|

Mircea Lucescu'dan Türk futboluna özel yabancı sınırı

A Milli Takım'ın başına geçtikten sonra yerli futbolcuların oynamamasından şikayet eden ve bu sebeple yabancı sınırına yeni bir şekil vermeleri gerektiğini ifade eden Mircea Lucescu, devre arası kampında federasyon yetkilileriyle ilginç bir öneriyi değerlendirdi. Buna göre Süper Lig'deki her kulüp ilk 11 kadrosunda 23 yaş altı bir oyuncu bulundurmak zorunda. Ayrıca bu futbolcu için altyapıdan yetişme zorunluluğu aranacak.

Yeni Şafak ve
14:21 - 9/02/2018 Cuma
Güncelleme: 14:49 - 9/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
Fatih Terim'in ardından A Milli Takım'ın başına getirilen Mircea Lucescu, Türk futbolunun gelişimi üzerine çalışmalarda bulunuyor.
Fatih Terim'in ardından A Milli Takım'ın başına getirilen Mircea Lucescu, Türk futbolunun gelişimi üzerine çalışmalarda bulunuyor.

A Milli Takım Teknik Direktörü Mircea Lucescu, Türk futbolunun gelişimi ve yerli futbolcuların Süper Lig'de daha fazla süre alması adına ilginç bir öneriyi federasyon yetkilileriyle paylaştı.

Romanya modeli tavsiyesi

Romanya altyapısının tekrardan işlemesini sağlamak için yapılan altyapıdan yetişen oyuncuların A Takım'da oynamama zorunluluğunu ele alan Rumen çalıştırıcı, Süper Lig'de de her takımın ilk 11'inde 23 yaş altı bir altyapı oyuncusu bulundurma zorunluluğunun getirebileceğini ifade etti.

18 kulüpten 18 altyapı oyuncusu

Lucescu'nun önerisine göre yabancı sınırı sayısında hiçbir değişiklik olmazken her takımın ilk 11'inde 23 yaş altı bir altyapı oyuncusu bulunacak. Rumen teknik adam böylelikle 18 kulübün 18'inin de altyapıdan bir oyuncu yetiştirme zorunluluğuna gireceğini ve altyapıya daha çok önem verileceğini düşünüyor.

  • Yeni sezon öncesinde kulüpler birliğinin yapacağı toplantılar sonucunda yabancı sınırıyla ilgili kararın verilmesi beklenirken Mircea Lucescu'nun sezon sonunda bu öneriyi kulüplerle de paylaşacağı ifade edildi.
Şu anda uygulanan yabancı sınırı

Kurala göre 18 kişilik maç kadrolarında herhangi bir yabancı sınırı yok. Yani takımlar istedikleri takdirde sahaya 11 yabancı oyuncu ile çıkabiliyorlar ancak 21 kişilik maç kadrosunda 7 yerli futbolcu bulundurmak zorunlu olacak. Bu 7 oyuncunun ise birisi altyapıdan çıkmış olmak zorunda. Öte yandan Türk asıllı olup yabancı milli takımlarda forma giyen futbolcular ise yabancı futbolcu sayılıyor. (Kural değişmeden önce gelen Türk asıllı futbolcular bu kapsama girmiyor)

  • 1-14 yerli oyuncu+14 yabancı oyuncu (14’ün üzerinde yabancı oyuncuya lisans çıkartılamıyor)
  • 2-21 kişilik maç kadrosunda 7 yerli futbolcu bulundurmak zorunlu.
  • 3-Maç kadrosunda bulunan 7 yerli oyuncudan 1’i altyapıdan çıkmak zorunda.
  • 4-Türk asıllı olup başka milli takımları seçen futbolcular yabancı sayılacak. (Kuralın konduğu tarihten sonra olanlar geçerli)

#Mircea Lucescu
#Türkiye
#Süper Lig
6 yıl önce