|

Facebook etnik ayrımcılığı körüklüyor: Arakanlı Müslümanların soykırıma uğramasında tetikçilik yaptı

Kirli çamaşırları ortaya dökülen Facebook, Myanmar’da etnik temizlikten de sorumlu tutuluyor. İnsan hakları kuruluşu Global Witness ekibi, Facebook’un kurallarını ihlal etmeyen bir Myanmar askeri hayran sayfasını beğendi. Algoritmalar, bir süre sonra siteye şiddet içerikli sayfalar önermeye başladı. Facebook, 2018’de Müslümanların camilerde silah stokladığı yalanlarını da ön plana çıkardı. Soykırımda sadece o yıl 24 bin Müslüman katledildi.

00:00 - 8/10/2021 пятница
Güncelleme: 01:02 - 8/10/2021 пятница
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
MUHAMMED VEFA YÜREKLİ

Eski çalışanı Frances Haugen’ın ifadeleri sonrası dijital diktatör Facebook’un kirli çamaşırları bir bir dökülmeye başladı. Sosyal medya mecrasının Myanmar’daki etnik şiddetin tırmanmasında, Arakan’da Müslümanlara uygulanan soykırımda ve Etiyopya’da devam eden çatışmalarda parmağının olduğu ortaya çıktı. Guardian’ın haberine göre, Global Witness isimli insan hakları grubu, 53 milyonluk nüfustan yarısının ana haber kaynağı olarak Facebook kullandığı Myanmar’da, platformun etnik nefreti ve bölücülüğü nasıl beslediğini gün yüzüne çıkardı. Haugen’ın ifşaladığı yazışmalarda, Facebook’un nefret söylemlerinin geçtiği gönderilerin yüzde 5’inden azına, şiddete teşvik olarak kabul edilen içeriklerin ise yüzde 1’inden azına yaptırım uyguladığı ortaya çıkmıştı.



MYANMAR’DA NEFRETİ BESLEDİ

  • Global Witness’dan araştırmacılar önce Facebook’un şartlarını ihlal etmediği görülen bir Myanmar askeri hayran sayfasını beğendi. Bir süre sonra platformun algoritması, askeri şiddet içerikli sayfaları önermeye başladı. Araştırmayı yürüten şirket, “Facebook’ta askeri şiddet içeriklerini aramamıza gerek kalmadı. Zaten platformun algoritması bizi buna yönlendirdi. Facebook’un önerdiği 5 sayfadan 3’ü şiddeti teşvik eden ve kendi kurallarını ihlal eden sayfalar” açıklamasında bulundu.

KATLİAMDA BAŞROLDE

Araştırmada Facebook’un Arakan’daki katliamda rol sahibi olduğunun tespit edildiği de hatırlatıldı. Elde edilen bulgulara göre Facebook, 2018’de “Müslümanların camilere silah stokladığı”na dair bir dizi yalan bilgiyi kaldırmak yerine ön plana çıkararak kullanıcılarına servis etti. Bu içerikler kısa sürede yayıldı ve halihazırda oldukça gergin olan bölgede toplumsal şiddeti körükledi. İddialar üzerine Facebook olayla ilgili bağımsız bir soruşturma yürüttü ve sitenin çevrimdışı şiddeti körüklediğini kabul etti. Arakan’daki soykırımda sadece 2018 yılında 24 bin Müslüman katledildi. Yüzbinlercesi ise yaşadığı ülkelerini terk etmek zorunda kaldı.

ÇATIŞMALARIN FİTİLİNİ ATEŞLEDİ

  • Araştırmaya göre Facebook Etiyopya’da da benzer çatışmaların fitilini ateşledi. Verilere göre platform, Etiyopya’nın Oromia bölgesinde dezenformasyonu önlemeyerek, sahte içerikleri kaldırmak yerine etkileşim aldığı için ön plana çıkardı. Bir süre sonra bölgede tansiyon yükseldi ve çıkan olaylarda 81 kişi hayatını kaybetti.
#Facebook
#Arakan
#Global Witness
#Myanmar
2 лет назад