|

Kenya Olimpiyat Oyunları'na katılmayabilir

Kenya Olimpiyat Komitesi, Brezilya'da hızla yayılan Zika virüsünün salgın seviyesine gelmesi halinde ağustos ayında düzenlenecek 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na katılamayacaklarını açıkladı.

Yeni Şafak
13:55 - 9/02/2016 Salı
Güncelleme: 12:03 - 9/02/2016 Salı
AA

Komite başkanı Kipchoge Keino tarafından yapılan açıklamada, Güney Amerika'da hızla yayılan virüsün sporcuların sağlığını tehlikeye sokacak boyutlara ulaşabileceği vurgulanarak, "Zika virüsü oyunlar sırasında salgın seviyesine gelirse, Kenyalı sporcuların sağlığını oraya giderek riske atmayacağız" dedi.



Uzmanlar, geçen yıl Çin'de düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası'nda birçok madalya kazanan Kenya'nın olimpiyatlara katılmamasının ciddi bir eksiklik olacağını vurguluyor. Yaz olimpiyatlarında toplamda 86 madalya kazanan Kenya, organizasyonun başarılı ülkeleri arasında yer alıyor.



Brezilyalı yetkililer ise hamile kadınların haricinde virüsün sporcular ve taraftarların hayatı için risk teşkil etmeyeceğini belirtiyor.



ABD Olimpiyat Komitesi de Brezilya'daki Zika virüsü ve diğer tropik hastalıklarla ilgili ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Rio'daki organizasyon yetkilileriyle sürekli temas halinde bulunarak durumu yakından takip ettiklerini açıklamıştı.



Zika virüsü nasıl yayıldı?

İlk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüs, Mayıs 2015'te Brezilya'da sivrisinekler yoluyla yayıldı. Zika virüsüne yakalanan hamilelerde virüs, bebeğin beyin gelişimini etkileyebiliyor ve doğum sonrasında bebeklerin kafası normalden daha küçük kalabiliyor.



WHO verilerine göre virüs, Brezilya'da bu yıl ocak ayının sonuna kadar ülkede 1,5 milyon insanı etkiledi.

#kenya
#rio olimpiyatları
#zika virüsü
8 yıl önce