|

Ramazan ve hadis

On bir ayın sultanı Ramazan ayında oruç tutmanın ne kadar önemli olduğu, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) hadisleriyle bizlere ulaşmıştır.

Yeni Şafak
07:54 - 12/06/2018 Salı
Güncelleme: 09:36 - 12/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Ramazan ayı, yüreklere huzur veriyor.
Ramazan ayı, yüreklere huzur veriyor.

On bir ayın sultanı Ramazan ayında oruç tutmanın ne kadar önemli olduğu, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) hadisleriyle bizlere ulaşmıştır.

"Oruçlunun susması tesbihtir"

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V), “Oruçlunun uykusu ibadettir. Susması tesbihtir, amelleri misliyle kabul edilir, duası makbuldür, günahı affedilir” buyurmuş.



Beş esas

“İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe'ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak.” (Müslim, İman 22 )



Oruç farzdır

“Ramazan orucu farz, teravih sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur.” (Nesai)



‘Ramazan ayı’ denmeli

“ 'Ramazan' demeyin. Zira, Ramazan Aziz ve Celil olan Allah'ın isimlerinden bir isimdir. Lakin 'Ramazan ayı' deyin”. (Hz. Ebu Hureyre (r.a.))



Cennet vacip olur

“Dört geceyi ihya edene Cennet vacip olur: Arefe'den bir evvelki (terviye) gecesi, arefe gecesi, Kurban bayramı gecesi, Ramazan bayramı gecesi.” (Hz. Muaz (r.a.))



Bütün yıl oruç tutmuş gibi olunur

“Bir kimse Ramazan orucunu tutar ve ona ilaveten Şevval ayından altı gün tutarsa, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur.” (Hz. Ebu Eyyub (r.a.))



Cehennemden azad edilenler

“Allah Ramazanın her gecesi iftar zamanında bir milyon kişiyi Cehennemden azad eder. Cuma'nın her saatinde de, hepsi cehennemlik olan yine bir milyon kişiyi Cehennemden azad eder.” (Hz. Ibni Abbas)



Ramazan ayında hayır vardır

“Size Ramazan ayı geldi. O bereket ayıdır. O ayda tam hayır vardır ve Rahmetini indirir, hataları siler, duaları kabul eder. Sizin gayretinize bakar ve sizinle meleklerine iftihar eder. Onun için Allah'a kendi tarafınızdan hayır ödeyin.” (Hz. Ubade (r.a.))



Cennet kapıları açılır

“Ramazan ayı geldiğinde Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapatılır, şeytanlar da bağlanır. Bir münadi Ramazan bitinceye kadar söyle nida eder: “Ey hayra talib olan koş, Ey şerri isteyen, azalt (terk et).” (Hz. Utbe Ibni Abd (r.a.))



Allah’ı zikreden mağfiret bulur

“Ramazanda Allah'ı zikreden mağfiret olunur. Ve o ayda Allah'tan dilekte bulunan kimse de mahrum edilmez.” (Hz. Cabir (r.a.))



#Ramazan
#Güzel Sözler
#Oruç
6 yıl önce