|

Duş almak orucu bozar mı?

Üç ayların sonuncusu, on bir ayın sultanı Ramazan ayı, bu sene 23 Mart Perşembe günü başlıyor. Ramazan ayına sayılı günler kalması sebebiyle her yıl olduğu gibi bu yıl da orucu bozan hallerle ilgili araştırmalar yapılıyor. Belli nedenlerle yıkanmak durumunda kalan Müslüman vatandaşlar banyo yapmanın orucu bozup bozmadığını merak ediyor. Peki oruçluyken banyo yapmak, duş almak orucu bozar mı? İşte Diyanet İşler Başkanlığı'nın soruya cevabı.

14:30 - 1/04/2022 Cuma
Güncelleme: 11:23 - 22/03/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Banyo yapmak orucu bozar mı?
Banyo yapmak orucu bozar mı?

Ramazan ayında en çok kafa karıştıran konuların başında oruçluyken duş almanın sakıncası geliyor. Sabah uyandığımızda temizlenmek zorunda olduğumuz durumlar olabiliyor. Peki Duş almak orucu bozar mı? Oruçluyken duş almak orucu bozar mı? İşte diyanetin fetvası...

YIKANMAK ORUCU BOZAR MI?

Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220)

  • Oruçlu iken ağız veya burundan su yutulmadığı müddetçe yıkanmakla veya gusül abdesti almakla oruç bozulmaz. Nitekim Peygamber Efendimizin eşlerinden Hz. Aişe ile Ümmü Seleme validelerimiz, Peygamberimiz (S.A.V.)'in Ramazan ayında imsak vaktinden sonra boy abdesti almış olduğunu haber vermişlerdir (Buhârî, "Savm", 25)

#Ramazan2022
#Orucu bozan şeyler
#Oruçluyken banyo yapmak
#Oruçluyken duş almak
2 yıl önce