|

Dışişlerinden Irak'a Türkmence kısıtlaması uyarısı: Süratle gözden geçirin

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği’nce alınan bir kararla, Kerkük’te Türkmence’nin resmi kullanımına kısıtlama getirildiği öğrenilmiştir. Irak makamlarını, bu kararı süratle gözden geçirmeye davet ediyoruz" denildi.

14:50 - 1/03/2023 Çarşamba
Güncelleme: 15:07 - 1/03/2023 Çarşamba
DHA
Dışişleri Bakanlığı
Dışişleri Bakanlığı

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği'nce alınan bir kararla, Kerkük'te Türkmence'nin resmi kullanımına kısıtlama getirildiği öğrenilmiştir. Bu karar, Irak'ın kurucu ve asli unsurlarından olan Türkmenlerin temel haklarının ihlalini teşkil etmektedir. Aynı zamanda Irak Anayasası'ndaki hükümlerle de açıkça çelişmektedir. Nitekim, Anayasa'nın 4'üncü maddesi, Türkmenlerin nüfus yoğunluğunu oluşturduğu idari birimlerde Türkmence'nin resmi dil olduğu hükmünü amirdir. Keza Irak Anayasası'nın 125'inci maddesi de Anayasa'nın, Irak'ı oluşturan tüm bileşenlerin idari ve kültürel haklarını teminat altına aldığını vurgulamaktadır" denildi.

'Türkmenlerin hak ve hassasiyetlerini göz ardı eden bir adım'

Irak ve Kerkük vilayetinin ana unsurlarından Türkmenlerin hak ve hassasiyetlerini göz ardı eden bu tür adımların, Kerkük'te barış içinde bir arada yaşama kültürünün tesis edilmesine yönelik çabalara zarar vereceği kaydedilerek, Irak makamları da kararı süratle gözden geçirmeye davet edildi.

#Irak
#Kerkük
#Türkmence
#Dışişleri Bakanlığı
1 yıl önce