|

İstanbul'da bütün oylar sayılsın

Yıldırım’ın oylarının sıfırlandığı, şaibe ve usulsüzlüğün gölgesinde kalan İstanbul seçimleri için önemli bir adım geldi. AK Parti 38 ilçede tüm oyların sayılması, B.Çekmece’de ise seçimin iptali için İl Seçim Kurulu’na başvurdu. Oyların yüzde 4’ü sayılmasına rağmen 29 binlik farkın 16 bin 442’ye düştüğünü belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Seçimde organize usulsüzlük var” dedi.

04:00 - 8/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 00:42 - 8/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz

AK Parti, İstanbul’da bütün sandıkların yeniden sayılması için YSK’ya başvurdu. Genel Başkan Yardımcısı Yavuz, sadece geçersiz oyların sayımında 4 bin 334 oyun AK Parti lehine yazıldığını hatırlattı ve şöyle dedi: “Sonuç, bunun adı şaibedir ama şöyle de diyebiliriz. Organize bir usûlsüzlük ve bir suistimal var. Bunlar, hata ötesi şeyler. Nereye elimizi atsak gerçekten elimizde kalıyor. Araştırdıkça çok vahim tablo ve verilere ulaşıyoruz”

İstanbul’da 31 Mart yerel seçim sonuçlarına itirazlar sonrası birçok ilçede geçersiz oyların sayım işlemleri sürerken AK Parti’den beklenen çıkış geldi. Sütlüce’deki AK Parti İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kayıtlarına dayanarak sonuç değerlendirmesi yaptıklarında, seçimde maddi hataların ötesinde organize bir durumla karşı karşıya olduklarını söyleyerek bütün oyların yeniden sayımı için başvuruda bulunacaklarını söyledi. Şimdiye dek ilçe seçim kurullarından hem bütün oyların hem de geçersizlerin sayılmasını istediklerini hatırlatan Yavuz, şu bilgileri verdi:

YSK’YA GİDİYORUZ

“İtirazlarımız sonucu 4 ilçede tamamen, 2 ilçede de birer seçim kurulunda oyların tamamının sayımına karar verildi. Kalan 33 ilçede sadece geçersiz oyların sayımı istikametinde bir karar verildi. İlçe seçim kurulları kararına karşı, il seçim kuruluna gittik. İl seçim kurulu da bir karar verdi.
‘Tümü sayılsın’ demedi. Ancak, oy torbası açıldığında, ‘İçerisinde birtakım maddi usûlsüzlük emareleri görürseniz tamamını sayın’ dedi. Ama bu karar bütün sandıklardaki oyların sayılması anlamına gelmiyor. Bunun üzerine Beyoğlu’ndaki tüm oyların sayılması için YSK nezdinde girişimde bulunduk.
Henüz karar çıkmadı. Kalan bütün ilçelere ilişkin, 38 ilçeye ilişkin oyların tamamı sayılsın diye İl Seçim Kurulu üzerinden bugün (dün) YSK’ya müracaat ediyoruz.”

40 BİNLİK FARK NORMAL Mİ

“İlçe belediye seçimlerine ilişkin geçersiz oyların sayısı 274 bin 859 iken, büyükşehir belediyesine ilişkin geçersiz oyların sayısı 315 bin 593’tür. İlçe ve büyükşehir arasındaki geçersiz oy farkı 40 bin 734. Bana normal gelmiyor. Sadece buraya baksak bile bir gariplik olduğunu hissediyor insan. Geçersiz oy sayımının yüzde 70’i bitti.
Bu yüzde 70 geçersiz oyların sayımından AK Parti lehine kaydedilen oy sayısı 4 bin 334’tür. Şimdiye kadar 28 bin 61 sandık sayıldı. Bu çok ilginç bir rakamdır. Sadece geçersiz oylardan 4 bininin AK Parti hanesine yazılması küçümsenecek bir rakam değil.
Nasıl oluyor da Ekrem İmamoğlu’ndan hiç oy gitmezken, AK Parti’den oldukça çok fazla sayıda oy başka noktalara gidiyor? Şu ana kadar 14 bin 456 oy başka taraflara kaydedilmiş. İtirazlarımız sonucunda bu maddi hatalar düzeltildi. Şu anda aradaki fark 16 bin 442’e indi.”

HENÜZ YÜZDE 4’Ü SAYILDI

“Baştan beri ‘saymayalım, açmayalım, kurcalamayalım, dipsiz kuyuya dönüştürmeyeyim’ şeklindeki çıkışların altında ne yattığını çok merak ediyoruz. CHP’ye de yazılmış oylar var. 3 bin 485. Ama AK Parti lehine düzeltilmiş sayıya bakar mısınız? 14 bin 456. Fark ne kadar? 10 bin 971. Seçimi kazandığını iddia eden kişi ve kişiler de kabul ediyor. Çünkü, kaynak aynı, YSK’nın verilerini kullanıyoruz. Şu anda geldiğimiz noktada aradaki fark 16 bin 442. Üç gün sonra bu farkın nerelere ineceğini göreceğiz. Bu tablo maddi düzeltmelerin yapılması sonucunda ortaya çıkmıştır. Yapılmaya devam ediyor. Geçersiz oyların olduğu sandıklardan 28 bin 61 sandıktan 19 bin 505 sandık sayılmış. Bu da yüzde 70 sayısına tekabül ediyor. Ama toplam oyun sayılmasında sadece yüzde 4’lük bir bölümdeyiz. Daha toplam oyların sadece yüzde 4’lük bölümü sayılmışken ve hâlâ geçersiz oyların sayımı da bitmemişken geldiğimiz nokta burasıdır.”

  • Bunun adı şaibe
  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz, sandıkta fark ettikleri hilelerden bazılarını şöyle anlattı:
  • “AK Parti’nin oyu alınıyor, yüksek ise direkt CHP’ye yazılıyor, CHP’nin oyu başka küçük bir partiye kaydırılıyor, eğer AK Parti’nin oyu o sandıkta CHP’nin oyundan az ise o da direkt başka bir partiye kaydırılıyor. Bağımsızlara verilmiş tek-tük oy da alınıyor, AK Parti’ye yazılıyor, toplam sayısı değişmesin diye. Bu kadar ince bir işçiliği çıkartmak kolay mı? Biz, ‘Sandığın başında bir şeyler oldu ve bu sandığın başında en yetkili kişilerce bir şeyler yapılmış olabilir’ diyoruz. Bu önümüzdeki süreçte daha da netleşecek. En yetkili kişiler belirlenirken bu kadar usûlsüzlük yapılmışsa, bu kadar kanuni çerçevenin dışına çıkılmış ise soruyorum: Bunun adı nedir? Sonuç, bunun adı şaibedir ama şöyle de diyebiliriz. Organize bir usûlsüzlük ve bir suistimal var. Bunlar, hata ötesi şeylerdir. Nereye elimizi atsak gerçekten elimizde kalıyor. Araştırdıkça çok vahim tablo ve verilere ulaşıyoruz. Gerçekten birileri bu işi çok özel planlamış. Birileri de şimdi bu işi kapatmaya çalışıyor ve çamura yatıyor, bu işin özeti budur. Ben, kişi ötesinde bir organize iş var bu işin içinde diyorum. Organize bir şey var bu işin içinde. Bu iş münferiden yapılmış iş gibi gelmiyor bana. Bakın bu işi YSK’ya yıkmayalım. YSK ve seçim kurulları da partilere yardımcı olmalıdır. Bu usûlsüzlükler ortaya çıksın, gerçek açıklansın. Kimse de töhmet altında kalmasın. Görelim bu işi kim yaptı ve kimler adına yaptı. Gayretimiz bunun içindir.”

Kurulda askerler var

Kanunda seçim kurullarının kimlerden oluşacağına ilişkin düzenlemenin açık ve net olmasına karşın, kamu görevlisi olmayan kişilerin sandık başlarında görevlendirildiğini dile getiren Yavuz, şöyle konuştu:
“Maltepe’de seçim kurulu 642 kişiyi dışarıdan yerleştiriyor. Bir, ‘Bu listede olmayanlar var’ dedik. İki, memur olmayanlar var. Kamu görevlisi olmak zorundadır. Üç, bu listede il dışından olanlar var, ilçenin dışına da çıkamazsın. Dört, bu ilçede ilçe dışından olanlar var. Beş, görev yapamayacak olanlar var. Ne demek bu? TSK’da hizmetli-görevli yapamaz, oradan var mesela. Altı, belediye işçileri var. Bu kadar şey üst üste nasıl gelir? Bir-iki kişi denk gelmiş, hayır... Bütün ilçelerde var ve önümde rakamlar da var ama sadece ilçe ilçe rakamlarıyla yetiniyorum ben şimdi. Sadece Maltepe ilçesinden 642 kişi, Büyükçekmece’den de 284 kişi böyle var. Bunların adı şaibe olmaz da ne olur?”

Büyükçekmece’de seçim iptal edilsin

Baştan beri “En şaibeli seçim İstanbul seçimidir” dediğini hatırlatan AK Parti’li Yavuz, bu söylemini güçlendirecek pek çok belge ve bilgiye sahip olduklarını vurguladı. Daha pek çok belgenin çıkacağına inandığını söyleyen Yavuz, Büyükçekmece örneğini verdi:
“Büyükçekmece’de bir seçmen kaydı usûlsüzlüğü yapıldı. Büyükçekmece Belediyesi’nde çalışan birisi, ilçe nüfus müdürlüğünde çalışmaya başlıyor. 2017’den sonra bir şeyler oluyor. Bazen başkalarının yazlıklarına, bazen henüz ruhsatı alınmamış yeni binalara, ilçe içinde, ilçe dışında, il içinde, il dışında usûlsüz seçmen kayıtları yapılmış. İlçe nüfus müdürlüğünde çalışan bir kişi, toplamda da 2 kişi tutuklu şu anda. Bu konuya ilişkin 5 belediye başkan yardımcısının ifadeleri alınmış. Büyükçekmece Belediye Başkanı da ifadeye çağrılmış ama henüz gitmemiş. 7 bin 287 işlem yapılmış. Boş yere yazılmış. Bir taşla iki kuş vuruyor. Usûlsüz seçmen kaydırdıkça oradaki doğru seçmen de düşüyor. Bu düşen seçmen sayısı da 730. Bunu nereye koyacağız? Büyükçekmece’yi sadece 4 bin 200 oyla kaybettik.”

YSK KARAR VERECEK

İstanbul’un 38 ilçesinde oyların tamamının yeniden sayılması talebini Yüksek Seçim Kurulu’na gönderilmek üzere İl Seçim Kurulu’na sunan AK Parti, dışarıdan hileyle seçmen kaydı yapılan ve bu yüzden 2 kişinin tutuklandığı Büyükçekmece’de ise seçimlerin iptal edilmesini istedi. YSK talepleri kabul ederse bu ilçede seçimler tekrarlanacak ve İstanbul genelinde oylar yeniden sayılacak.

#AK Parti
#Ali İhsan Yavuz
#İstanbul
5 yıl önce