|

CHP panikledi, İstanbul İl Seçim Kurulu oy sayımını durdurttu

İstanbul'da oyların yeniden sayılma kararı sonrası, Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu arasındaki oy farkı 10 binlere düşünce CHP büyük bir panik yaşandı. CHP, İl Seçim Kurulu'na başvurarak, sayımların tedbiren durdurulması konusunda bir karar aldırdı. Yüksek Seçim Kurulu kanununda ise "sayımlar durdurulamaz" hükmü yer almasına rağmen böyle bir kararın alınması, hukuk skandalı olarak görülüyor.

Yeni Şafak
23:06 - 2/04/2019 Tuesday
Güncelleme: 23:48 - 2/04/2019 Tuesday
Yeni Şafak
Geçersiz oyların yeniden sayılması bekleniyor.
Geçersiz oyların yeniden sayılması bekleniyor.

AK Parti'nin sistematik oy hırsızlığına itiraz ederek, oyların yeniden sayılması için başvurması CHP'de büyük paniğe neden oldu.

CHP'liler İstanbul İl Seçim Kurulu'na başvurarak, sayımların tedbiren durdurulması konusunda bir karar aldırttı.

Yüksek Seçim Kurulu kanunlarında ise "sayılmaz durdurulamaz" hükmü yer alıyor. Böyle bir karara rağmen, İstanbul İl Seçim Kurulu'nun aldığı karar bir hukuk skandalı olarak görülüyor.

İstanbul'da sonuçlara itiraz edilmişti

İstanbul'daki tüm ilçelerde seçim sonuçlarına itiraz edilmişti. Fatih, Beykoz, Şile, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa ve Çekmeköy'de yapılan itirazlar kabul edildi ve oyların yeninden sayılmasına karar verilmişti.

Hata yok sistematik hırsızlık var

Türkiye'nin büyük bir heyecanla adeta nefesini tutarak takip ettiği seçim sürecinin şüphesiz en önemli konusu İstanbul'daki seçim sonuçlarına yapılan itirazlar oldu.

AK Parti adayı Binali Yıldırım'ın kazandığı oyların tutanaklarda ve YSK sisteminde farklı olması akıllara ilk olarak ‘hata’ ya da yanlışlıkla ‘kaydırma’ olabileceği düşüncesini oluştursa da aradan geçen zamanda ortaya çıkan tablo sürecin bir hata değil, sistematik oy hırsızlığı üzerine kurgulandığını gözler önüne serdi.

AK Parti'nin oyları çoğunlukla CHP’ye kimi noktalarda DSP’ye aktarıldığı görüldü

İstanbul’da AK Parti'nin kalesi olarak bilinen yerlerde dahi kimi sandıklarda Binali Yıldırım'a ‘sıfır’ oy çıktığı gözlenirken, bu noktalarda oyların çoğunlukla CHP’ye kimi noktalarda DSP’ye aktarıldığı görüldü.

Söz konusu tutanaklara göre Yıldırım'ın 3 bin 859 oy aldığı toplam 30 sandıkta tutanaklara sıfır oy geçirilirken, 12 sandıkta ise Yıldırım'ın aldığı 1269 oy tutanaklara her sandıkta 1 oy olmak üzere 12 olarak geçirildi. İstanbul’un dört bir yanındaki çok sayıda tutanakta benzer işlemlerin yapıldığı görüldü.

#İstanbul
#Oy
#Sayım
5 years ago