|

Galatasaray şampiyonları geride bıraktı

Avrupa liglerinde geçtiğimiz sezonu şampiyon olarak tamamlayan 8 takımın iş performansları değerlendirildi. Galatasaray, işletme gelirini bir önceki yıla göre en fazla arttıran takımlar sıralamasında yüzde 19 ile birinciliğe yerleşti.

Umut Yılmaz
04:00 - 16/01/2019 mercredi
Güncelleme: 03:55 - 16/01/2019 mercredi
Yeni Şafak
Galalatasaray
Galalatasaray

KPMG Küresel Spor Danışmanlığı Bölümü Football Benchmark ekibi tarafından 2017-18 sezonunun iş performanslarının değerlendirildiği “Avrupa Şampiyonları 2019 Raporu” yayımlandı. Avrupa’nın önde gelen 8 liginin şampiyonlarının iş performansı göstergelerinin incelendiği raporda; Barcelona, Bayern Münih, Porto, Galatasaray, Juventus, Manchester City, Paris Saint-Germain ve PSV Eindhoven takımlarının performans karşılaştırılması yapıldı. Rapora göre, söz konusu 8 takım arasında 2017-18 sezonunda en yüksek işletme gelirini 689 milyon Euro ile Barcelona elde etti. Katalan ekibini 596 milyon Euro’yla Bayern Münih, 568 milyon Euro’yla Manchester City takip etti. Söz konusu sezonda işletme gelirini bir önceki yıla göre en fazla artıran takımlar sıralamasında yüzde 19 ile Galatasaray birinciliğe yerleşirken, yüzde 12’yle Paris Saint-Germain ikinci oldu. En yüksek personel maliyetine de 562 milyon Euro’yla Barcelona sahip olurken, bu rakam yıllık bazda yüzde 42’lik artışı ortaya koydu. Barcelona’nın personel maliyetlerinin operasyon gelirlerine oranı yüzde 81 düzeyinde gerçekleşti.

İŞLETME GELİRLERİ YÜKSELDİ

Rapora göre, Avrupa’daki en iyi futbol kulüplerinin personel maliyetleri artmasına rağmen, ticari faaliyetlerdeki çeşitlenmeden dolayı elde ettikleri işletme gelirleri yükseliyor. Barcelona’nın toplam geliri 689 milyon Euro’ya ulaşırken, personel maliyeti 562 milyon Euro oldu. Kulüp 13 milyon kar açıklarken, takımın kadro değeri 1 milyar 101 milyon Euro oldu ve sosyal medyada takipçi sayısı da 225 milyon kişiye ulaştı. Galatasaray’ın gelirleri ise 114 milyon Euro olarak kayıtlara geçti. 49 milyon Euro zararı olan Galatasaray’ın kadro değeri de 83 milyon Euro oldu. Galatasaray’ın sosyal medyada takipçi sayısı ise 27 milyon kişiye ulaştı.

TARAFTARDAN BÜYÜK GELİR

Bilet fiyatlarının düşük olmasının etkisiyle Bayern Münih’in stadyum doluluk oranı yüzde 100 olması dikkati çekti. Bu oran Barcelona’da yüzde 66’da ve G.Saray’da yüzde 79 düzeyinde kaldı. Galatasaray’ın gelirlerinin yüzde 25’i maçlardan gelirken, yüzde 32 yayın haklarından ve yüzde 43’de ticaret ve diğer faaliyetlerden oluştu.

  • İkinci devre golcüsüz başlıyor
  • Galatasaray’da teknik ekibin sezon başında da istediği ancak gerçekleşmeyen forvet transferi için çalışmalar devam etse de, imzanın bir türlü gelmemesi hem camiayı hem de taraftarları endişelendirmeye başladı. Rodrigues’in satışından da önemli bir kazanç sağlayan sarı-kırmızılı takımda Alan Carvalho ismi gündemdeki yerini koruyor.
#Galatasaray
#KPMG
il y a 5 ans
default-profile-img