|

Ovaköy’de sona doğru

Irak’la doğrudan ticareti sağlayacak Ovaköy Sınır Kapısında çalışmalar neredeyse tamamlandı. Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Türkiye ve Irak arasında teknik heyet ziyaretlerinin yakında başlayacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 08:17 - 5/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Ovaköy Sınır Kapısında çalışmalar neredeyse tamamlandı.
Ovaköy Sınır Kapısında çalışmalar neredeyse tamamlandı.

Irak’la doğrudan ticareti sağlayacak Ovaköy Sınır Kapısında çalışmalar neredeyse tamamlandı. Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Türkiye ve Irak arasında teknik heyet ziyaretlerinin yakında başlayacağını açıkladı. Edinilen bilgiye göre, Ovaköy’de nihai karar için Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin tamamlanması bekleniyor. Teknik heyetlerin çalışmaları, Irak seçimleri sonrasına ertelenen Karma Ekonomik Konsey toplantısında görüşülecek ve Ovaköy’de atılacak adımlar netleştirilecek.

SÜREÇ HIZLANSIN

Bu doğrultuda Sincar bölgesinin teröristlerden arındırılması çabaları Irak hükümeti nezdinde sürüyor. Yine Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi sahasında bulunan Ovaköy’ün karşısındaki bölgenin statüsüyle ilgili olarak da Bağdat ile Erbil yönetimleri arasında görüşmeler devam ediyor. Her ne kadar Habur’a alternatif kapının bir kez daha ABD ve İran engeliyle karşı karşıya olduğu iddia edilse de şu ana kadar Irak hükümetinin Ovaköy kararlılığında herhangi bir geri adım olmadığı öğrenildi. Türkiye ise sürecin hızlandırılmasını istiyor.

ORTAK MÜCADELE

Nihai karar verildiği anda, Ovaköy Sınır Kapısı ve ticaret yolunun 6-7 ay içerisinde tamamlanması ve en geç bir yılda hizmete alınması öngörülüyor. Türkiye, Ovaköy ticaret yolunun tesisi noktasında kapı ve Dicle Nehri üzerinden geçecek köprünün yapımını üstlenmiş durumda. Irak da ticaret yolunu yapacak. Öte yandan Türkiye, ticaret güzergahı üzerindeki güvenliğin sağlanması ve bölgenin terörden arındırılması noktasında da verilecek ortak mücadeleye hazır olduğunu Iraklı muhataplarına iletti. Irak ile ticaret halen sadece Habur üzerinden yapılıyor. Türkiye, Habur Sınır Kapısı’nda da ticareti Bağdat yönetimi üzerinden yapmak istiyor ve çifte gümrük vergileri konusunda da yürütülen çalışmalarda belirli bir aşama kaydedilmiş durumda.

#Ovaköy
#Türkiye
#Irak
6 yıl önce