arıyor şu anda. Denizlispor maçında kırmızı kart gördükten sonra sizin locanıza çıkmış. Ona kötü bir söz söylemişsiniz, odanızdan attırmışsınız. Telefonda şu an, bağlanmak istiyor Ümit Özat." Sana içeriden kim bilgi veriyorsa yanlış veriyor. Biz Terraneo'ya maaş değil, eşit bölünmüş şeklinde tazminat ödüyoruz.



Ali Koç:
Çok rahat yalan söylüyorsunuz sayın başkanım
Aziz Yıldırım'ın konuşmasının ardından söz hakkı isteyen Ali Koç, konuşma yapmak üzere tekrar kürsüye geldi;
  • "Evet, istediğimiz noktayı geldik. Ben bu noktayı uzun zamandır bekliyordum. Televizyona çıkalım dedik, kabul etmediniz. Dedim ki sayın başkan, çıkalım konuşalım. Defterleri açalım dedim. Her şeye laf yetiştirdiniz, buna hayır dediniz. Ne oldu da buraya gelip kükrüyorsunuz? Çok rahat yalan söylüyorsunuz sayın başkanım. Ben üzülüyorum. 2004'te Ümit Özat bir maçta kırmızı kart gördü. Ümit de Murat Özaydınlı bizim locada diye yanımıza geldi. Bir pozisyonda gayri ihtiyari bir şekilde 'Allah belanı versin' gibi bir hareket yaptım. Sonra Ümit geldi, bana tepki gösterdi ve sonra Murat Özaydınlı onu çıkardı. Başkan yakışıyor mu ya 20 yıllık tahtınızı sürdürmek için böyle yalanlar söylemek? Helal olsun ya büyük başkan! Siz, kulüp başkanlığını açık artırmaya çıkarmışsınız. Söylediğimiz değerlerden, felsefede hiç anlamamışsınız. Fenerbahçe'ye katkı sağlamak için size doping oluyorsam ne mutlu bana. Burhan Karaçam konusuna gelelim... Hani şu Fenerbank için inceleme yapsın diye gönderdiğiniz, o zaman sevdiğiniz Burhan Karaçam'a...Ben bilmiyor muyum Burhan Karaçam'ın bir dönem Galatasaray üyesi olduğunu? Galatasaray Adası'nı kullanabilmek için mecburiyetinden üye olmuştur. Daha sonra bırakmıştır. Rahmetli abimi benden daha çok seviyordunuz. O da atçılığa meraklıydı. Bu merakından dolayı Galatasaray'a üye olmuştu. Bu, benim abimi Galatasaraylı mı yapar? Gözlerinizin içine bakarak soruyorum, binlerce insanın aidatını ödüyor musunuz, ödemiyor musunuz? Ben sadece karımın, kayın validemin aidatlarını ödüyorum. Neyiniz varsa getirin, topunu getirin ortaya. Burada kupa kaldırma konusu. Sayın Mahmut Uslu da bu konuyu kullanmıştı. Ben o gün sahadaydım, ben o gün gaz yemiştim. Ben mi kaldırttım o kupayı? Benim yüzümden mi oldu?

  • Ali Koç:
    Siz Kulübe ne vereceğinizi söyleyin, ben bir fazlasını vereceğim. Kolay gelsin.
  • Aziz Yıldırım:
    Ali bey yalan söylüyor. Sponsorluklarla beraber 150 milyon euro bu kulübe veriyorum. O da gelsin bu kulübe koysun. 1 lira artırma eksiltme yok. Kulübün parası olsun 150 milyon

İki adayın konuşmalarının ardından kongrenin ilk günü sona erdi. Oy verme işlemi yarın yapılacak.




#Ali Koç
#Aziz Yıldırım
#Fenerbahçe
6 yıl önce