|

16 büyükşehir AK Parti'nin

Yerel seçimlerde AK Parti 30 büyükşehirden İstanbul, Trabzon, Erzurum ve Bursa’nın da aralarında olduğu 16 ilde ipi göğüsledi.

Fazlı Şahan ve
04:00 - 1/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 04:01 - 1/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Vatandaşlar zaferi kutladı.
Vatandaşlar zaferi kutladı.

Yerel seçimlerde AK Parti ve MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı, büyükşehirlerden zaferle çıktı. 31 Mart yerel seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarına göre AK Parti İstanbul, Balıkesir, Bursa, Erzurum, Malatya, Konya, Sakarya, Şanlıurfa, Samsun, Gaziantep, Kayseri, Ordu, Denizli, Kocaeli, Kahramanmaraş, Trabzon olmak üzere 16 Büyükşehir belediyeyi kazandı.

MANİSA MHP’NİN

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Erzurum, Malatya, Konya, Sakarya, Şanlıurfa, Samsun, Gaziantep, Kayseri, Ordu, Denizli, Kocaeli, Kahramanmaraş Trabzon olmak üzere 18 Büyükşehir belediyesini kazanmıştı. MHP ise Manisa Büyükşehir Belediyesi’nde birinci oldu. Cumhur İttifakı’nın kazandığı büyükşehir belediye başkanlığı sayısı toplam 17 oldu. 2014 seçimlerinde MHP Adana, Mersin, Manisa’yı almıştı.

CHP 10’DA KALDI

CHP Muğla, İzmir, Hatay, Aydın, Tekirdağ, Eskişehir, Mersin, Adana, Ankara, Antalya olmak üzere 10 büyükşehiri kazandı. HDP ise Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerini kazandı. CHP 6 büyükşehirle seçime girmişti. Bunlar Muğla, İzmir, Hatay, Aydın, Tekirdağ, Eskişehir’di. HDP ise dün oy kaybına rağmen Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Van, Hakkari ve Kars’ı kazandı. Geçen seçimde büyükşehir olarak HDP Diyarbakır ve Van’ı kazanmıştı. Mardin’de ise bağımsız aday kazanan olmuştu.

ISPARTA EL DEĞİŞTİRDİ


İttifak yapılan 21 ilin 8’inde ise Cumhur İttifakı’nın adayları seçildi. Bu illerden Muş, Rize, Bitlis, Şırnak, Giresun’u AK Parti alırken, Osmaniye, Iğdır’ı MHP aldı. İttifak yapılmayan kalan 30 ilde kendi adayları ile yarışa giren AK Parti ve MHP’de bazı illerde geçişler yaşandı. MHP’nin elinde bulunan Isparta’yı AK Parti aldı. AK Parti’nin elinde bulunan Kastamonu, Karaman, Amasya, Kütahya, Erzincan, Bayburt, Çankırı da tercihini MHP’nin adayından yana kullandı.

BİRİNCİ ÇIKTIĞI İLLER

AK Parti, ittifaksız girilen Aksaray, Yozgat, Çorum, Kırıkkale, Niğde, Düzce, Adıyaman, Afyonkarahisar, Elazığ, Gümüşhane, Kilis, Nevşehir, Sivas, Tokat, Uşak, Bingöl, Zonguldak başta olmak üzere 16 ilde birinci parti çıktı. MHP de ise bu 30 şehirden, Karaman, Amasya, Bartın, Bayburt, Çankırı, Erzincan, Kütahya, Kastamonu, Karabük’ü aldı. Öte yandan AK Parti’de geçen yıl İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanları ile Düzce, Niğde, Çorum Belediye Başkanları istifa etmişti. AK Parti, Ankara dışında bu illerde yeni başkan adaylarıyla yeniden kazandı.

  • Düzce Özlü’de
  • AK Parti, bazı illerde eski bakanları aday göstermişti. Eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü Düzce, Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler Ordu, eski Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir Samsun da başkan seçildi.
  • Sembol ilçeler Cumhur’un
  • Ahlat ve Söğüt gibi tarihi anlamı ile öne çıkan ilçelerde Cumhur İttifakı kazandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin mitinglerini başlattığı Osmanlı Beyliği’nin ilk başkenti olan Söğüt’te MHP’nin adayı ipi göğüsledi. Bilecik’in Söğüt ilçesinde belediye başkanlığını kesin olmayan sonuçlara göre, MHP adayı İsmet Sever kazandı. Türklere Anadolu’nun kapısının ilk açıldığı yer olan Bitlis’in Ahlat ilçesinde belediye başkanlığını kesin olmayan sonuçlara göre, AK Parti adayı Abdulalim Mümtaz Çoban kazandı.
#AK Parti
#Seçim
#Büyükşehir
5 yıl önce