|

Sandık sandık oy mücadelesi

AK Parti, İstanbul’un seçim tutanaklarındaki yanlışlık ve oy hırsızlığı için seçim kurullarına itiraz etti. İstanbul’da geçersiz sayılan 319 bin oyun da yeniden sayılması isteniyor. Parti teşkilatı tüm sandık kayıtlarını tek tek inceliyor.

Şahin Şen ve
04:00 - 3/04/2019 Çarşamba
Güncelleme: 04:23 - 3/04/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

AK Parti, İstanbul’da seçim tutanaklarında yapılan yanlış ve oy hırsızlığını ilçe seçim kurullarına taşınarak sonuçlara itiraz edildi. 39 ilçenin tamamında geçersiz sayılan toplam 319 bin oyun yeniden sayılması talep edildi. Bazı ilçelerde döküm cetvelleri ile sandık sonuç tutanaklarının karşılaştırılması, bazı ilçelerde ise hem tüm oyların sayılması hem de sonuçların YSK veri sistemine doğru işlenip işlenmediğinin kontrol edilmesi istendi.

3 BİN OY KAYDIRILDI

Yeni Şafak’ın edindiği bilgiye göre, Kartal’da 5 sandıkta AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’a verilen 241 oyun başka partilere yazıldığı belirlendi. İlçe seçim kurulundan yanlışın giderilmesi istendi. En büyük oy kaydırmanın yaşandığı Esenyurt’ta bin 600 sandığın tamamına itiraz edildi. Oyların yeniden sayılması, tutanakların ve veri girişlerinin kontrol edilmesi talep edildi. İlçede Yıldırım’ın yaklaşık 3 bin oyunun sıfırlandığı ve başka partilere aktarıldığı ifade edildi.

İŞTE İLÇE İLÇE BAŞVURULAR

Tutanakta yapılan kaydırmayla başka partilere aktarılan Maltepe’de 400, Başakşehir’de 703, Sultanbeyli’de 200 oyun yeniden Yıldırım’ın hanesine yazılması istendi. Üsküdar’da bine yakın, Ümraniye bin 100, Ataşehir’de 800, Avcılar’da 425 oyun, başta CHP olmak üzere diğer partilere aktarıldığı belirtilerek, ilçe seçim kurullarından hatanın düzeltilmesi talep edildi. Bayrampaşa’da da 6 sandıkta 600 oya itiraz edildi. Sultangazi’de bin 16 sandığın tamamına, Sarıyer’de sadece geçersiz sayılan 5 bin 367 oya itiraz edildi. Bayrampaşa ve Şile'de itirazlar kabul edilerek, sayım kararı alındı.

6 BİN GEÇERSİZ OYUN 4 BİNİ AK PARTİ’NİN

Çekmeköy’de kurula yapılan başvuruda ilginç bir detaya yer verildi. İlçede toplam 6 bin 279 oyun geçersiz sayıldığı, bu oyların 4 bin 279’unun AK Parti’ye verilen oylar olduğu belirtildi.

4 BİN 900 OY İADE EDİLDİ

Bu oyların yeniden gözden geçirilmesi istendi. Büyük çaplı oy hırsızlığının yapıldığı Bağcılar’da kaydırma yapıldığı tespit edilen 65 sandığa itiraz edildi. Bu ilçede itiraz konusu yapılan oy sayısının 2 bini aşkın olduğu öğrenildi.

Yapılan itirazların bazıları karara bağlandı. Beykoz’da tutanak karşılaştırmalarında Binali Yıldırım’a ait 3 bin 200 oyun kaydırıldığı belirlendi. Oylar yeniden Yıldırım’ın hanesine yazıldı. Arnavutköy’de de kaydırılan bin 700 oy AK Parti’ye iade edildi. Sancaktepe, Pendik, Beylikdüzü, Maltepe ve Şişli’de yapılan itirazlar ise reddedildi. Adalar’da kabul edilen itiraz sonucu geçersiz oylar yeniden sayıldı. Ak Parti’nin oyu 5 arttı.

9 ilçede yeniden sayım

İstanbul’un 9 ilçesinde geçersiz oylar yeniden sayılacak. Beykoz, Çekmeköy, Fatih, Çatalca, Bayrampaşa, Başakşehir, Maltepe ve Gaziosmanpaşa ilçe seçim kurulları, itiraz edilen sandıklarda geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Şile de ise oyların tamamı yeniden sayılacak.


Şeffaflık için tümü sayılsın

  • AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, AK Parti’nin 39 ilçe teşkilatının seçim kurullarına itirazının ardından basın toplantısı düzenledi. Oy verme işleminin başlamasından itibaren mevzuata aykırı usulsüzlükler tespit ettiklerini belirten Şenocak, özetle şunları söyledi:
  • Oyların ilk olarak kayda geçirildiği, ıslak imzalı ve mühürlü sandık sayım döküm cetvelleri ile sandık sonuç tutanakları ve YSK’ya bildirilen oylar arasında fahiş farklar tarafımızca tespit edilmiş ve itirazımıza konu edilmiştir. 2106 numaralı dosyada, Binali Yıldırım Bey’in sandık sonuç tutanağına 127 olarak işlenmiş. Aynı şekilde cetvele de 127 olarak işlenmiş. Ama ilçe seçim kurulunda memurlar ya da görevliler, bu verileri sadece sıfır olarak kayda girmişler. Yani şu anda bizim bu şekilde bir kısım tespit ettiğimiz yaklaşık 2675 oydan bahsediyorum. Şu anda bunlar YSK’da sıfır olarak görünüyor. Seçim sonucunu etkileyecek 319 bin 578 geçersiz oy var. Büyükşehir belediyesi oylarının tasnifinde sadece bin sandıkta 25 bin oy geçersiz olarak kaydedildi. İstanbul’daki 31 bin 124 sandıkta geçersiz oyların diğer oy pusulalarından farklı olarak büyükşehir oy pusulalarında yoğunlaşması tespit ettiğimiz önemli bir başka husustur.


#​AK Parti
#İstanbul
#Seçim
5 yıl önce