|
Perakende sektörüne Ceza (!)
Perakende sektörü, inşaat ve otomotivle beraber ekonomiye hayat veren
can damarları
ndan biridir.

Mevcut durumu berraklaştırabilmek, bizi bekleyen geleceği görebilmek, ekonominin nabzını tutabilmek için perakende sektörünün durumuna, işleyişine ve öngörülerine bakmak doğru bir yaklaşım olacaktır.

Bu nedenle,
Perakende Günleri 2019
’u takip etmek çok önemli… Bu kritik buluşma, ekonomimizin başat sektörlerinden olan perakendenin başkanlarını bir araya getirdi.

Reel sektörün aktörleri, perakendenin ve ülkemizin geleceği hakkında olumlu görüş bildiriyorlar, şeamet tellallarının aksine…

Etkinlik kapsamında, basının da katılımıyla, sektörün geleceğini masaya yatırıldı.

Buradan çıkan sonuçlara göre, başkanların 2019’un son çeyreğinden yükseliş beklediklerini söyleyebiliriz…

Sektörün görüş ve öngörülerine beraber bakalım:

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş:
“AVM’lerin sürdürülebilirliği bizim en öncelikli konumuz. Çünkü fonksiyon değişikliği yapılmadığı sürece AVM’lerde büyük sorunlar ortaya çıkacaktır. AVM’lerin dönüşümü de önemli bir konu. AVM’lerin sosyal-kültürel, turizm ve ihracat merkezi olması için önemli adımlar atılması gerekiyor.”
Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Başkanı
Kaya Demirer
: “TURYİD olarak biz bugünkü sektör büyüklüğü olan 100 milyar TL’nin 25 milyarlık kısmını oluşturuyoruz…. Bu sene sektörümüz, aşağı yukarı yüzde 15-16 civarında büyüdü. Ama enflasyondan dolayı reel büyüme yüzde 3-4 puan dolaylarında. Turizm anlamında önümüzdeki yıl iyimser bir beklenti içerisindeyiz. Gastronomiye yeterli ilgilinin olacağını düşünüyoruz. 2020 yılının gastronomi yılı olma ihtimali bizleri umutlandırıyor.”
Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özpamukçu:
“Perakendenin genel olarak ekonomiyi desteklediğini görüyoruz. 3. çeyrek sonuçları itibarıyla sektörde, yüzde 5 civarında reel büyüme oldu… Büyümenin içindeki en önemli unsurlardan biri de çalışan sayısındaki artış. Gıda sektöründe de yüzde 5’lik bir büyüme görülürken, reel istihdam büyümesinde yüzde 4’lük bir oranla gıda sektörünün öneminin büyük olduğu ortaya çıkıyor.”
Kategori Mağazacılığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Yenal Gökyıldırım
: “100 milyar TL gibi bir ciro yapan, 16 bin istihdam sağlayan bir derneğiz… Önümüzdeki dönemde ertelenen talepler bize gelecek… Sektör eski hareketini kazanacak diye umuyoruz. Ağustos ayından beri olumlu rüzgâr esmeye başladı. Ekim ayı da güzel geçti. Kasım ayı ile şahane Cuma, şahane aya dönüştü, bütün ayı etkiledi.”
Birleşmiş Markalar Başkanı Sinan Öncel:
“Bu büyüme hızıyla, e-ticarette, önümüzdeki üç yıl içinde çok önemli değişiklikler yaşayacağımızı düşünüyorum. Geleneksel alışverişin büyümesi çok küçük. Yeme-içme sektörünün büyümesi, geçen sene yüzde 35 olarak kaydedildi. Bu sene bu oran azalacak gibi görünebilir ama geleneksel satış, e-ticaret ile birleşerek burada daha büyük bir gelir sağlamaya başladı.”
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl:
“Türk mutfağı, gastronomi ve yeme-içme ile dünyanın birçok ülkesine göre üç adım önde. Gurme ekonomisini 40 milyar dolara çıkarabiliriz. Nitelikli turist nasıl Peru’ya yemek için gidiyorsa, bizim de niteliğin yanında nicelik konuşmamız lazım. Türk mutfağının eşi-benzeri yok.”
Tescilli Markalar Derneği YK Başkanı İzzet Stamati:
“750 milyon dolarlık bir hacim söz konusu. Sektöre ciddi bir döviz girdisi sağlıyoruz. Sorunlarımızın en büyüğünü vergiler oluşturuyor. Çünkü maliyetlerimizi büyük oranda etkiliyor. Burada rekabet edebilme açısında zorluklar yaşıyoruz. Önümüzdeki yılda dövizin stabil hâle gelmesiyle yüzde 30 civarında büyümeyi hedefliyoruz.”
LEAD Network Başkanı Aysun Zaman:
“Perakendedeki kadın yöneticilerin üst düzeylere taşınması için eğitimler veriyoruz. Lead Network’ün 2020 yılında İstanbul’da düzenleyeceği uluslararası toplantıda yaklaşık 700 perakendeciyi ağırlayacağız.”
Perakende günleri bugün de devam ediyor… Birinci günün büyük sürprizi ve eğlencesi hiç şüphesiz rapçi
Ceza
’nın verdiği mini konserdi… Ceza’nın dediği gibi, sabahın 9’unda herhâlde ilk defa böyle bir rap konseri düzenleniyor olmalı…
Bu tür organizasyonlarda en önemli kritik başarı faktörü
sürdürülebilirlik
tir. Bu büyük etkinliği 19 yıldır aralıksız sürdüren
Soysal Danışmanlık
ile başta ana sponsorlar
Akinon
ve
Opet
olmak üzere tüm destekçileri kutluyoruz.
#Turizm
#Alp Önder Özpamukçu
#Sinan Öncel
#LEAD
#Opet
4 yıl önce
Perakende sektörüne Ceza (!)
Demokrasi, Şia yayılmacılığı ve Amerika Sünnileri
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü