|

iPhone X çevreye ne kadar zarar veriyor?

ABD'li teknoloji devi Apple, yeni akıllı telefonları iPhone 8, 8 Plus ve X'in çevreye verdiği zararı açıkladı. iPhone X'in, üretimden geri dönüşüm aşamasına kadar, 8 Plus'tan daha fazla karbondioksit emisyonuna sebep olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak
12:30 - 1/10/2017 Pazar
Güncelleme: 12:32 - 1/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
Ön siparişe 27 Ekim'de açılacak olan iPhone X, 3 Kasım'da resmen satışa çıkacak.
Ön siparişe 27 Ekim'de açılacak olan iPhone X, 3 Kasım'da resmen satışa çıkacak.

Bildiğimiz üzere Apple, yeni bir iPhone modeli piyasaya sürdükten kısa bir süre sonra çevre raporunu da yayınlıyor. iPhone 8, 8 Plus ve X modellerinin tanıtılmasının üzerinden yaklaşık 3 hafta geçti ve Apple, bu cihazların çevreye verdiği zararları açıkladı.

Rapora göre iPhone X, üretim aşamasından kullanım süresine kadar çevreye 79 kg / CO2 (karbondioksit) zarar veriyor. Bir başka deyişle her bir iPhone X, 79 kilogram değerinde sera gazı etkisine neden oluyor. Bu emisyon değerinin yüzde 80’i üretim, yüzde 17’si tüketim, yüzde 2’si dağıtım ve yüzde 1’i de geri dönüşüm sırasında oluşuyor.

Diğer modeller için emisyon değerleri şu şekilde:
  • iPhone 8 Plus – 68 kg / CO2
  • iPhone 8 – 57 kg / CO2
  • iPhone 7 Plus – 67 kg / CO2
  • iPhone 7 – 56 kg / CO2

iPhone’un bu bağlamda en çevreci telefonu, 45 kg emisyon değeriyle iPhone SE, çevreye en zararlı telefonu ise 110 kg emisyon değeriyle iPhone 6 Plus.

Elbette bu değerler, bir otomobil ile karşılaştırıldığında oldukça masum kalıyor. Zira bir iPhone X’in üretimden geri dönüşüme kadar geçen süreçte çevreye verdiği zarar, ortalama bir otomobilin 33 litre benzin yakmasıyla eşdeğer. Çevreci otomobil olarak bildiğimiz Toyota Prius’u ele alacak olursak her Prius, her 745 kilometre yol aldığında bir iPhone X kadar çevreye zarar veriyor.

#Apple
#iPhone X
#Çevre zararı
7 yıl önce