|

Görme engellilere umut olacak gözlük

Hollandalı araştırmacılar, görüntüleri kablosuz olarak beyne gönderen yerleşik bir kameraya sahip yüksek teknoloji ürünü olan elektrotlu gözlük geliştirmeye başladı.

09:34 - 10/05/2022 Salı
Güncelleme: 10:01 - 10/05/2022 Salı
Yeni Şafak
Hollandalı araştırmacıların üzerinde çalıştığı elektrotlu gözlük
Hollandalı araştırmacıların üzerinde çalıştığı elektrotlu gözlük

Bilim, görme engelli insanların gözlerini kullanmadan tekrar görmelerine umut olmaya başladı.

Araştırmacıların üzerinde çalıştıkları gözlük projesi şu özellikleri içeriyor: Dahili bir kamera, görme engelli bir bireyin tanımlamak istediği nesnenin, yerin veya kişinin resmini çekiyor.

Gözlüklerin içindeki bir bilgisayar daha sonra görüntüyü işliyor ve ardından radyo dalgaları kullanılarak kablosuz olarak iletiyor. Görme engelli kişinin derisinin altına, boynunun veya kafatası arkasına yerleştirilmiş bir verici daha sonra bu sinyali alıyor.

Sinyal daha sonra görme engelli kişinin görsel korteksine bağlı 1000'den fazla elektrot aracılığıyla gönderilen elektrik mesajlarına dönüştürülüyor.

Bu elektrik mesajları, normalde gözlerden gelen benzer bilgileri işleyecek olan beynin aktif kısımlarında görme engelli bir kişinin görebileceği görüntü oluşturuyor.

Nerede geliştiriliyor?

Hollanda'da.

İçinde kim çalışıyor?

Hollandalı araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, NESTOR adlı proje üzerinde çalışıyor.

Hollanda Nörobilim Enstitüsü, Twente Üniversitesi, Radboud Üniversitesi, Maastricht Üniversitesi ve Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nden bilim adamları proje için çalışıyor.

Gözlükler hangi aşamada?

Bilim adamları, 'karakterleri, hareketli nesneleri ve çizgileri' tanıyabilen görme engelli maymunlar üzerinde implantı test ettiler.

Şimdi görüntü kalitesini iyileştirmek için implanttaki elektrot sayısını artırmaya çalışıyorlar.


Maliyeti ne kadar olacak?

ABD'de bilinmeyen ancak benzer bir teknolojinin 110.000 sterline mal olduğu bildirildi.

#Hollanda
#ABD
#twente
2 yıl önce