|

Hamile kadın oruç tutar mı?

Müslümanlar bu sene Ramazan-ı Şerif-i 23 Mart'ta yaşamaya başlayacak. Ramazanda oruç ibadetini yerine getirmek isteyen ancak hamile olan anne adayları 'Hamileler oruç tutabilir mi?' sorusuna yanıt arıyorlar. İşte Diyanet'in açıklaması..

15:14 - 1/04/2022 Cuma
Güncelleme: 13:34 - 22/03/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Hamile bayanlar oruç tutabilir mi?
Hamile bayanlar oruç tutabilir mi?

Bebek bekleyen bir çok anne adayı 'oruç tutabilecekler mi?' merak ediyor. Peki, Hamile kadın oruç tutar mı?

2023 Ramazan ne zaman hangi gün başlıyor?

Ramazan ayı bu yıl Mart ayında başlayacak. 23 Mart 2023 Perşembe günü Müslümanlar ilk oruçlarını tutacaklar. İlk oruç 23 Mart Perşembe günü tutulacak. İlk sahur ise 22 Mart’ı 23 Mart’a bağlayan gece imsak vaktine kadar yapılacak. 20 Nisan Perşembe günü son oruç tutulacak.

2023 Ramazan Bayramı ne zaman, hangi gün?

Ramazan Bayramı bu yıl 20 Nisan Perşembe Arife Günü'nün ardından 21-22-23 Nisan günlerinde idrak edilecek.

Hamileler oruç tutabilir mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu Diyanet'e göre, Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır
(Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12)
  • Kadınlar gebelik dönemlerinde oruç tutabilirler mi?
  • Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).
  • Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 269).
#Hamilikte oruç tutulu mu
#Gebelikte oruç tutulur mu
#Kimler oruç tutabilir
2 yıl önce