|

Esed rejiminin eski mezarcısı vahşeti itiraf etti: Hala toplu mezar kazılıyor

Suriye iç savaşı başladıktan sonra 2011-2018 yılları arasında rejimin mezar kazma işlerinden sorumlu yetkili, ülkede hâlâ toplu mezarlar kazıldığını açıkladı. ABD Senatosu’nda konuşan “Mezar Kazıcı” kod adlı yetkilinin kendi dönemiyle ilgili anlattıkları da dehşet verici: Haftada iki kez 300-600 ceset taşıyan üç TIR ve 30-40 ceset taşıyan 3-4 kamyon geliyordu. Bunlar Sednaya Hapishanesi’nde idam edilen sivillerdi.

Haber Merkezi
00:00 - 11/06/2022 Cumartesi
Güncelleme: 00:49 - 11/06/2022 Cumartesi
Yeni Şafak
 2011-2018 arasında rejimin emriyle mezar kazma işini  yürüten eski yetkili, bölgede hala toplu mezarlar kazıldığını  anlattı.
2011-2018 arasında rejimin emriyle mezar kazma işini yürüten eski yetkili, bölgede hala toplu mezarlar kazıldığını anlattı.

Suriye’de Esed rejiminin eski mezarcısının itirafları kan dondurdu. ABD Senatosu’nda konuşan “Mezar Kazıcı” kod adlı eski rejim yetkilisi, Suriye’de toplu mezarların kazılmaya devam edildiğini ve rejimin sürekli bu mezarları doldurduğunu söyledi. 2011-2018 yılları arasında rejime bağlı olarak mezar kazma sorumlusu olarak çalıştığını anlatan rejim yetkilisi, 2018’de kaçtığını ancak daha sonra kaçan eski arkadaşlarının hala toplu mezarlar kazıldığını söylediği bilgisini verdi.

CESET DOLU TIR’LAR GÖRDÜM

  • “Mezar Kazıcı” kod adlı rejim yetkilisi, 2011 öncesi Şam Belediyesi’nde çalışıyordu. Ancak devrimin başlamasından itibaren rejimin emriyle mezar kazım işlerinden sorumlu bir göreve getirildi. ABD Temsilciler Meclisi’ne sunduğu itiraflarında, görevli olduğu dönem haftada iki kez kendisine 300 ila 600 cesedi taşıyan 3 TIR ve 30-40 ceset taşıyan 3-4 kamyon gönderildiği bilgisini verdi. Bunların rejim tarafından Sednaya Hapishanesi’nde idam edilen siviller olduğu belirtildi.

NEFES ALANI ÖLDÜRÜYORLARDI

“Toplu mezarların nerede olduğunu biliyorum. Bir keresinde kamyondan boşaltılan cesetler arasında hala hareket eden bir kişi vardı. Aramızdan biri ne yapacağımızı sorunca bizi denetleyen rejim subayı kamyonu üstüne sürüp öldürdü” diyen rejim yetkilisi, itiraflarının ardından ABD Temsilciler Meclisi’nden somut adımlar atılmasını istedi: “Yüzbinlerce Suriyeli öldürüldü, milyonlarcası tehcir edildi. Bundan daha kötüsü de yaşanabilir. Bunu engelleyebiliriz. Sizden rica ediyorum, hatta yalvarıyorum. Harekete geçmek için artık bir saniye daha beklemeyin.”

Sessiz kalmayın

Konuyla ilgili açıklama yapan SMDK Başkanı Salim el-Muslat, uluslararası toplumun ortaya çıkan dehşet verici delillere rağmen rejimin işlediği soykırım ve savaş suçları karşısında sessiz kalmaya devam etmesini eleştirdi. El-Muslat, rejimden ayrılan “Mezar Kazıcı” kod adlı eski yetkilinin itiraflarının önemsenmesi gerektiğini ifade etti. SMDK Başkanı ayrıca rejimin devrilmesi için de uluslararası toplumun harekete geçmesini istedi.


#Suriye
#toplu mezar
#ABD
#Senato
#Sednaya Hapishanesi
#ı Salim el-Muslat
2 yıl önce