|

TPFD'den 'ek transfer' dönemi başvurusu

Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Hakan Ünsal, GZT'ye yaptığı açıklamada ek transfer dönemi için TFF'ye başvuruda bulunduklarını söyledi. Ünsal, Ekim ve Mart aylarının başında açılacak ek transfer dönemlerinin hem futbolcular hem de kulüpler için faydalı olacağını ifade etti.

Yeni Şafak
15:37 - 8/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 16:00 - 8/09/2018 Cumartesi
Diğer
TPFD Başkanı Hakan Ünsal.
TPFD Başkanı Hakan Ünsal.

Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Hakan Ünsal, ek transfer dönemiyle ilgili GZT Spor Servisi’nden Barlas Ateşli'ye açıklamalarda bulundu.

Karabükspor ve Eskişehir gibi kulüplerin yeni transferlerine lisans çıkaramaması sebebiyle birçok futbolcunun mağdur olduğunu belirten Hakan Ünsal, konuyla ilgili TFF’ye başvurduklarını söyledi. Ünsal ayrıca ek transfer döneminin açılması konusunda FIFA nezdinde herhangi engel olmadığını da belirtti ve benzer uygulamaların kullanıldığı Avrupa Liglerinden örnekler verdi.

Her iki transfer döneminden sonra birer haftalık mini transfer dönemin açılması gerektiğinin altını çizen Ünsal, Ekim ve Mart aylarının başında açılacak ek transfer dönemlerinin hem futbolcular hem de kulüpler için faydalı olacağını savundu.

FIFA'nın 818 No'lu genelgesi sayesinde bu projenin hayata geçmesinin mümkün olduğunu belirten Hakan Ünsal, Türkiye'ye en rahat adapte edilebilecek sistemin Fransa'da devam eden uygulama olduğunu vurguladı.

  • 818 No'lu Genelge:
    FIFA, federasyonlara istisnai haller oluşması durumunda transfere izin vermesini ve bunu tavsiye ettiğini söylüyor.
  • Fransa’da uygulanan sistemin özü:
    Her kulübün transfer sezonu dışında bir yerli oyuncu transfer etme hakkı bulunuyor.
Ek transfer dönemi için TFF'ye resmi başvuruda bulundunuz mu?
  • "Oldu, oldu. Biz bununla ilgili başvuruyu yaptık. Daha önce bu tür durumlar için mini transfer dönemi açılması için başvuru yapmıştık her iki devre arası için. Yani Ekim’in başında bir hafta, Mart’ın başında birer haftalık mini transfer dönemi açılsın. Hem bu transfer dönemlerinde bu tür sıkıntı yaşayan oyuncular ya da kulüplerin ihtiyacı olan oyuncular için... Bizim yaptığımız başvuru da zaten onun çerçevesinde hani hem bu tür mağdur olan oyuncuları en azından futbol oynama haklarını tekrar kazanmaları adına hem de ötesinde kulüplerin de ihtiyaçlarını karşılaması adına önemli olduğu için yaptık."
TFF'den nasıl bir cevap geldi?
  • "İki üç tane yöneticimizi aradım, sonrasında hukuk müşavirliğimize bilgi verdim. Genel sekretere de bilgi verdim aynı zamanda. FIFA’nın transfer döneminin kapatıldığını söylüyorlar doğal olarak ama burada FIFA’nın 818 no’lu genelge ile istisnai haller durumunu göz önünde bulundurarak federasyonlara bu yetkiyi verdiğini söyledik, ilettik. Bu federasyonun bir talimatla rahatlıkla halledebileceği bir konu şu anda. Mutlaka değerlendireceklerdir ama hem futbolcuların hem kulüplerin yararına olan bir konu bu umarım uygun bir şekilde sonuçlanır."
Karar TFF'ye kaldı doğru mu?
  • "FIFA’nın 818 no’lu bir genelgesi var. Genelgede diyor ki, 'transfer tescil sezonu istisnai haller' diyerekten FIFA federasyonlara bu istisnai haller oluşması durumunda transfere izin vermesini ve bunu da tavsiye ettiğini söyler. Dolayısıyla bu aslında Türkiye’de çok daha önce uygulanması gereken bir durum. Biz o yüzden TFF’ye bunu daha önceden de söyledik, konuştuk."
Avrupa'daki örnekleri neler?
  • "Sana birkaç tane örnek vereyim; bizde yok ama Avrupa’da bu çok uzun yıllardır uygulanıyor. Nasıl uygulanıyor dersen mesela Belçika’da diyor ki; futbol sözleşmesi kulüp tarafından tek taraflı feshedilirse futbolcu transfer dönemi dışında kulüpsüz kalırsa diyor, o futbolcu transfer yapabilir. Yani tek taraflı fesih oldu oyuncu boşta kaldı ama transfer olma süresi de aslında bitti. Hayır diyor bu oyuncunun hakkını alamazsın diyor, izin veriyorum diyor. İspanya diyor ki; uzun süreli sakatlık yani dört, beş ay sakatlığı bulunun oyuncuların yerine federasyon izin verir bir tane oyuncu transfer edilebilir diyor. Bizim asıl üzerinde durduğumuz ve kesin olmasını düşündüğümüz konu ki bunun için söylemiştik, Fransa’daki uygulama da diyor ki, her kulübün transfer sezonu dışında bir tane yerli oyuncu transfer etme hakkı vardır. Bu çok önemli, bu çok rahat uygulanabilecek bir şey. Bu Eskişehirli ve Karabüklü oyuncuların dışında genel manada da yerli oyuncuyu teşvik etme anlamında en rahat olanı bu. Danimarka’da fesih halinde aykırılık varsa, mesela oyuncuya yapılan burada da transfer izni veriliyor. İsveç’te şunu diyor, uyuşmazlık çözüm kurulunda işte kulüp oyuncu anlaşamadı uyuşmazlık çözüm kuruluna gitti ve dava da uzun sürdü, transfer dönemi kapandı. İngiltere’de şöyle boştaki bir futbolcu en son kulübüne tekrar dönebilir transfer dönemi dışında. Buna izin veriyor. İkincisi de rekabeti sağlamak adına federasyonun izniyle belirli mevkide sıkıntı yaşayan kulüpler atıyorum iki tane kaleciniz var ikisi birden sakatlandı altyapıdaki kaleciyi getireceksiniz. Rekabeti sağlamak adına sen dışarıdan bir tane kaleci alabilirsin diyor. Mesela bu tür mevkiler için sırf kaleci için değil. Dolayısıyla önemli istisnalar var Avrupa’da. Bizim şu anda Eskişehir, Karabük, Elazığ, Körfez’de yaşanılan sıkıntı onlar da rahatlıkla halledilecek konular. Ha ayrı bir durum lisans çıkarılamaması bence bu kulüplerle sözleşme imzalamış futbolculara özel izin kesinlikle çıkmalı. Bahsettiklerimin dışında. Zaten bahsettiklerim uygulamaya konulsa muhtemelen bugünkü sorunların %70’i, 80’i ortadan kalkmış olur. Şöyle şimdi federasyon FIFA’nın yanlış hatırlamıyorsam 6. Maddesine atıfta bulunarak transfer döneminin kapandığını, yapılamayacağını söylüyor ama aynı şekilde aynısı 818’de de istisnai haller … Geldiğimiz konu şu federasyon evet yönetim kurulu toplantısıyla bu istisnai haldir diyerek bu kulüplerdeki oyuncuların tranfer olmasına… Aynı zamanda kendine biraz önce sana belirttiğim beş tane ülkedeki uygulamayı da istese de hayata geçirebilir."
#Hakan Ünsal
#​Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği
6 yıl önce