Birleşik Krallık çöküyor mu?
Süleyman Seyfi ÖğünYeni Şafak Gazete Yazarı
04:00, 17/09/2026, Perşembe • Yeni Şafak Haber Merkezi
Bir kaç gün evvel, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda Başbakanları Cardiff’te toplanarak Birleşik Krallık’tan ayrılmak istediklerini beyân eden ve Westwinster’ın bu yolda kolaylaştırıcı adımları atmasını talep eden bir mutabakat zaptını ilân ettiler. Bu haber bir bomba tesiri yaptı. Evet, daha 2014 târihinde İskoçya’da bir referandum yapılmış, ayrılıkçılar kıl payı kaybetmiş ve sular durulmuştu. Ama zaman zaman, yine başta İskoçya olmak üzere Galler ve Kuzey İrlanda’dan çatlak sesler duyulmaya devam ediyordu. Ama ilk defâ, Birleşik Krallığın yapısını oluşturan bu unsurlar toplu hâlde, Krallığın varlığını bu kadar keskin vurgularla tehdit eden bir mutabakat zaptında biraraya geliyorlardı.
Aceleci yorumcular kendilerini bu haberin harâretine kaptırarak, Birleşik Krallığın çökmekte olduğuna hükmeden değerlendirmeler yapmaya başladılar. Ama hâdise soğudukça manzaranın tam da bu olmadığı da görülmeye başladı.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunundaki amaçlar ile sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Bu yorumu Spam olarak bildirdiniz. Talebiniz değerlendiriliyor.