|

PKK katliamından dünya şampiyonluğuna

Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası’nda altın madalya ile birincilik kazanan Mizgin Ay’ın hayat hikayesinden dram çıktı. Milli sporcunun annesi, PKK terör örgütünün 1994’te Mardin’de gerçekleştirdiği katliamından son anda kurtuldu, anneannesi, 2 dayısı ve 3 teyzesi ise bu katliamda şehit oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/08/2017 Salı
Güncelleme: 01:53 - 1/08/2017 Salı
Yeni Şafak
12-17 Temmuz tarihlerinde Kenya’da düzenlenen Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası’nda 100 metrede altın madalya kazanan milli atlet Mizgin Ay, 11.62’lik derecesiyle dünya şampiyonluğu elde etti.
12-17 Temmuz tarihlerinde Kenya’da düzenlenen Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası’nda 100 metrede altın madalya kazanan milli atlet Mizgin Ay, 11.62’lik derecesiyle dünya şampiyonluğu elde etti.

Yıldızlarda dünya şampiyonu olan milli atlet Mizgin Ay’ın hikayesi, film senaryolarını aratmıyor. 12-17 Temmuz'da Kenya’da düzenlenen Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası’nda 100 metrede altın madalya kazanan Mizgin’in annesi Gülşen Ay’ın, PKK terör örgütünün 1994’te Mardin’de gerçekleştirdiği katliamdan son anda kurtulduğu ortaya çıktı.

FİLM GİBİ HİKAYE

Mizgin’in babası Cemil Ay, Ankara’nın Beypazarı ilçesinde yaşadıkları evlerinde yaptığı açıklamada, Ormancık köyünde gerçekleşen PKK katliamında eşinin 5 kardeşi ile annesinin şehit olduğunu söyledi. Eşinin katliamdan son anda kurtulduğuna işaret eden Ay, “Gülşen’in öz kardeşleri bu olayda şehit oldu. Biz Batman’da oturuyorduk. Eşim misafir olarak annesinin köyüne ziyarete gitmişti. Köyde 1-2 ay kaldı. Annem, ‘Bu kadar misafirlik yeter, gidip getireyim’ dedi. Gitti, getirdi. Getirdiği akşam da köye saldırı yapıldı. Annem gidip eşimi almasaydı, o da şehit olacaktı” ifadelerini kullandı. Ay, eşinin köy korucusu olan babasının bu saldırıdan kurtulduğunu, daha sonra Batman’a taşındığını ve burada başka bir evlilik yaptığını dile getirdi.

Cemil Ay, eşinin şehit yakınlarına tanınan memurluk hakkından faydalanmak için başvuruda bulunduğunu söyledi. İlk başta, eşinin okuma yazma bilmediği için bu haktan yararlanamadığını anlatan Ay, “Okuryazar belgesini aldı. Daha sonra ise yaşla alakalı bir sıkıntı çıktı” diye konuştu. Eşinin 45 yaş sınırını 2-3 ayla geçtiği için söz konusu hakkın üvey kardeşlerine geçtiğini belirten Ay, sözlerini şöyle tamamladı: “Eşimin 6 kız, 2 de erkek üvey erkek kardeşi var. Hukuki yollara başvurduk. Biz hakkımızı kaybetmişiz, yaştan dolayı ‘hakkınız kardeşlerinize geçti’ diye cevap aldık. Kardeşleri olmasaydı bu haktan yararlanabilecekti. Kardeşleri olduğu için yaştan dolayı hak onlara geçiyor. O zamanlar çocukların yaşı genellikle ya küçük ya da büyük yazdırılıyordu. Tekrar yaş tespiti yapılacak, mahkeme kararıyla tespit edilecek. Eşimin gerçek yaşı neyse ortaya çıkacak. Yaşı 45’in altında çıkarsa bu haktan yararlanabilecek”


Kızımızla gurur duyuyoruz

13 yıl önce mevsimlik işçi olarak Batman'dan Beypazarı’na gelen Ay ailesinin 2 kızından biri olan 17 yaşındaki Mizgin, yıllarca hem okudu, hem spor yaptı, hem de hafta sonları tarlada çalışarak aile bütçesine destek oldu. Baba Cemil Ay, kızıyla gurur duyduğunu ve şampiyonluğu hakettiğini belirtti.

#PKK
#Cemil Ay
#Batman
#Mizgin Ay
7 yıl önce