|

Sandığa gölge düştü

Tutanaklardaki organize hilelerle şaibeli hale gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine bu kez de bazı ilçe ve il seçim kurulu gölgesi düştü. Bazı ilçe seçim kurulları belgelere rağmen usulsüzlükleri inceleme gereği bile duymadı. 74 kurulun bulunduğu İstanbul’da 29 ilçe seçim kurulu itirazları gereksiz buldu.

Fatih Özer
04:00 - 4/04/2019 Perşembe
Güncelleme: 02:12 - 4/04/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Tutanaklarda yapılan organize hilelerle şaibeli hale gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine, bu kez de bazı ilçe seçim kurulları ile İl Seçim Kurulu’nun gölgesi düştü.

Bazı ilçe seçim kurulları belgelerle ispatlanan usulsüzlükleri inceleme gereği bile duymadan reddetti. Kağıthane, Pendik, Sancaktepe, Beşiktaş, Beyoğlu, Sultangazi, Şişli, Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Güngören, Bahçelievler, Beylikdüzü, Bakırköy ve Küçükçekmece 29 ilçe seçim kurulu hem tüm oyların hem de geçersiz oyların sayımına ilişkin itirazları gereksiz gördü. İstanbul'da 39 ilçede toplam 74 seçim kurulu bulunuyor.

CHP’YE ONAY AK PARTİ’YE RED

En skandal karar ise Sancaktepe’den geldi. Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda kullanılan oyların yeniden sayımı için AK Parti tarafından yapılan başvuruyu reddeden kurul, söz konusu CHP olunca farklı bir karara imza attı. Kurul, CHP’nin başvurusu üzerine ilçe belediye başkanlığı için kullanılan oyların yeniden sayılmasına karar verdi.

SAYIMI DURDURDULAR

Diğer bir skandal karar ise İstanbul İl Seçim Kurulu’ndan geldi. CHP, AK Parti’nin başvurusu üzerine Şile, Bayrampaşa, Ataşehir, Ümraniye, Beykoz, Fatih ve Gaziosmanpaşa’da yapılan sayımların durdurulması için İl Seçim Kurulu’na başvuru yaptı. İl Seçim Kurulu, YSK'nın fiilen sayıma karar veren ilçelerin, sayım işlemini başlatmasından sonra bunun artık durdurulamayacağına ilişkin emsal kararlarına rağmen "kesinleşmiş bir karar olmadan yeniden sayım işlemine başlanamayacağını" ileri sürerek, 7 ilçedeki sayım işlemini durdurdu. Ayrıca il seçim kurullarının bugüne kadar herhangi bir tedbir kararı vermemiş olmamasına rağmen, sayım işleminin "tedbiren" durdurulmasına karar vermesi de dikkat çekici bulundu.

YSK ACİL TOPLANDI

AK Parti, hukuksuz kararı Ankara’ya taşıdı. İtiraz üzerine gece yarısından sonra olağanüstü toplanan Yüksek Seçim Kurulu, İl Seçim Kurulu’nun kararını iptal etti. Kararda, başlayan sayımın devam etmesi gerektiği ifade edildi. Sayıma başlanmayan ilçelerde ise önce gerekli itiraz süreçlerinin tamamlanması kararlaştırıldı. Bu karar uyarınca duran sayım işlemlerine dün devam edildi.

#Sancaktepe
#İstanbul
#Seçim
#Kurul
5 yıl önce