|

İnsanlık dersi

Genelkurmay, Afrin merkezi ve kritik noktaların 12 Mart itibariyle abluka altına alındığını açıkladı. Cinderesi ile Burseya hattını birleştiren son hamle Ayn Dara, Gazaviye, İskan köylerinin alınması oldu. Mehmetçik, PKK’nın zorla canlı bomba yapmak istediği sivillerin kaçışı için şimdilik Kirazlı köyüne dokunmadı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 04:12 - 14/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
6 yıllık işgale son verme amaçlı başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında 217 yerleşim birimi PKK’lılardan temizlendi.
6 yıllık işgale son verme amaçlı başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında 217 yerleşim birimi PKK’lılardan temizlendi.

PKK’nın yeni bir Kandil yapmak uğraş verdiği Afrin’in merkezi güvenlik güçlerince kuşatıldı. Genelkurmay Başkanlığı, kent merkezi ve kritik noktaların 12 Mart itibariyle abluka altına alındığını açıkladı. 3 bin 950 kilometrekarelik bölgede devam eden 6 yıllık işgale son verme amaçlı başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında 217 yerleşim birimi PKK’lılardan temizlendi. Cinderesi ile Burseya hattını birleştiren son hamle ise Ayn Dara, Gazaviye, İskan köylerinin alınması oldu. Kirazlı köyüne ise şimdilik girmeyen Mehmetçik, bu hattı kontrollü geçişler ve sivil tahliyeleri için açık bıraktı. Afrin’de teröristlerin zorbalığından kurtulmayı başaranların kaçması amacıyla 3 güzergâh belirlendi. Çizilen hatlardan birinin ucu Halep-Nubl’e, diğerininki Fırat Kalkanı bölgesine, üçüncü güzergâh ise İdlib’e çıkıyor.

ABD VE REJİME İNSANLIK DERSİ

Harekâtın başından buyana sivil hassasiyetine yüksek düzeyde riayet ederek tüm dünyaya savaş hukuku öğreten Türkiye, Afrin’dekilere güvenli tahliye yolu açarak ABD’nin Rakka, Esed rejiminin ise Guta kuşatmasına karşı insanlık dersi vermiş oldu. ABD-PKK ittifakı, Rakka’da 8 ay süren kuşatma ve bombardıman döneminde resmi rakamlara göre 4 binden fazla sivili katletti. Esed rejimi ise Guta, Zabadani, Madaya, Yermuk gibi kuşatma bölgelerinde ‘aç bırakma’, ‘bombalama’ ya da ‘kimyasal silah’ yöntemleriyle 20 bini aşkın sivili öldürdü. Afrin ilçe merkezine yönelik tüm giriş ve çıkışların tamamını ÖSO ile birlikte kontrol eden Türkiye ise masumların İdlib, Halep ve Fırat Kalkanı bölgelerine geçmelerine izin veriyor.


İRAN MİLİSLERİ HARAÇ ALIYOR

Esed rejimi ve İran destekli Şiiler, Halep’e gitmek isteyen Afrinli sivillerden ‘geçiş haracı’ alıyor. Türkiye ise tüm siviller için Fırat Kalkanı ve İdlib güzergahına bedelsiz geçiş hakkı tanıdı. Afrin kuşatmasının son halkası olan Kirazlı hattı bu amaçla gözetim altında açık bırakıldı. Afrinli sivillere istediği yönü seçme şansı verildi. Kirazlı köyünden Basuta-Kemar-Sorhan-Akabe-Ziyara hattını kullananlar Nubl-Halep yönüne gidebiliyor. Kirazlı’dan Azez’e gitmek isteyenler ise Baselhaya, Cülbül-Meryemiyn-Kefer Cenne hattından Azez merkeze ulaşabiliyor. Diğer yandan Kirazlı’dan çıkan Afrinliler istedikleri takdirde Basuta-Kufeyr-Gazaviye-Deyr Saman üzerinden Dar’ed Izze ve İdlib’e yolculuk edebiliyor. İhtiyaç sahibi sivillere yardımlar için Azez ve İdlib’de ek mülteci kampları kuruldu. Resmi ve özel sivil toplum kuruluşları bu bölgelere göç eden Afrinliler için yardım malzemelerini bölgeye sevk ediyor.


3400’e dayandı

Mehmetçik ve ÖSO, Zeytin Dalı Harekâtı’nın 53. gününde Afrin’deki ilerleyişini sürdürdü. Önceki gün Zındıkyan, Kila, Burç Kumuş, Kotanlı, Upila, Celeme, Kızılbaş, Karakin, İskan ve Baselhaya köylerinde kontrolü sağlayan güvenlik güçleri dün de Mağaracık, Dermeşkanlı, Karabaş, Aşağı Kefer Dalı, Şey Abdurrahman ve Kila köylerini teröristlerden temizledi. Böylelikle 180’i köy, 39’u kritik nokta olmak üzere toplam 219 bölge kontrol altına alınmış oldu. Harekâtın başlangıcından beri etkisiz hale getirilen terörist sayısı ise 3393’e yükseldi.


Çok şükür!

Cinderesi yakınlarında PKK’dan temizlenen Celeme nahiyesi ve Basuta köyünde sevinç hakim. Bölgeye giren Mehmetçik ve ÖSO’yu halk, zılgıtlarla karşıladı. Bazı ÖSO askerleri şükür secdesine kapandı. Arama-tarama faaliyetlerinin sürdüğü Basuta’da büyük sevgi gösterisiyle karşılanan ÖSO komutanı, “Biz size hürriyet ve adalet getirmek için geldik. Afrin halkını terör örgütlerinin zulmünden kurtarmaya geldik. Siz bizim kardeşlerimizsiniz” dedi.

#Afrin
#Suriye
#TSK
#ÖSO
6 yıl önce