|

Sarı: İl seçim kurulunun aldığı karar hukuksuzdur

Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi Başkanı Avukat Mehmet Sarı, TvNet'in canlı yayınına katılarak, İstanbul İl Seçim Kurulu'nun İstanbul'da 7 ilçede geçersiz oy sayımını durdurma kararının hukuksuz olduğunu söyledi. Açıklamalarına devam eden Sarı, "Tam hukuksuzluk gerekçesi kabul edilirse seçimin tekrarlanması ihtimali bile vardır. Türkiye siyasi tarihinde bunun birçok örneği mevcuttur" dedi.

Yeni Şafak
02:45 - 3/04/2019 Çarşamba
Güncelleme: 06:15 - 3/04/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Mehmet Sarı
Mehmet Sarı

Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi Başkanı Avukat Mehmet Sarı, Serhat İbrahim ve Ersin Çelik TvNet'in canlı yayınında, Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul'da 7 ilçede geçersiz oy sayımını durduran kararı kaldırmasını değerlendirdi.

Mehmet Sarı, alınan kararın hukuka aykırı olduğunun altını çizerek YSK'nın İstanbul İl Seçim Kurulu'nun kararını kaldırmasını ve oyların tekrardan sayılması kararını yerinde bulduğunu ifade etti.

Mehmet Sarı'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

Oylar açıkda sayılırken il seçim kurulunun durdurma kararı alması nedeniyle oyların açık bir şekilde ortada kalmasının önüne geçen olağanüstü YSK toplantısı ve ardından alınan kararlar çok önemlidir. Sayımın durdurulması seçmen iradesine yapılan bir müdahaledir.

Kaydırma oylar iki şekilde tecelli edebilir. Biri ihmalen olur fakat bunlar seçimin sonucunu etkileyecek boyutlarda olamaz. Diğeri ise kasten yapılan bir eylemdir.


Zarfın içerisine eklenmeyen muhtar kağıdının, seçmenin zarfa eklediği belediye başkanı ya da meclis tercihi gibi diğer seçim pusulalarını geçersiz kılmaz.


Ne olmuştu?

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin İstanbul'da 7 ilçede oyların yeniden sayımının durdurulması konusunu görüşmek üzere toplandı.

AK Parti'nin başvurusu üzerine Şile, Bayrampaşa 1. İlçe Seçim Kurulu, Ataşehir 2. İlçe Seçim Kurulu, Ümraniye 3. İlçe Seçim Kurulu, Beykoz İlçe Seçim Kurulu, Fatih 1, 2 ve 3. İlçe Seçim Kurulu ve Gaziosmanpaşa 1. İlçe Seçim Kurullarınca geçersiz oyların sayımına karar verilmişti.

CHP oy sayımını durdurttu

  • CHP'nin bu kararlara karşı yaptığı itirazı değerlendiren İstanbul İl Seçim Kurulu ise CHP'nin, ''yeniden oy sayımının tedbiren durdurulmasına'' ilişkin talebini kabul ederek, sayımın tedbiren durdurulmasına karar vermişti.

Kararda, itiraz üzerine yeniden sayım yapılıp yapılmaması, sadece geçersiz oyların ya da sayım sırasında itiraza uğraması sebebiyle geçerli sayılan oyların sayılması hakkında ilçe seçim kurulları tarafından karar verilip, bu karar itiraz edilmeksizin veya itiraz üzerine ilgili merci tarafından verilecek kararlarla ilçe seçim kurulu kararının kesinleşmesinden sonra yeniden sayım yapılması ya da kısmi olarak sadece geçersiz oyların sayımının veya sayım sırasında itiraz üzerine geçerli sayılan oyların yeniden sayılması işlemlerinin yapılabileceği belirtilmişti.

YSK'nın, itiraz üzerine İstanbul İl Seçim Kurulunun bu kararını görüştüğü öğrenildi.

Oylar yeniden sayılacak

Toplantı sonucunda YSK, İstanbul'un 7 ilçesindeki oy sayımının tebdir amaçlı durdurulması kararını kaldırdı. Alınan bu karara göre 7 ilçedeki oylar yeniden sayılacak.


#Mehmet Sarı
#TvNet
5 yıl önce