|

2016'nın ilk çeyreğinde zirve Samsung'un!

Apple kan kaybetmeye devam ediyor. Çinli teknoloji devlerinden ise büyük bir atak var.

Yeni Şafak ve
11:00 - 21/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 08:00 - 21/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Bildiğimiz üzere akıllı telefon piyasasında Apple ile Samsung arasında kıyasıya bir rekabet var. Yıllardır devam eden bu rekabette satış rakamlarına baktığımızda, zirvenin bu firmalar arasında değiştiğini görüyoruz. Lakin son dönemlerde Apple cephesinde büyük ve önlenemeyen ciddi bir düşüş var.



Hatırlayacağımız üzere geçtiğimiz hafta Apple'ın şirket değerinin büyük oranda düştüğünü ve 'en değerli şirket' unvanını Google'a kaptırdığını duyurmuştuk.





ABD merkezli araştırma şirketi Gartner'ın, akıllı telefon satışlarındaki son durumu açıklamasıyla da Apple cephesindeki düşüş iyice tescillenmiş oldu. Geçtiğimiz seneki satışlara göre yaklaşık 10 milyonluk bir kayıp yaşayan Apple, zirveden iyice uzaklaştı. Böylece Samsung, 2016 yılı ilk çeyrek sonuçlarına göre akıllı telefon piyasasının açık ara hakimi oldu.



İşte Gartner'ın yayımladığı son rakamlar:




Gördüğümüz üzere Samsung ilk çeyrekte 81,186 milyon akıllı telefon satarak zirvenin tek hakimi konumunda bulunuyor. Pazar payının %23.2'si Samsung'a ait.



Apple'daki düşüş tabloda çok daha iyi anlaşılıyor. Geçtiğimiz sene aynı dönemde 60,177 milyon olan akıllı telefon satışı bu yıl 51,629 milyona gerilemiş. Pazar payı da aynı şekilde %17,9'dan %14,8'e düşmüş.



Tabii bu gelişmede Çinli teknoloji devlerinin atağı da oldukça önemli. Hem Huawei hem de Oppo'da yaklaşık 10'ar milyonluk bir satış artışı görüyoruz. Huawei pazar payını %8.3'e çıkarırken, Oppo yaklaşık 2,5 katlık bir büyüme yaşamış. Xiaomi ise bu dönemde hatırı sayılır bir artış ile yerini korumuş.



Söz konusu raporun detaylarına

erişebilirsiniz.





Yine Gartner'a ait 2015'in son çeyrek verilerine baktığımızda, Apple'ın 71,5 milyon satış ile pazarın %17.7'sine hakim olduğunu görüyoruz. Tabii bu rakamlarda iPhone 6S'in o dönem satışa çıkmış olmasının etkisi büyük. Fakat bu yılın ilk çeyreğinde de iPhone SE satışa sunuldu. Anlaşılan o ki 4-inçlik SE, Apple'ın hedeflediği başarının yanına bile yaklaşamamış.



2014'ün son çeyrek verilerinde ise (iPhone 6'nın satışa çıktığı dönem) Apple'ın %20,4 pazar payı ile zirvede olduğunu görüyoruz.



2016 son çeyrek verilerinin nasıl olacağı ise merakla bekleniyor. Zira Apple, Eylül ayında yeni amiral gemisi iPhone 7'yi satışa çıkaracak. Sonuçların nasıl olacağını hep birlikte göreceğiz.



#apple
#samsung
#gartner
#telefon satışı
8 yıl önce