|

YKS tercih kılavuzu yayımlandı

ÖSYM, 30 Haziran-1 Temmuz'da yapılan YKS'nin tercih kılavuzunu yayımladı. ÖSYM'nin yayınladığı kılavuzda üniversite puanları ve kontenjanları da yer alıyor. Ortalama puanlarını hesaplayan öğrenciler, YKS tercih kılavuzunu bekliyordu. 2018 YKS AYT-TYT takvimine ilişkin merak edilenleri derledik.

Yeni Şafak
12:00 - 4/07/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
YKS tercih kılavuzu yayımlandı.
YKS tercih kılavuzu yayımlandı.

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu sona erdi. YKS'nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) cumartesi, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) de pazar günü gerçekleştirildi.

Öğrencilerin en çok merak ettiği sorular,
YKS tercih kılavuzu yayımlandı mı, YKS sonuçları ne zaman açıklanacak, YKS soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayınlandı mı
? İşte sınav takvimine ilişkin merak edilen soruların yanıtları:

Sınavların sona ermesiyle birlikte, ÖSYM 2018 YKS tercih kılavuzunu yayınladı.

ÖSYM'den YKS tercih kılavuzu açıklaması

ÖSYM'den tercih kılavuzuyla ilgili yapılan duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

  • "2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 3-10 Temmuz 2018 tarihleri arasında ÖSYM'nin
    internet adresinden yayımlanacaktır. Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir."

YKS puanlarına göre tercih nasıl yapılıyor?

Yükseköğretim programlarına yapılacak merkezi yerleştirme işlemine girecek adaylar, 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacaklar.

TYT puanı en az 150 olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel olarak kendileri yapacaklar.

2018 YKS AYT-TYT soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayınlandı

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) maratonu sona erdi. YKS'nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) de bugün gerçekleştirildi.

Sınavların tamamlanmasının ardından, ÖSYM 2018 YKS sınav soru ve cevaplarını yayınladı.


YKS takvimi nasıl?

ÖSYM tarafından 2018 YKS Programlar ve Kontenjanlar kılavuzu açıklanmıştır. Kılavuza göre açıklanan tarihler:

  • - Sınav sonuçları açıklama tarihi: 31 Temmuz 2018 Salı
  • - Tercihler: 7 -14 Ağustos 2018
  • - Üniversite kayıtları: 3-7 Eylül 2018, e-kayıtlar: 3-5 Eylül 2018

YKS baraj puanı nedir?

Yaklaşık 2 buçuk milyon öğrencinin gireceği 2018 YKS sınavı baraj puanı belli oldu. Buna göre yapılan resmi açıklamalar çerçevesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavın barajını geçmek için en az TYT’de 150’yi geçmek, Alan Yeterlilik Testi'ndeki (AYT) 180'i geçmeleri gerek. Yani öğrenciler girdikleri sınavda TYT’den 15 net AYT'den 20 net yapmak zorunda.

YKS tercihleri ne zaman ?

‘YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na göre, tercihler 7-14 Ağustos arasında ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde (AİS) yapılacak. Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor.

Tablo-3 önlisans, Tablo-4 lisans programları için

Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarına TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar yer verebilecek. AYT ve YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puana sahip adaylar ise Tablo 4’teki programlara tercih listelerinde yer verebilecek. Bu yıl da YGS-LYS’de olduğu gibi tercih sırası dikkate alınıyor.

Üniversite kayıtları ne zaman olacak?

Yerleştirmelerin ardından kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül arasında olacak. Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül’de yapılacak.

2018 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu yıl ilk kez uygulandı. 2 milyonu aşkın aday 30 Haziran Cumartesi günü sabah ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT), 1 Temmuz Pazar günü sabah Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT), aynı gün öğleden sonra da Yabancı Dil Testi’ne (YDT) katıldı. ÖSYM'nin yayımladığı 2018 yılı sınav takvimine göre bu sınavların sonuçları, 31 Temmuz 2018 tarihinde açıklanacak.

#YKS
#ÖSYM
#Üniversite
#Sınav
6 yıl önce