|

Şehitlerimiz için koştuk

Vodafone'un sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Maratonu bu yıl 38. kez düzenlendi. 15 Temmuz Şehitleri için koşulan organizasyonda erkekler etabını Azerbaycan adına yarışan atlet Evans Kiblagat kazandı. Kadınlar etabı ise Kenyalı atlet, Agnes Jeruto Barsosio'nun liderliğiyle tamamlandı. Maratonla ilgili tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Yeni Şafak
09:20 - 13/11/2016 Pazar
Güncelleme: 17:46 - 13/11/2016 Pazar
Yeni Şafak
Vodafone'un sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Maratonu bu yıl 38. kez düzenlendi. Organizasyon bu sene 15 Temmuz Şehitleri için koşuldu.
Vodafone'un sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Maratonu bu yıl 38. kez düzenlendi. Organizasyon bu sene 15 Temmuz Şehitleri için koşuldu.

Vodafone'un sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Maratonu bu yıl 38. kez düzenlendi. Maratonla ilgili tüm gelişmeler ve detayları haberimizde bulabilirsiniz.



15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde ilk maraton


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Spor AŞ. tarafından bu yıl "15 Temmuz şehitleri için koşuyoruz" sloganıyla düzenlenen Vodafone 38. İstanbul Maratonu engelli koşusu ile başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren vatandaşlar başlangıç noktasına akın etti. Renkli görüntülerin oluştuğu maratonda halk koşusu 09.30'da start aldı.



Öte yandan maraton, köprünün ismi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirildikten sonra yapılan ilk maraton olma özelliğini de taşıyor.










Erkekler etabı

Vodafone 38. İstanbul Maratonu'nda erkeklerde Kenya asıllı Azerbaycanlı atlet Evans Kiplagat birinci oldu.



15 Temmuz Şehitler Köprüsü gişelerinin yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan ve Sultanahmet Meydanı'nda sona eren 42 kilometre 195 metrelik maratonda Evans Kiplagat ilk sırayı elde etti.



Erkeklerde Etiyopyalı Shura Kitata Tola maratonu ikinci, Kenyalı Peter Kiptoo Kiplagat ise üçüncü sırada tamamladı.




Kadınlar etabı

Vodafone 38. İstanbul Maratonu'nda kadınlarda Kenyalı Agnes Jeruto Barsosio birinci oldu.



15 Temmuz Şehitler Köprüsü gişelerinin yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan ve Sultanahmet Meydanı'nda sona eren 42 kilometre 195 metrelik maratonu, Agnes Jeruto Barsosio ilk sırada bitirdi.



Maratonda Etiyopyalı Sechale Adugna Dalasa ikinci, aynı ülkeden Rahma Tusa Chota da üçüncü sırada yer aldı.









Türk atletlerde en iyi derece Girmalegesse'nin


Maratonda erkeklerde Türkiye adına en iyi dereceyi Mert Girmalegesse elde etti.



Etiyopya asıllı milli atlet, yarışı 2.17.57'lik derecesiyle 7. sırada bitirdi. Bekir Karayel ise 2.22.31'lik derecesiyle 8. oldu.



Kadınlarda Türkler sıralamasında birinciliği elde eden Esma Aydemir, genel sıralamada 4. oldu. Fadime Çelik'in 5. sırada bitirdiği yarışı Senem Eser 6. tamamladı.



Aydemir yarışı 2.40.28, Çelik 2.40.31, Senem Eser ise 2.41.09'luk dereceyle bitirdi.



Yasemin Can 15 kilometrede şampiyon


Kadınlar 15 kilometre yarışını, Etiyopya asıllı Türk atlet Yasemin Can birinci sırada tamamladı.



Yasemin 48.40'lık dereceyle yarışı bitirirken, Etiyopyalı Gebiyanesh Ayele Degamu ikinci, aynı ülkeden Buzunesh Getachew Gudeta da üçüncü sırada yer aldı.



Bu kategoride, erkeklerde Etiyopyalı atlet Jemal Yimer 44.14'lük derecesiyle birinci oldu. Yarışı, Etiyopyalı Gizachev Hailun ikinci, Kenyalı Bernard Kiprop Koech de üçüncü bitirdi.






İstanbul Maratonu'na yabancı ambargosu

İstanbul'da düzenlenen maratonu erkeklerde şimdiye kadar düzenlenen 37 yarıştan 11'ini Türk, 26'sını ise yabancı atletler kazandı.



İlk kez 1979 yılında koşulan ve Hasan Saylan'ın kazandığı maratonda, erkeklerde birincilikler ilk 4 yıl Türk atletler arasında paylaşıldı. Erkeklerde son yıllarda yabancı atletlerin üstünlüğü göze çarpıyor. Düzenlenen son 23 maratonda da ilk sırayı yabancı sporcular aldı.



Türk atletlerin dışında erkeklerde maratonda şimdiye kadar 12 Kenyalı, 7 Etiyopyalı, 2 İngiliz, birer kez de Danimarkalı, Zimbabweli, Litvanyalı, Fransız ve Faslı atletler birinci geldi.



Geçen yılki maratonda birincilikleri erkeklerde Kenyalı Elias Kemboi Chelimo, kadınlarda ise Etiyopyalı Amane Gobena elde etti.
















En iyi ve en kötü dereceler


Eski adıyla Kıtalararası Avrasya Maratonu, son 4 yıldaki ismiyle Vodafone İstanbul Maratonu'nda şimdiye kadar erkeklerde en iyi dereceyi, Kenyalı Vincent Kiplagat gerçekleştirdi.



Kiplagat, 2010 yılında 2.10.42'lik derecesiyle, vatandaşı David Cheruiyot'un 2007 yılında elde ettiği 2.10.56'lık derecesini geride bırakarak, parkur rekorunu eline geçirdi.



Kadınlarda ise en iyi dereceyi 1992 yılında Romanya adına yarışan Buia Aurica, 2.26.29'lık derecesiyle yaptı.



Bu arada, erkeklerde ilk sırayı alanlar arasında en kötü zamanda, 1982 yılında parkuru 2.41.13 ile tamamlayan İsmail Karagöz, kadınlarda ise 1991 yılında 2.49.24 ile bitiren İngiliz Jacki Davis'in imzası bulunuyor.



Kadınlarda da yabancılar zirvede


Organizasyonda kadınlarda maraton koşusu 1991 yılından beri düzenleniyor. Geride kalan 25 yarışta 24 yabancı, sadece bir Türk atlet birinci oldu.



Türkiye adına kadınlarda tek birinciliği 1994 yılında Serap Aktaş elde ederken, Türk atletler son 21 yarıştır ilk sırayı alamıyor.



Kadınlarda yabancı atletler arasında 7 Etiyopyalı, 6 Rus, dörder Rumen ve Ukraynalı, birer de İngiliz, Belaruslu ve Kenyalı atlet ilk sırayı aldı.






#İstanbul Maratonu
8 yıl önce