|

Koytenynere sığmayan mutluluk

Kilis Öncüpınar Konteyner Kenti’nde kalan Suriyeli çocuklar için geçen yaz başlatılan judo çalışmaları dünya çapında geniş yankı uyandırdı.

Yeni Şafak
10:39 - 14/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 07:45 - 14/05/2015 Perşembe
IHA

Uluslararası Judo Federasyonu (IJF), Konteyner Kenti ziyaret etti ve çalışmalara destek olmak amacıyla 300 judo kıyafeti bağışladı.



Suriye'de Mart 2011'de başlayan iç savaşta yüz binden fazla kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi de doğduğu toprakları terk etmek zorunda kaldı. İç barışın hala sağlanamadığı ülkelerinden kaçıp, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin en yoğun yaşadığı bölgelerden biri Kilis. Coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca Suriye ile yakın ilişki içinde olan Kilis, bölgede yaşanan dramın ardından Suriyeliler için yeni bir başlangıcın adresi oldu. Sayıları 100 binden fazla olan Suriyeliler, Kilis'te toplam nüfusun yüzde 55'ini oluşturuyor. Kilis'teki Suriyelilerin yarısı, Öncüpınar ve Elbeyli konteyner kentlerinde yaşamını sürdürüyor. Konteyner kentlerdeki popülasyonun yaklaşık üçte ikisini de savaşın acılarını taşıyan çocuklar oluşturuyor.



Sporun önemi

Savaş travması yaşayan bu çocukların yeni çevrelerine adaptasyonu için en kilit faktörün spor olduğunu düşünen Kilis Gençlik Hizmetler ve Spor İl Müdürlüğü ve Kilis Valiliği, geçen yıl Temmuz ayında kolları sıvadı ve Öncüpınar Konteyner kentinde büyükçe bir konteyneri çocukların spor yapması için tahsis etti. Bu girişimi; Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğinde Judo, Güreş, Tekvando ve Masa Tenisi Federasyonları'nın malzeme yardımı izledi. Spor konteynerinde dört branşa tahsis edilen salonlar hazırlanırken, spor yapmak için kayıt olan Suriyeli çocukların sayısı da her geçen gün arttı. Bu kısıtlı imkanlara rağmen başlatılan çalışmalar, özellikle uluslararası kamuoyunda büyük yankı buldu ve takdir topladı.



Uluslararası ilk destek

Bu aşamada projeden haberdar olan, inisiyatif alan ve bölgedeki gençlerin hayatına artı katacak bir proje üreten ilk uluslararası kurum da Uluslararası Judo Federasyonu (IJF) oldu. Çalışmalara katkıda bulunmak istediğini Türkiye Judo Federasyonu'na bildiren IJF, Kilis'e bir ziyaret gerçekleştirdi. IJF, bu ziyaretle birlikte dağıtılmaya başlanması için iki parti halinde toplam 300 judo kıyafetini de Kilis'e gönderdi.



IJF'in Medya ve “Judo for Peace” (Barış için Judo) Komisyonu Direktörü, Fransız spor adamı Nicolas Messner, proje kapsamında Kilis'e bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret sırasında Messner'e, Judo Federasyonu'nun medya direktörü Emir İncegül, projenin mimarlarından Spor İl Müdürü Remzi Arkaltı ile Kilis Judo antrenörü Ökkeş Buldum ev sahipliği yaptı. Ziyareti kapsamında Öncüpınar Konteyner Kenti'ndeki Spor Konteynerı'nı gezen Nicolas Messner, ilk etapta Kilis'e ulaştırılan 50 judo kıyafetini çocuklara dağıttı. Büyük ilgi gören Messner, kısa bir konuşma yaptığı çocuklarla keyifli bir antrenman gerçekleştirdi.



Bölgeye ikinci ziyaret

Messner'in ziyareti ve ilk parti judogilerin dağıtımından kısa bir süre sonra, Öncüpınar'a bir ziyaret daha gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Harun Sönmez ve Judo Federasyonu Başkanı Fatih Uysal, Öncüpınar Konteyner Kenti'ni ziyaret etti ve Spor Konteynerı'ndaki çalışmaları takip etti. Bu ziyaret kapsamında IJF tarafından gönderilen ikinci parti 250 adet judogi de Suriyeli çocuklara dağıtıldı. Genel Müdür Harun Sönmez ve Judo Federasyonu Başkanı Fatih Uysal, çocuklara judogilerini bizzat giydirdi. Güreş ve Tekvando Salonu'nda çocuklarla bir araya gelen Harun Sönmez, Suriyeli miniklerle Masa Tenisi maçı da yaptı. Heyet, Kilis Valisi Süleyman Tapsız ile Vali Yardımcısı Ulaş Akhan'ı makamında ziyaret etti.



Kilis Öncüpınar Konteyner Kenti'nde geçen yıl Temmuz ayında kısıtlı imkanlarla başlatılan spor çalışmaları, uluslararası destekle büyük ivme kazandı. Savaş travması yaşayan çocuklar için önce spor yapacakları bir konteynerın tahsis edilmesiyle başlayan yolculuk, bugün bambaşka bir boyuta ulaştı. Uluslararası Judo Federasyonu'nun desteğiyle judo kıyafetine kavuşan miniklerin sıradaki hedefi, çok antrenman yaparak şampiyon bir judocu olmak.



#Kilis Öncüpınar
#Konteyner Kenti
#Suriyeli çocuklar
#Uluslararası ilk destek
#judo çalışmaları
9 yıl önce