|

Futbolda rant öne çıktı

Trabzonspor Kulübü eski Başkanı Nuri Albayrak, kulüplerin ekonomik sorunları ve derbilerde yaşanan provokasyonlarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Futbolda rant ve ekonominin öne çıktığına vurgu yapan Albayrak, “Futbol takımları ekonomik olarak yönetilemiyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:39 - 3/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
TSYD Trabzon Şube Başkanı Selçuk Kılıç ve yönetim kurulu Albayrak’ı ziyaret etti.
TSYD Trabzon Şube Başkanı Selçuk Kılıç ve yönetim kurulu Albayrak’ı ziyaret etti.

Trabzonspor Kulübü eski başkanı Nuri Albayrak, Türk futbolunun geldiği yer, kulüplerin yaşadığı ekonomik buhranlar, derbilerde yaşanan provokasyonlar ve bordo-mavili takımın geleceği hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye Spor Yazarları Derneği Trabzon Şube Başkanı Selçuk Kılıç ve yönetim kurulunu ağırlayan Albayrak, son dönemde gündemde yer alan konular hakkında yaptığı açıklamada durumun pek iç açıcı olmadığını belirtti. Türk futbolununu asıl probleminin 30 yıldır aynı sistemle yönetildiğini belirten Albayrak, “Değişen tek şey futbolda rant ve ekonomi çok öne çıktı. Futbol takımları artık ekonomik olarak yönetilemiyor. Bunun da sebebi binanın temelinin sağlam olmamasından kaynaklanıyor. Bugün siz Türkiye’de 300 milyon-500 milyon liralık bir kulübü kalkıp da mevcut dernek yasaları ile yönetmeye kalkarsanız işin altından çıkamazsınız. Şuan tam olarak böyle bir durum sözkonusu” ifadelerini kullandı.

TRABZONSPOR HER SENE YÜKSEK MİKTARDA BORÇLANDIRILDI

Albayrak, Türkiye’de tüm kulüplerin maddi olarak zor durumda olduğunu bunların içinde Trabzonspor’un da yer aldığını vurgulayarak, “Bu yükün altından kulüpler çıkamayacak. Bütün kulüpler Euro veya Dolar borçlanıyor. Ama kulüplerin çoğunun gelirleri lira bazında. Makas gittikçe de açılıyor. Trabzonspor’da bunu yaşadık. Kulübü teslim aldığım zaman 17 milyon Euro borcu vardı, ben 2005-2008 arası başkanlık yaptım, o süreçte kulübü 5 milyon Euro borçlandırdım. Ama benden sonra gelen yöneticiler için 150, 170, 180, 200 milyon Euro’lara kadar çıktı. Trabzonspor her sene yüksek miktarda borçlandırıldı. Görev yapan yöneticilerin genel manada pek suçları yok gibi görünüyor ama bu sistem bu yasalarla devam ettiği müddetçe, bu borç sorunu çözülemez” dedi.


OLAYLI SİVASSPOR MAÇI FETÖ’NÜN PROVOKASYONUYDU

Nuri Albayrak, Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan Ziraat Türkiye Kupası maçında yaşananların başkanlığı dönemindeki Trabzonspor-Sivasspor karşılaşmasındaki olayları yeniden gündeme getirmesine ilişkin ise şöyle konuştu: “Trabzonspor-Sivasspor maçında o dönemde yaşananlar provokasyondu ve bana göre de bu provokasyonun bir numaralı ayağı FETÖ’ydü. O dönemdeki Trabzon Emniyet Müdürü şu an FETÖ’den tutuklu. Bana göre 1 numaralı ayak buydu. Fakat tabi futbolun temeli sağlam olmayınca herkes bir yerlerinden bir şey götürmeye çalışıyor. O dönemki olaydan sonra zaten ben kararımı verdim. Yani Trabzonspor’da başkanlığa devam edip etmeme kararımı 2007 sezonunun başında verdim. Ne kadar başarılı olursanız olun geliyor bir provokatör, Trabzon şehrini provoke edip gidebiliyor” diye konuştu.

AYNI HAKEM DERBİYİ TATİL ETMEDİ KARİYERİ BİTTİ

Sivasspor maçında yaşananları hatırlatan Albayrak, “Maç bitmiş, takım 1-0 önde, yarım dakika var. Hakem maçı idare edemiyor. Bir seyirci sahaya iniyor ve Sivassporlu futbolcular sahaya inen seyirciyi dövüyor. Arkasından da Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz sahaya atlıyor, takımını toplayıp sahadan çekiyor. Yani bu maçın sonu iyi analiz edildiğinde yüzde 99 provokasyondu. Bu provokasyonun içerisinde Trabzon’daki insanlar da vardı. Mecnun Odyakmaz ile irtibatlı olan başka kişiler de vardı. Sonuçta provoke edildik ve sezona ölü başladık. Zaten 5 maç saha kapatma ve bir sürü cezalar da gelince ölü bir sonuç oldu. O maçın hakemi İstanbul’da Galatasaray-Fenerbahçe maçını yönetmişti. O maçta 3 sefer maç durdu. Sahaya koltuklar atıldı. O maçı tatil edemedi. Trabzon maçını nasıl tatil etti? O maçtan sonra yaptığım açıklamalarda ‘Bu hakem bir daha Türkiye liglerinde hakemlik yapamaz’ demiştim. O da o olaydan sonra sadece 1-2 maç yönetti ve silindi gitti sahneden. Sonuçta bir bedel ödenecekse biz ödedik. O da fazlasıyla ödedi. Arkadan da o dönemde Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy ve yönetimde bulunan İbrahim Usta da Trabzonlu olmalarına rağmen bu işin bir provokasyon olduğunu bilerek Trabzonspor’a ceza verdiler” şeklinde konuştu.

FENERBAHÇE-BEŞİKTAŞ MAÇINDA DA AYNI OLAYLARI GÖRDÜK

Fenerbahçe-Beşiktaş maçında yaşanan olayları da değerlendiren Albayrak, “Doğrudur. Provokasyon vardır. Fenerbahçe Stadı’ndaki maçın durumu da bizim yaşadığımız duruma yakın. 10 kişi kalmış Beşiktaş. Sonuçta Fenerbahçe kendine göre bu maçtan en az beraberlik alsa bile tur atlıyor. Sonuç itibariyle provokasyondur ama bunun sonucunun tescili noktasında bilgi ve belgeler doğrultusunda olayı tamamen görmek lazım. Bizim maç hükmen rakibe verilmişti. Türkiye’de günlük yaşıyoruz. Bugün birisi böyle bir karar verdiyse yarın başkası geliyor ve başka bir karar veriyor. Temel sağlam olmadığı için herkes bulunduğu noktadan hükmediyor sonuç itibariyle. Temel sağlam olsa ‘kardeş bu işin kuralı budur, böyle yapılacak’ deriz. Ama sağlam olmadığı için bir hakem geliyor düdüğü çalıyor işi bitiriyor. Yapacak bir şey yok” ifadelerini kullandı.


BAHAR BARIŞI

Süper Lig’e şampiyon olarak çıkmayı garantileyen Çaykur Rizespor’un başkanı Hasan Kemal Yardımcı, Trabzonspor’la aralarındaki ilişkiler hakkında açıklamalarda bulundu. Yardımcı, Trabzonspor’la ilgili yaşadıkları gerginliğin artık geride kalacağını söyleyip, şampiyonluk kutlamalarında Trabzonspor Kulübü Başkanı ve yöneticilerini ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını vurgulayarak, “Maça gelmeleri bizi elbette mutlu eder ama maçtan önce yapılması gerekenler var. Trabzonspor’a kapımız açık. Konuşacağımız mevzular var. Çözülmeyecek hiçbir şey yok. Bizim kimse ile bir hesabımız yok. Olanların bir daha yaşanmaması için hoş olmayan sosyal medya mesajları paylaşılmamalı. Bu hayat, bu futbol buna değmez” şeklinde görüş belirtti. Yaşanılan olayların ardından iki camia arasındaki köprüleri atmak için Trabzonspor’un yönetim sınıfı olarak tam kadro Rize’de olması bekleniyor. Trabzonspor Başkanı Ali Ağaoğlu, Asbaşkan Hayrettin Hacısalihoğlu ve Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen ve yönetim kurulundan birçok ismin haftasonunda oynanacak Gazişehir Gaziantep maçında tribünde yer alması bekleniyor.


Trabzonspor için herkes kol kola

Trabzonspor’un içerisinde bulunduğu ekonomik durumuyla ilgili olarak başlatılan maddi destek kampanyası kapsamında STK mensupları, iş adamları, siyasi parti temsilcileri ve Trabzonspor yöneticileri, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlığında bir araya geldi. Gümrükçüoğlu, herkesin kampanyaya destek olmasını isterken, üç maaşını Trabzonspor’a verdi. Kırgınlıkları, küskünlükleri geride bırakmak gerektiğini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Bu dönem kırgınlıkların, küskünlüklerin konuşulacağı bir dönem değil. Kol kola kulübümüze sarılarak onu tekrar finansal olarak ayağa kaldırmayı başaracağımıza gönülden inanıyoruz” dedi.

Maddi sıkıntılar takımı etkiliyor

Trabzonspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, düzenlediği haftalık basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı. Ligin kalan 3 maçını çok iyi şekilde bitirmeleri gerektiği belirten Çalımbay, “Bazı problemlere rağmen sadece kalan 3 maça odaklanabilirsek bütün camia olarak ve futbolcu arkadaşlarımıza destek verirsek bizim için mükemmel şeyler olabilir. Mücadele etmek gerekiyor. Bunun için taraftarın desteği eskisi gibi olmalı yoksa hedefiniz elinizden gider” diye konuştu. Bordo-mavili takımdaki maddi sıkıntıların futbolcuların performansını etkilediğini belirten tecrübeli teknik adam, “Geçen hafta ‘öze dönüş’ dediler, tamam öze dönüş olabilir. Ben de kabul ediyorum. Trabzonspor’un bir değişime gitmesi lazım. Takımdaki ekonomik problemler sezon başından bu yana var. ‘Bu takımı etkilemiyor’ diyemezsiniz, kesinlikle etkiliyor. Çünkü özellikle yabancı arkadaşlarımız para kazanmaya geliyor. Parasını almadığı zaman tabi ki onlardan etkilenecek. Bunlar gayet normal şeyler. Niye etkilenmesin, bu da sahaya yansıyor” diye konuştu.

#Trabzonspor
#Nuri Albayrak
6 yıl önce