|

Taksicilerin Uber isyanı

Dünya genelinde protestolara maruz kalan Uber, taksicileri çileden çıkartıyor. Uber taksilerin korsan yolcu taşımasına tepki gösteren Atatürk Havalimanı 34 No’lu Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, “Uber’in ülkeye bir kuruş faydası yok” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:10 - 1/02/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Taksici esnafı, Uber’in faaliyetlerine son verilmesini istiyor.
Taksici esnafı, Uber’in faaliyetlerine son verilmesini istiyor.

Dünyanın dört bir yanında protesto edilen Uber, Türkiye’de de taksicilerin tepkisine yol açıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 81 ile gönderdiği talimatla, korsan taşımacılık yapan araç sınıfına dahil edilen ABD’li Uber şirketi, akıllı telefon uygulaması üzerinden araç çağırma hizmeti vermeyi sürdürüyor. Bu durum taksicileri çileden çıkartıyor. Taksici esnafı, Uber’in faaliyetlerine son verilmesini istiyor.

PARA CEZASI CAYDIRICI DEĞİL

Talimat uyarıca, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber sürücüsü araç sahibi değilse sadece ceza kesilecek. Ceza, ilk yakalamada 2 bin 532, ikincide ise 4 bin 220 TL’ye çıkıyor. Eğer yolcuyu taşıyan sürücü araç sahibi ise trafik cezası dışında araç 60 gün bağlanacak. Ayrıca yolculara da 281 lira ceza kesilecek. Emniyet yetkilileri de Uber sistemi ile çalışan araçların ‘tarifeli yolcu taşıma” yetkisinin bulunmadığını, bu yöntemin korsan taksicilik alanına girdiğini belirtti. Geçtiğimiz hafta trafik ekipleri, Uber’in ‘UberXL’ aracını bağladı ve araçtaki yolculara 281 lira ceza kesti. Cezanın Uber tarafından karşılandığı öğrenildi.


ÜLKE EKONOMİSİNE FAYDASI YOK

Atatürk Havalimanı 34 No’lu Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, Uber taksilerin Türkiye ekonomisine katkılarının olmadığını söyledi. Can, “Bizim devletten isteğimiz, bu Uber denilen, okyanus ötesinden gelip, ekmeğimizi çalan paralel taksicileri durdursun. Biz İstanbul Valiliği'ne, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nu bu durumu bildirdik, cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunduk. Ancak, Uber’in Türkiye’de muhatapları olmadığı için herhangi bir ceza-i müeyyide uygulanamadı. Hollanda üzerinde paraları gidip, geliyor. ABD menşeli şirketin ülkemize bir kuruş faydası yok. Ne vergileri ne algıları var" şeklinde konuştu.

#Taksi
#Uber
6 yıl önce